Σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα με πολυπαραγοντικό υπόστρωμα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης. Χωρίζεται σε τρεις τύπους: Διαβήτης τύπου 2, διαβήτης τύπου 2 και διαβήτης κύησης.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (διαβήτης των ενηλίκων) συνδέεται με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 10 χρόνια εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι συνδεδεμένος με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά τέσσερις φορές, αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, αύξηση των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων κατά 20 φορές και αυξημένα ποσοστά νοσοκομειακής νοσηλείας.
Άξιο αναφοράς είναι ότι στις ανεπτυγμένες χώρες ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία τυφλώσεων μη τραυματικής αιτιολογίας και νεφρικής ανεπάρκειας.
Έχει συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών δυσλειτουργιών και άνοιας μέσω της διαδικασίας μιας ασθένειας όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια. Άλλες επιπλοκές είναι η μελανίζουσα ακάνθωση, η σεξουαλική δυσλειτουργία και συχνές λοιμώξεις.
Τα αίτια για την εμφάνιση της ασθένειας
Θεωρείται πως η ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 οφείλεται στον συνδυασμό γενετικών παραγόντων και τρόπου ζωής.
Γενετικοί παράγοντες: Ενώ ορισμένοι παράγοντες, όπως η διατροφή και η παχυσαρκία είναι θέμα ελέγχου από το ίδιο το άτομο, υπάρχουν άλλοι, όπως το πέρασμα της ηλικίας, το γυναικείο φύλο και γενετικοί παράγοντες που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί επίσης με το διαβήτη τύπου 2. Η διατροφική κατάσταση μιας μητέρας κατά την περίοδο ανάπτυξης του εμβρύου ενδέχεται να παίζει επίσης ρόλο.
Τρόπος ζωής: Διάφοροι παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής επηρεάζουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Σε αυτούς περιλαμβάνεται:
- Παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 30)
- Έλλειψη άσκησης
- Κακή διατροφή (μεγάλη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, είδος λιπαρών στη διατροφή)
- Άγχος
- Αστικοποίηση
Τα τρόφιμα για την πρόληψη της σύγχρονης μάστιγας
«Με τα χρόνια έχω μάθει πως το φαγητό είναι φάρμακο», λέει ο δρ Ουίλιαμ Λι στην Express και υποστηρίζει πως η αλλαγή της διατροφής μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πρόληψη του διαβήτη συμβάλουν οι ξηροί καρποί όπως:
- Αμύγδαλα
- Φιστίκια Βραζιλίας
- Κάσιους
- Φουντούκια
- Καρύδια μακαντέμια
- Καρύδια πεκάν
- Κουκουνάρια
- Φιστίκια τύπου Αιγίνης
Οι ξηροί καρποί σύμφωνα με τον γιατρό δεν βοηθούν μόνο στην πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη αλλά και στη μείωση κινδύνου της εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επίσης, ένα τρόφιμο που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 είναι τα σταφύλια της ποικιλίας κονκόρντ που περιέχουν το βακτήριο του εντέρου (Akkermansia Muciniphila) το οποίο «έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει από την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη». Επίσης, «περιέχουν πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό».
Το τρίτο τρόφιμο που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη είναι η σόγια. «Η κατανάλωση σόγιας μειώνει κατά 23% την εμφάνιση διαβήτη αφού περιέχει ισοφλαβόνες όπως η δαïδζεΐνη που αυξάνει τον μεταβολισμό. Επίσης, βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού».
Θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη
Η θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη στηρίζεται αφενός μεν σε αλλαγή του τρόπου ζωής αφετέρου δε σε κατάλληλα φάρμακα. Έχει ως στόχο τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σακχάρου αίματος ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές και κυρίως οι καρδιαγγειακές εκδηλώσεις. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αίματος μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές. Η υγεία της καρδιάς και ο σωστός έλεγχος για την πρώιμη ανίχνευση καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι απαραίτητος. Για αυτό συνιστάται:
- Ρύθμιση του σακχάρου
- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
- Διακοπή καπνίσματος
- Σωστή διατροφή
- Καθημερινό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά
- Μέτρηση και ρύθμιση αρτηριακής πίεσης
- Έλεγχος της χοληστερίνης
- Τακτική επίσκεψη στο Θεράποντα Ιατρό
- Λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες