Τα στοιχεία για τον επιπολασμό του συνδρόμου post covid, όπως ονομάζεται αλλιώς, είναι αποκαλυπτικά: μέχρι το περασμένο καλοκαίρι αφορούσε το 30% των Ελλήνων ενώ στην πρόσφατη μελέτη των ερευνητών από τη Σχολή Ιατρικής Weill Cornell Medicine του Πανεπιστημίου Κορνέλ γίνεται λόγος για το 40% των Αμερικανών.
Η επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή ερευνητών από το πεδίο της Ιατρικής αλλά και της Πληροφορικής και επικεφαλής τον Δρ Fei Wang, χρησιμοποίησε έναν ειδικό αλγόριθμο για να ομαδοποιήσουν τα επίμονα και μακροχρόνια συμπτώματα του συνδρόμου μέσα από τους φακέλους υγείας 34.605 ασθενών με κορωνοϊό στις ΗΠΑ για το διάστημα Μαρτίου 2020 – Νοεμβρίου 2021 -χωρίς να συμπεριληφθεί το πρώτο κύμα της παραλλαγής Omicron.
Από την ανάλυση των δεδομένων αναδείχθηκαν τέσσερις ομάδες συμπτωμάτων:
- Συμπτώματα από την καρδιά, τους νεφρούς και το κυκλοφορικό (34% των ασθενών). Οι ασθενείς της ομάδας ήταν κατά μέσο όρο μεγαλύτεροι ηλικιακά συγκριτικά με τις άλλες ομάδες (διάμεση ηλικία 65 ετών), κυρίως άνδρες (49%), με υψηλά ποσοστά νοσηλειών λόγω COVID-19 (61%) και περισσότερες προϋπάρχουσες παθήσεις. Ηταν επίσης η ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό (37%) λοιμώξεων SARS-CoV-2 κατά το πρώτο μεγάλο επιδημικό κύμα στις ΗΠΑ (Μάρτιο – Ιούνιο 2020).
- Συμπτώματα από το αναπνευστικό και νευρικό σύστημα (διαταραχές ύπνου, άγχος, κεφαλαλγίες) και θωρακικός πόνος (33% των ασθενών). Οι ασθενείς ήταν κυρίως γυναίκες (63%), με μέση ηλικία 51 έτη και πολύ χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών λόγω COVID (31%). Σχεδόν τα δύο τρίτα βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων κυμάτων (Νοέμβριος 2020 – Νοέμβριος 2021) και οι προϋπάρχουσες παθήσεις ήταν κυρίως αναπνευστικές (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα).
- Συμπτώματα από το μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας (23% των ασθενών),
- Συνδυασμός συμπτωμάτων από το πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα (10% των ασθενών).
Οι γυναίκες αποτέλεσαν την πλειοψηφία σε όλες τις ομάδες συμπτωμάτων (περισσότερο από 60%) πλην της πρώτης, όπου η αναλογία των φύλων ήταν 1:1, κάτι που συμφωνεί με παλαιότερα ευρήματα, σχολίασε ο Δρ Wang, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστημών Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ιογενείς λοιμώξεις καταλείπουν ενίοτε στους ασθενείς μια σειρά από παρατεταμένα και μη ειδικά συχνά συμπτώματα. Επί του παρόντος, η επιστημονική ομάδα οδηγεί την έρευνα προς διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού των μοτίβων συμπτωμάτων του συνδρόμου post covid ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, των παραγόντων κινδύνου για κάθε ομάδα συμπτωμάτων και των θεραπειών που μπορούν να αναπροσαρμοστούν ώστε να βοηθήσουν ασθενείς με το σύνδρομο.