Δεν αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα, αδίκως όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, μιας κι έχει πολλά να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία. Ο λόγος για τον χυμό δαμάσκηνου, που χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τόσο ωφέλιμων, ώστε δίκαια χαρακτηρίζεται «διατροφικό ελιξίριο», σύμφωνα με το ygeiamou.gr
Με καταγωγή από τη Δυτική Ασία, τα δαμάσκηνα εκτιμώνται παγκοσμίως εδώ και χιλιετίες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσετε τον χυμό αυτού του φρούτου. Μεταξύ άλλων, «περιέχει σίδηρο, κάλιο, διαλυτές φυτικές ίνες, νιασίνη, βόριο και φυτικές ενώσεις, όπως καροτενοειδή», επισημαίνει η Rosa Becerra-Soberon, MSOM, RDN, LDN, CBP, BI, διαιτολόγος – διατροφολόγος.
Ανακαλύψτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη του χυμού δαμάσκηνου για την υγεία:
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα χαλκό και πολυφαινόλες. «Πρόκειται για σούπερ αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από κυτταρική βλάβη», εξηγεί η δρ. Becerra-Soberon. Ο χαλκός είναι επίσης αντιοξειδωτικό, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα και την περαιτέρω ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης.
2. Προωθεί την υγεία του εντέρου
Είναι γνωστό ότι τα δαμάσκηνα βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, με πλήθος ερευνών να το πιστοποιούν. «Η καθαρτική δράση του χυμού δαμάσκηνου δεν οφείλεται στις φυτικές ίνες, αλλά στην ποσότητα σορβιτόλης που περιέχει», διευκρινίζει η ισπανίδα διαιτολόγος. Η σορβιτόλη είναι μια κοινή γλυκαντική ουσία, που περιέχεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των δαμάσκηνων. «Ο χυμός δαμάσκηνου έχει επιπλέον πρεβιοτικές ίνες, που αυξάνουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο παχύ έντερο», λέει η ειδικός. Αυτό το όφελος για το μικροβίωμα του εντέρου δεν υποστηρίζει μόνο τη συνολική πέψη, αλλά και πολλούς άλλους τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου και της πρόληψης χρόνιων ασθενειών.
3. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
Ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους. «Μια μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και της υπέρτασης», λέει η Becerra-Soberon. «Επιπλέον, οι φυτικές ενώσεις του φρούτου φαίνεται να μειώνουν περαιτέρω τα επίπεδα της LDL, επομένως ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να χρησιμεύσει ως προληπτικός παράγοντας κατά χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις», προσθέτει. Επιπλέον, το κάλιο στα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
4. Διατηρεί τα μάτια υγιή
Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο χυμό δαμάσκηνου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των ματιών. «Αυτός ο χυμός περιέχει καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που βοηθούν στην προστασία της ωχράς κηλίδας», εξηγεί η Becerra-Soberon. Μια ανασκόπηση του 2020 στο Nutrients υποστηρίζει αυτό το όφελος, διαπιστώνοντας ότι η λουτεΐνη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη, της εκφύλισης ωχράς κηλίδας και της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
5. Προάγει τα ισχυρά οστά
Ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί επίσης να συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής υγείας. «Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν σημαντική πηγή βορίου, το οποίο φαίνεται να παίζει ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα δαμάσκηνα (100 γρ.) καλύπτει την ημερήσια απαίτηση σε βόριο (2 έως 3 mg)», λέει η δρ. Becerra-Soberon.
6. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας
Ο σίδηρος και η βιταμίνη Β6 που βρίσκονται στο χυμό δαμάσκηνου είναι και τα δύο κοινά μικροθρεπτικά συστατικά, που συνιστώνται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της αναιμίας. Βοηθούν στη θεραπεία της μικροκυτταρικής αναιμίας, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ποιοι θα πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση του χυμού;
Ενώ αυτό το ρόφημα έχει να προσφέρει πολλά από διατροφικής άποψης, υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν καταναλώσουν χυμό δαμάσκηνου. Για παράδειγμα, όσοι είναι επιρρεπείς σε αέρια, φούσκωμα, διάρροια, άλλα στομαχικά προβλήματα ή είναι ευαίσθητοι στη σορβιτόλη, θα πρέπει να δοκιμάσουν τον χυμό πολύ επιφυλακτικά.
Επιπλέον, όσοι έχουν μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο τον χυμό, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα και θερμίδες. Η επιλογή ολόκληρων δαμάσκηνων είναι καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση, καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, ικανές να επιβραδύνουν την πέψη και να αμβλύνουν την αντίδραση του σακχάρου στο αίμα.
Ορισμένοι χυμοί δαμάσκηνων μπορεί επίσης να περιέχουν θειώδη άλατα, καθώς η ένωση αυτή προστίθεται μερικές φορές στα δαμάσκηνα κατά τη διαδικασία αποξήρανσης. Όσοι έχουν αλλεργία στα θειώδη θα πρέπει να αποφύγουν τον χυμό δαμάσκηνου ή να αναζητήσουν προϊόντα που αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς θειώδη».
Τέλος, «λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χυμού δαμάσκηνου σε κάλιο, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να τον αποφύγουν», υπογραμμίζει λέει η δρ. Becerra-Soberon.
«Η συνιστώμενη ποσότητα χυμού δαμάσκηνου για βέλτιστα οφέλη είναι περίπου 2-4 ποτήρια την ημέρα», προσθέτει η δρ. Becerra-Soberon.