Υγεία

Χάπι που δονείται υπόσχεται απώλεια βάρους χωρίς παρενέργειες

Μπορεί μέρες που είναι να έχουμε όλοι το μυαλό μας στο φαγητό, αλλά για κάποιους αυτό να είναι απόλαυση και μαρτύριο μαζί. Γιατί όσοι κάνουν δίαιτα και θέλουν να χάσουν ή να μην πάρουν κιλά γνωρίζουν ότι, ανεξάρτητα από το πόσο εφευρετικός σεφ μπορεί να είσαι, τίποτα δεν είναι πιο δελεαστικό από τα γλυκά ή ή τα λιπαρά τρόφιμα.

Τώρα η επιστήμη μπορεί να έχει την απάντηση: ένα χάπι που δονείται, που το παίρνει κανείς πριν από το φαγητό, το οποίο προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας.

Η έρευνα, η οποία δεν έχει διεξαχθεί ακόμη σε ανθρώπους, αλλά σε χοίρους, δείχνει ότι 30 λεπτά μετά τη λήψη του χαπιού, που ονομάζεται Vibes, οι χοίροι έφαγαν κατά μέσο όρο σχεδόν 40% λιγότερη τροφή μέσα στην επόμενη μισή ώρα από ό,τι χωρίς τη συσκευή και έπαιρναν βάρος πιο αργά.

Η ονομασία Vibes είναι στην ουσία ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από την πλήρη ονομασία του χαπιού: Vibrating Ingestible BioElectronic Stimulator.

Η δοκιμή στους χοίρους δείχνει ότι οι δονήσεις ενεργοποιούν τους υποδοχείς τάσης στο στομάχι, οι οποίοι ενεργοποιούνται φυσιολογικά από τη διάταση του τοιχώματος του στομάχου, όπως γίνεται όταν τρώει κάποιος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποστέλλονται σήματα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, αυξάνοντας τα επίπεδα διαφόρων ορμονών που προκαλούν αίσθημα πληρότητας και μειώνοντας εκείνα που οδηγούν σε αισθήματα πείνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτό που σκεφτόμαστε είναι το χάπι Vibes να καταναλώνεται με σχετικά άδειο στομάχι 20 έως 30 λεπτά πριν από τα αναμενόμενα γεύματα για να προκαλεί από νωρίς την επιθυμητή αίσθηση κορεσμού», επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, προσθέτοντας πως, αν υπάρξει παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, το κόστος του χαπιού δεν θα ξεπερνά το ένα δολάριο.

Πώς λειτουργεί

Οι δονήσεις, οι οποίες τροφοδοτούνται από μία μπαταρία μέσα στην κάψουλα που θα καταναλώνει κανείς, ενεργοποιούνται όταν το οξύ του στομάχου διαλύει τη μεμβράνη που υπάρχει γύρω από το χάπι ή με χρονόμετρο.

Οι ερευνητές λένε ότι τα χάπια, τα οποία έχουν μέγεθος περίπου όσο και μια βιταμίνη, προσφέρουν μια εναλλακτική, μη επεμβατική, προσωρινή θεραπεία, χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για την απώλεια βάρους, και εξέρχονται από το σώμα μαζί με άλλα στερεά απόβλητα, δηλαδή στην τουαλέτα.

Θεωρούν, ωστόσο, ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν χάπια που εμφυτεύονται ή παραμένουν στο στομάχι, για να μειωθεί η ανάγκη των ανθρώπων να τα παίρνουν επανειλημμένα, εάν χρειάζονται συνεχή θεραπεία.

«Η προσέγγιση αυτή προσφέρει μια εναλλακτική και δυνητικά συνεργατική προσέγγιση σε σχέση με άλλες θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα», δήλωσε ο Giovanni Traverso, αναπληρωτής καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και συντάκτης της έρευνας.

Το χάπι δεν περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων που μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες, πρόσθεσε.

Τελευταία, ο αρχικός ενθουσιασμός με τις ενέσιμες θεραπείες, όπως το Wegovy, δείχνει να έχει μετριαστεί, για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η συνεχής ναυτία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους χρηματοδότες της έρευνας για το χάπι που δονείται είναι και η εταιρεία που παράγει το Wegovy, η Novo Nordisk.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ