Οι περισσότεροι λατρεύουν να τους καταναλώνουν. Αποτελούν ιδανικό σνακ, συνοδεύουν τις βραδινές εξόδους, «ντύνουν» με γεύση σαλάτες και άλλα πιάτα. Αν και δε χρειάζεστε, επομένως, επιπλέον λόγους για να τους εντάξετε στη διατροφή σας, η επιστήμη σας δίνει τώρα επιπλέον έναν: Η κατανάλωση 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατάθλιψη. Το νέο ερευνητικό εύρημα δημοσιεύεται στο Clinical Nutrition.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha εξέτασαν τα δεδομένα περισσότερων από 13.500 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 37-73 ετών, τα οποία δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε τις συνήθειες κατανάλωσης ξηρών καρπών των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβάνοντας ανάλατους, αλατισμένους και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια κελυφωτά. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο πέντε ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων το 8% διαγνώστηκε με κατάθλιψη.
Συνδυάζοντας τα στοιχεία, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών, δηλαδή μια ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων την ημέρα, συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου 20 αμύγδαλα, 15 κάσιους, 30 φιστίκια κελυφωτά ή 40 φιστίκια.
Ο σούπερ καρπός που βοηθά τη λειτουργία του εντέρου
Το αλμυρό σνακ που αδυνατίζει και ρίχνει την πίεση – Η ιδανική ποσότητα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής και των δεδομένων υγείας, καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι η αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση των ξηρών καρπών στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ο λόγος γι’ αυτή την επίδραση.
Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Bruno Bizzozero-Peroni δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ένα ακόμη όφελος από την κατανάλωση ξηρών καρπών. Αυτό παρέχει ένα ακόμη κίνητρο για τους ανθρώπους, ώστε να καταναλώνουν ξηρούς καρπούς».
Η ερευνητική ομάδα προσθέτει: «Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της κατανάλωσης ξηρών καρπών ως υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς για την πρόληψη της κατάθλιψης σε όσους δεν συσχετίζονται με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, οι ανθυγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής, η μοναξιά και οι ιατρικές καταστάσεις. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής, οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της κατάθλιψης στους ενήλικες».