Υγεία

Γεωργιάδης-Πολιτική φαρμάκου: Νέο clawback και διαφοροποιήσεις στη χρηματοδότηση

Ο υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για αλλαγές στη χρηματοδότηση και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στους επόμενους δύο μήνες,  χθες στο 5 ο Συνέδριο που διοργάνωσαν το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος», σε πάνελ με τους θεσμικούς εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου.

«Θα έχουμε ένα σύστημα πολύ διαφανές, και στο οποίο να συμφωνούμε όλοι, το οποίο θα οδηγήσει σε μία δαπάνη που θα επιτρέπει να ξέρει περίπου η κάθε πλευρά της βιομηχανίας τι να περιμένει την επόμενη χρονιά» είπε ο κ. Γεωργιάδης, παραδεχόμενος ότι το υπάρχον σύστημα κάθε άλλο παρά διασφαλίζει ένα σταθερό και προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για τον κλάδο και δημιουργεί κλυδωνισμούς στο οικοσύστημα φαρμάκου στη χώρα, με τις φαρμακευτικές εταιρίες να αντιδρούν για τις τεράστιες επιβαρύνσεις (clawback) που προκύπτουν συνολικά, κι ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης αφορά κυρίως επιμέρους κατηγορίες φαρμάκων.

«Έτσι θα μπορούμε να πείσουμε τις εταιρείες να φέρουν τα καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να βλάψουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, την οποία χρειαζόμαστε. Τη χρειαζόμαστε και ως χώρα, με την έννοια των εξαγωγών και των θέσεων εργασίας, τη χρειαζόμαστε και επί της ουσίας, γιατί παράγουν καλά φάρμακα που καταναλώνουν οι ασθενείς μας» ανέφερε, περιγράφοντας τον τρόπο που θα ισορροπήσει στην εφαρμογή βέλτιστης πολιτικής υγείας και βιομηχανικής πολιτικής.

«Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια. Αν σκεφτείτε ότι πριν από δέκα χρόνια, η δαπάνη ήταν 1,940 δισ. είναι 1,1 δισ. παραπάνω. Η αύξηση του ενάμιση δισεκατομμυρίου δεν έγινε λόγω του επενδυτικού clawback. Δεν συνδέονται τα δύο. Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει. Διότι ναι μεν έχεις μια μείωση των τιμών από δελτίο σε δελτίο, αλλά έχεις πολλά καινούργια φάρμακα τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά. Και επίσης, έχεις έναν πληθυσμό που γηράσκει. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να εφαρμόσω με όρους διαφάνειας όλα τα μέτρα που έχουμε σκεφτεί και να δούμε πώς αυτό θα έχει επίπτωση στην πραγματική πορεία της δαπάνης» ανάφερε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στο ερώτημα του ygeiamou.gr για το αν η σταθερή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της τελευταίας πενταετίας στη χώρα μας – που αποκλίνει σημαντικά από την αντίστοιχη σε χώρες της Ευρωζώνης- μπορεί να απειλήσει το οικοσύστημα φαρμάκου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο «ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να φέρουν κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που η χώρα μπορεί να διαθέσει για αυτό το κομμάτι. Θα ξέρουμε πόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου πόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή (clawback)».

«Πιστεύουμε σε αυτό το μοντέλο, παρότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, γιατί τα καινούργια φάρμακα είναι ακριβά φάρμακα και καταναλίσκουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στη δαπάνη. Υπάρχουν θεραπείες που είναι πραγματικά πάρα πολύ ακριβές. Σε μερικά φάρμακα, το 2023, πήγε σε μη βιώσιμα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο έλεγχος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης συνδέεται άμεσα με τον ψηφιακό φάκελο υγείας, όπου γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την ολοκλήρωσή του. «Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα έχουμε σε πλήρη εφαρμογή τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς. Άρα, θα έχουμε για πρώτη φορά στ’ αλήθεια στη διάθεσή μας τεράστιο όγκο δεδομένων, που θα μας επιτρέψει να εφαρμόζουμε πολιτικές με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το κάνουμε μέχρι σήμερα» είπε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στην καταχρηστική συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών παραδέχθηκε πως υπάρχει δυσλειτουργία με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και προανήγγειλε πως «Από την αρχή του Ιουνίου που θα είναι όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, θα μπορούμε να κλειδώνουμε και τα πρωτόκολλα και να ελέγχουμε καλύτερα και τη δαπάνη».

 

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Δεν λύνει όλα τα προβλήματα το επενδυτικό clawback

 

Στα 7 δις ευρώ «σκαρφάλωσε» η φαρμακευτική δαπάνη πέρυσι, με τη δημόσια χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 2,8 δις ευρώ. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι «είναι λάθος να συγχέονται οι επενδύσεις του φαρμακευτικού κλάδου με τα προβλήματα της φαρμακευτικής δαπάνης». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «δεν μπορούν οι επενδύσεις να χρησιμοποιούνται ως μέσο ενίσχυσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Για παράδειγμα, το επενδυτικό clawback, μια σημαντική δυνατότητα, καταρχάς δεν αφορά σε όλες τις εταιρείες και επίσης είναι ένα μικρό χρηματοδοτικό εργαλείο συγκριτικά με το ύψος των επιστροφών». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ο τομέας των κλινικών μελετών χρειάζεται ενίσχυση, μέσω τόνωσης των κινήτρων που δίνονται.

 

Πρόεδρος ΠΕΦ: Τα ελληνικά φάρμακα καλύπτουν την Ελλάδα και την Ευρώπη

 

Στο ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά και στην ουσιαστική συμβολή της στις ανάγκες των ασθενών στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων. «Με τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην Τρίπολη, θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι από μόνο μία μονάδα πρώτων υλών θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης σε 3 φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την αξία της στήριξης της παραγωγής πρώτων υλών και φαρμάκων στην Ευρώπη, και από τα ελληνικά εργοστάσια, που οδηγούν μακροπρόθεσμα στην αυτάρκεια της Ευρώπης σε φάρμακα.

 

Πρόεδρος PIF: Όραμα για ευθυγράμμιση με ευρωπαϊκή καινοτομία

 

«Οραματιζόμαστε σταθερά να είμαστε πιο κοντά στη Ευρώπη και το μοντέλο καινοτομίας» ανέφερε η πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF), Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, σημειώνοντας την ανάγκη να πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα καινοτομίας, όπως επισημάνθηκε και από τους λοιπούς συμμετέχοντες στο πάνελ. Καθώς επεσήμανε, είναι αναγκαίο να εξευρεθούν λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων στα φάρμακα και τα επόμενα χρόνια, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF) το 2026. «Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μόνο με μέτρα εξοικονόμησης» τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ