Υγεία

Γεωργιάδης για διαγνωστικά κέντρα: Έχουμε πάρει ήδη μέτρα και για το clawback και για τη ρευστότητα των μικροβιολογικών

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας σχετικά με την απεργία των Διαγνωστικών Κέντρων που μαίνεται για δεύτερη εβδομάδα, παραδέχτηκε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δεν μπορώ να τους φέρω τον ουρανό με τα άστρα».

Την ώρα που οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων και Πολυϊατρείων συνεχίζουν να κρατούν κλειστές τις επιχειρήσεις τους στην Περιφέρεια από τις 8 Μαΐου έως σήμερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε δημόσια πως είναι υπουργός μόλις για πέντε μήνες και δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν οι προγενέστεροι, εδώ και 12 χρόνια.

Από τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate).

Το μέτρο που υποχρεώνει τα Διαγνωστικά Κέντρα να επιστρέφουν στο κράτος, τα ποσά της υπέρβασης της κλειστής και -κατά κοινή ομολογία- ιδιαίτερα χαμηλής κρατικής δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

«Κατά τη γνώμη μου πολύ κακώς συνεχίζεται αυτή η απεργία, διότι έχουμε πάρει ήδη μέτρα και για το clawback και για τη ρευστότητα των μικροβιολογικών. Αναγνωρίζω ότι έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να τους φέρω τον ουρανό με τα άστρα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων, ωστόσο, επιμένουν στις καταγγελίες τους για οικονομική ασφυξία και ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δώσει λύσει στο πρόβλημά τους, όπως είχε αποκαλύψει το iatropedia.gr.

Συντονιστικό Φορέων Πρωτοβάθμιας: Το clawback οδηγεί τον κλάδο σε μαζική χρεοκοπία

Το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των εργαστηριακών γιατρών, καθώς όπως λένε, οι πολλαπλοί άδικοι καταλογισμοί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το δυσβάστακτο μέτρο του clawback οδηγούν τον κλάδο σε μαζική χρεοκοπία.

Αναμένουν δε και την επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία θα συζητηθούν οι πάγιες θέσεις του κλάδου, όπως έχουν διαμορφωθεί από την Ομάδα Εργασίας το Φεβρουάριο του 2023.

Στη συνάντηση θα αναλυθούν τα 14 σημεία του πονήματος, τα οποία εντοπίζουν τους θεσμικούς και οικονομικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα του claw back.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο, μιλώντας στο ACTION 24 δεν έδειξε διατεθειμένος να υπαναχωρήσει στα αιτήματα των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και συγκεκριμένα στο αίτημα για διαγραφή μέρους ή όλου του παλαιού τεχνητού χρέους του clawback, όπως έχει συμβεί και στις μονάδες αιμοκάθαρσης.

«Με κατηγορούν γιατί δεν έχω λύσει στους πέντε μήνες ένα πρόβλημα που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν 12 χρόνια. Θέλω να πω ότι έχω κάνει πάρα πολλά γι΄ αυτούς, το ξέρουν, στην ανακοίνωση που έβγαλαν μετά τη συνάντησή μας το αναγνώρισαν. Αυτά που έχουν γίνει δεν είναι όλα όσα θα θέλαμε, θέλω όμως να είμαι ειλικρινής, η δουλειά ενός πολιτικού δεν είναι να ικανοποιεί όλα όσα του λένε, η δουλειά ενός πολιτικού είναι να μπορεί καλόπιστα να κάνει αυτά που μπορούν να γίνουν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης.

Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών ζητούν άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων στη βάση υλοποίησης του πρόσφατου ψηφισθέντος νόμου για την δικαιότερη κατανομή clawback ανά νομό και ανά πάροχο, αλλά και να εξαιρεθούν οι κωδικοί της πρόληψης από το clawback, καθώς “είναι απόλυτη υποχρέωση της πολιτείας να καλύπτει πλήρως το πλαίσιο πρόληψης του πληθυσμού και να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη ίσης αξίας με τα κενά χρηματοδότησης, κατά αντιστοιχία με αυτό που έχει επιτευχθεί με άλλους κλάδους”, όπως καταλήγουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ