Με φοβερούς πόνους ένα πολίτης και ο γιός του κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από γεύμα σε εστιατόριο. Όπως ο ίδιος λέει στην κάμερα του Alpha οι πόνοι ήταν τόσο τρομεροί που δεν μπορούσε να οδηγήσει και αναγκάστηκε να καλέσει ασθενοφόρο. Είχαν πάθει τροφική δηλητηρίαση.
Το ίδιο έπαθαν και οι κάτοικοι ενός χωριού της Ηλείας μετά από πανηγύρι που έφαγαν προβατίνα που είχε μαγειρέψει η... παπαδιά του χωριού.
Άλλος πολίτης διηγείται πως έπαθε τροφική δηλητηρίαση από πιτόγυρα.
Τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν ότι πολύ συχνά την περίοδο των εορτών παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων εντός και εκτός του σπιτιού. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακές πρακτικές στην προετοιμασία και στη συντήρηση των τροφίμων, μετά.
Ο ΕΟΔΥ ρίχνει βάρος στο χειρισμό του κρέατος, κατά την προετοιμασία του. Για να αποφύγουμε συνήθη λάθη προτείνει τις εξής απλές συμβουλές:
1) Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:
- σε ένα δοχείο στο ψυγείο
- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 40οC και 60οC.
2) Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά
Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.
Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.
3) Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.
Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.
Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο.
Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.
4) Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια
Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε.
Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).
Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της. Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.
Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.