Στα μέσα στα Απριλίου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, είπε μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αρχικά δωρεάν έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη συνέχεια το μοντέλο είναι αυτός που έχει να πληρώσει πάει σε απογευματινό χειρουργείο, αυτός που δεν έχει αντί να περιμένει έξι μήνες περιμένει τρεις και είναι όλοι κερδισμένοι».
Τα ίδια τα νοσοκομεία θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων
Δικαιολόγησε την απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία ως εξής: «Έχεις φτιάξει ένα σύστημα, το έχει χρηματοδοτήσει, το έχεις εξοπλίσει και έχεις πάρει το προσωπικό και το δουλεύεις. Όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με όλα τα χειρουργεία τους και το σταματάς στις τρεις το μεσημέρι τελείως και ξεκινάει πάλι την άλλη μέρα το πρωί. Ξέρετε κάποιο είδους οργανισμό στον πλανήτη που θα έκανε κάτι παρόμοιο; Θα έκανε μια τέτοια μεγάλη επένδυση δισεκατομμυρίων και θα σταμάταγε το μεσημέρι;
Η υπουργική απόφαση που εκδίδεται δίνει την ελευθερία στις κλινικές του ΕΣΥ να αποφασίσουν αν θέλουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Παραδείγματος χάριν, ήμουν στη Θεσσαλονίκη όπου υπέγραψα τη σύμβαση για την ανακαίνιση εννέα κέντρων υγείας και τμημάτων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί συνάντησα και τον διοικητή του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Τον ρώτησα λοιπόν γιατί είναι ένα από τα νοσοκομεία που μου ζήτησε να κάνω απογευματινά χειρουργεία. Θα κάνετε πράγματι απογευματινά χειρουργεία; Μου απήντησε, πως «την επομένη που θα δημοσιευθεί το ΦΕΚ εμείς θα κάνουμε. Έχουμε μια χαρά προσωπικό και θα κάνουμε»
Η αναμονή που έχουν για χειρουργεία στο Παπαγεωργίου εάν λειτουργήσουν τα απογευματινά θα αρχίσει να μειώνεται.
Μέσα Απριλίου ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία δωρεάν για τους ασθενείς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν θα είναι για πάντα. Το πολύ μέχρι 31/12/2025. Ας ξεχάσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι το έκτακτο και ας πάμε στο μοντέλο. Αυτός που έχει να πληρώσει πάει σε απογευματινό χειρουργείο, αυτός που δεν έχει αντί να περιμένει έξι μήνες περιμένει τρεις και είναι όλοι κερδισμένοι. Την μεταρρύθμιση αυτή τη συζητάμε από το 1992. Ήρθε η ώρα για να γίνουν.
Πολλές φορές κάνουμε προκηρύξεις για γιατρούς και οι θέσεις μένουν άγονες. Δεν έρχονται
Για τη λύση του υπουργείου όσον αφορά στις άγονες προσλήψεις είπε: «Η δεύτερη μεταρρύθμιση που πάλι είχε ένα παρόμοιο κύκλο συζήτησης είναι ότι στο νομοσχέδιο που φέρνουμε την άλλη βδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, έχουμε άρθρο όπου θα επιτρέπουμε στους γιατρούς του ΕΣΥ να εκτελούν και ιδιωτικό έργο, εάν το επιθυμούν, δηλαδή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών να μπορούν να κάνουν και ιδιωτική δουλειά εφόσον έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους.
Κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε λιγότερες άγονες προσλήψεις. Έχουμε άγονες προσλήψεις γιατί πολλοί γιατροί του ΕΣΥ θεωρούν πως το να είναι γιατρός του ΕΣΥ δεν είναι οικονομικά ελκυστικό» ανέφερε.
«Ακούω το επιχείρημα διπλασιάσετε τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ. Μάλιστα το σύνολο της μισθοδοσίας του ΕΣΥ είναι 3 δισεκατομμύρια. Άρα ζητάμε άλλα 3 δισεκατομμύρια το χρόνο. Υπάρχει κάποιο κόμμα να μας προτείνει με ποιον τρόπο θα βρεθούν τα επιπλέον 3 δισεκατομμύρια;» σημείωσε.
«Μύθος ότι για τις ελλείψεις στα φάρμακα φταίνε οι εξαγωγές»
Να μειωθούν οι εξαγωγές που γίνονται σε αντιβιώσεις, αντιτετανικούς ορούς σκιαγραφικα και αγχολυτικά πρότεινε ο Διονύσης Ευγενίδης Πρόεδρος Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και επισήμανε πως την τιτάνια προσπάθεια της πολιτείας για χαμηλές τιμές στα φάρμακα τις εκμεταλλεύονται ιδιώτες ο υπουργός Υγείας απάντησε:
«Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο στη χώρα που να είναι σε έλλειψη και να επιτρέπεται η εξαγωγή του. Έχουμε φτιάξει μία ειδική πλατφόρμα από τις 21 Ιανουαρίου επί θητείας μου, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα αποθέματα όλων των φαρμακαποθηκών και όλες οι εξαγωγές τους. Όποιο φάρμακο έχει διαθεσιμότητα κάτω των 30 ημερών μπαίνει σε απαγόρευση. Όποια φάρμακα δεν είναι σε απαγόρευση έχουν διαθεσιμότητα άνω των 30 ημερών.
Το ίδιο κάνει και ο ΕΟΦ, ο οποίος παρακολουθεί μέσω των τιμολογίων όλες τις εξαγωγές.Αυτό πια Γίνεται αυτόματα.
Είναι τόσο καλή η πλατφόρμα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμως ζήτησε να δει πώς το κάναμε στην Ελλάδα.
Τα φάρμακα που βλέπετε εκεί είναι σε έξαρση, είναι αντιβιοτικά, είναι σε απαγόρευση εξαγωγών οι αντιτετανικοί όροι δεν είναι σε απαγόρευση εξαγωγών, αλλά έχουμε φέρει 60.000 από τον ΙΦΕΤ.
Ο λόγος που δεν έχουμε στην Ελλάδα είναι οι εξαγωγές. Δεν έχουμε για να κάνουμε εξαγωγές είναι διότι η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα και η εταιρεία δεν δεχόταν να το φέρει στην Ελλάδα, γι αυτό και τη φέραμε μέσω ΙΦΕΤ. Έχουμε καλύψει όλη τη ζήτηση και το 2024 με την εισαγωγή. Τα σκιαγραφικά δεν είναι σε παράλληλες εξαγωγές, είναι σε παγκόσμια έλλειψη».
Αυστηρό μήνυμα έστειλε προς τους φαρμακοποιούς λέγοντας: «Αποφάσισα να μην βάλω τα φαρμακεία στην πλατφόρμα γιατί θεώρησα ότι θα ήταν μεγάλο διοικητικό βάρος για μια μικρομεσαία επιχείρηση να κάνουν όλη αυτή την ιστορία της συνδέσεως του λογισμικού και τήρησης ακριβούς αποθήκης Όμως εάν θα συνεχίσω να ακούω ότι οι παράλληλε εξαγωγές φταίνε για τις ελλείψεις θα βάλω και τα φαρμακεία στην πλατφόρμα».