Σε κλοιό φαρμακευτικών ελλείψεων παραμένει η χώρα. Αντιβιοτικά, αντιβηχικά και εισπνεόμενα παραμένουν χαρακτηρισμένα σε έλλειψη, δημιουργώντας ντόμινο προβλημάτων στη φαρμακευτική αλυσίδα και φυσικά στους πολίτες που τα χρειάζονται.
Όπως αναφέρθηκε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ), βρισκόμαστε στην αρχή μιας ομαλοποιησης στο σχετικό πεδίο, που αφορά τις ελλείψεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λογω και της έξαρσης των ιώσεων, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα της άμεσης πρόσβασης σε όλα τα φάρμακα θα αργήσει.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΠΣΦ, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπάρχει σχετική ομαλοποίηση στα σκευάσματα που έχουν ως δραστική ουσία την παρακεταμολη, αλλά όχι σε εισπνεόμενα και σε αντιβιοτικά. Για τα μεν εισπνεόμενα το απέδωσε στις μειωμένες ποσότητες που παραδίδουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικες εταιρίες στις φαρμακαποθήκες, τονίζοντας όμως πως «ευτυχώς υπάρχουν γενοσημα και οι πολίτες έχουν εναλλακτική και στρέφονται σε αυτή». Για τα αντιβιοτικά διευκρίνισε ότι αποκαθισταται σταδιακά η έλλειψη σε αρκετά, αλλά όχι σε αυτά που έχουν ως δραστική ουσία την αμοξυκιλλινη.
Ο ρόλος των φαρμακαποθηκών στη φαρμακευτική αλυσίδα και στην τροφοδοσία της αγοράς ήταν το κύριο θέμα της συνέντευξης του ΠΣΦ, καθώς όπως τόνισαν τόσο ο κ. Σκυλακάκης όσο και η πρόεδρος κυρία Ειρήνη Μαρκάκη,ο κλάδος τους, ένας βασικός κρίκος της αλυσίδας, έχει στοχοποιηθεί και συκοφαντηθεί και παρουσιάζεται ως κλάδος παρανομούντων που εξάγει τα φάρμακα και αφήνει τους Έλληνες ακάλυπτους.
«Οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μετά την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και σε κάθε περίπτωση αφορούν μόνο σκευάσματα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται από τον ΕΟΦ» είπε η κυρία Μαρκάκη, ενώ προς επίρρωση της αποσύνδεσης των ελλείψεων με τις παράλληλες εξαγωγές ανέφερε ότι οι νόμιμες εξαγωγές το 2021 ήταν 400 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 66,6% σε σχέση με τις εξαγωγές προ 15ετιας.
Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό, επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης, και παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους έχει προκληθεί το πρόβλημα: «Οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών, στις μειωμένες ποσότητες σκευασμάτων που εισάγουν οι πολυεθνικές εταιρίες, στρατηγική που δεν μπορεί να μη συσχετιστεί με το τεράστιο clawback που καταβάλλουν με βάση τις πωλήσεις τους, αλλά και σε παράνομους θυλακες που υπάρχουν στο πεδίο των φαρμακαποθηκων και των φαρμακείων.
Εμείς πρώτοι υποστηρίζουμε πως γίνονται επιχειρήσεις "σκούπα" στα φαρμακεία, δηλαδή αγοράζονται συνεχώς τεμάχια από τα απαγορευμένα προς εξαγωγή φάρμακα και στη συνέχεια μεσω φαρμακαποθηκών αυτά εξάγονται. Εμείς ζητούμε να ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες, καθώς αποτελούν βασικό κρίκο μεταξύ εταιριών και φαρμακείων, και να τιμωρηθούν οι παρανομουντες» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση του κλάδου το 2012, με όρους ευνοϊκούς για το επιχειρειν αλλά όχι και για τον κλάδο, καθώς «με μετοχικό κεφαλαιο 1.000 ευρώ μπορεί να ανοίξει μια φαρμακαποθήκη χωρίς να υποχρεούται να εγγραφεί και να ελεγχθεί από το θεσμικό όργανο, τον ΠΣΦ. Έχουν παρεισφρησει φαρμακαποθήκες που πλήττουν την εικόνα του κλάδου μας». Δεν είναι τυχαίο, όπως επισήμανε, ότι οι έλεγχοι του ΕΟΦ στις φαρμακαποθήκες εντοπίζουν παραβάσεις σχεδόν αποκλειστικά σε φαρμακαποθηκες αυτής της κατηγορίας. Από το 2014 έχουν ιδρυθεί 59 φαρμακαποθήκες που δεν είναι μέλη του ΠΣΦ.
«Οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα είναι επιβεβλημένοι σε όλο το πεδίο. Εμείς δηλώνουμε για μια ακόμη φορά πως είμαστε ανοιχτοί να συνδράμουμε τους αρμόδιους και να δώσουμε ο,τι στοιχείο χρειαστεί στον ΕΟΦ, όπως τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο μεταξύ φαρμακαποθηκών. Ωστόσο, θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα των ελέγχων στις φαρμακευτικές εταιρίες. Έχουμε καταγγείλει προ διμήνου εννέα φαρμακευτικές εταιρίες οτι παραδίδουν μειωμένες ποσότητες και αναμένουμε από τον ΕΟΦ απάντηση για το αν διατηρούν αποθέματα τριμήνου όπως οφείλουν και αν έχουν μειώσει τις ποσότητες που εισάγουν στη χώρα μας» είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΣΦ, η άμεση λύση για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων. Βασικό μέτρο όμως θεωρούν τον πλήρη, τακτικό έλεγχο της φαρμακευτικής αγοράς ώστε να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι παραβάτες όπου κι αν βρίσκονται.