Υγεία

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης στα παιδιά

Ερευνητές στο King's College του Λονδίνου ανέλυσαν οκτώ μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 15.000 παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών.

Οι ειδικοί εξέτασαν την έκθεση των παιδιών στη ρύπανση, όπως αυτή που προκαλούν τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2.5, τα οποία βρίσκονται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τα σωματίδια PM10, που αποβάλλονται από τα ελαστικά των αυτοκινήτων και τις ξυλόσομπες.

Στην ηλικία των 12 ετών, τα παιδιά που εκτέθηκαν μακροπρόθεσμα σε υψηλότερα επίπεδα PM2,5 και PM10, τα οποία εισπνέονται και φθάνουν στους πνεύμονες, είχαν σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση στην ενήλικη ζωή και αυξημένο κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα και παχύσαρκα είχαν σχεδόν διπλάσια αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τα παιδιά κανονικού βάρους όταν εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης όζοντος, που επίσης προέρχεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, και διοξειδίου του θείου, που παράγεται κυρίως από την καύση άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Seeromanie Harding, από το King's College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα παιδιά εκτίθενται περισσότερο στη ρύπανση, καθώς περνούν περισσότερο χρόνο έξω κάνοντας δραστηριότητες όπως ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα ή περνούν χρόνο έξω από εμπορικά κέντρα με τους φίλους τους. Είναι επίσης ανησυχητικό ότι είναι πιο ευάλωτα στη ρύπανση και στις αλλαγές της αρτηριακής πίεσης, καθώς εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά που ζουν σε μολυσμένες περιοχές είναι πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση στη μετέπειτα ζωή τους, κινδυνεύοντας από καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να επιλέγουν να περπατούν σε δρόμους με λιγότερη κίνηση και χαμηλότερη ρύπανση, ενώ τα σχολεία πρέπει να εξετάσουν τα όρια ταχύτητας και τη δενδροφύτευση για να προστατεύουν τις παιδικές χαρές από τη ρύπανση».

Τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία εισπνέονται βαθιά στο σώμα, μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία.

Τα αγγεία γίνονται πιο σκληρά και λιγότερο εύκαμπτα, επομένως η καρδιά χρειάζεται να αντλήσει γρηγορότερα αίμα μέσα από αυτά, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το πώς επηρεάζει η ρύπανση τα παιδιά βασίζονται κυρίως σε μελέτες που έχουν γίνει στην Κίνα, η οποία είναι πολύ μολυσμένη.

Η νέα επιστημονική ανασκόπηση, ωστόσο, περιλαμβάνει πέντε μελέτες που έγιναν στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία, οι οποίες έχουν παρόμοια επίπεδα ρύπανσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα PM10 και διοξειδίου του αζώτου είχαν συνήθως υψηλότερη αρτηριακή πίεση, αλλά αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, πιθανώς επειδή αναλύθηκε σχετικά χαμηλός αριθμός παιδιών.

Για περίπου 3.700 παιδιά ηλικίας 12 ετών ωστόσο, φάνηκε ότι εκείνα που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα PM2,5 και PM10 -για ένα χρόνο ή περισσότερο- είχαν σημαντικά υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Η Harding είπε: «Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η διαστολική αρτηριακή πίεση των παιδιών αυξάνεται κατά περίπου επτά μονάδες μεταξύ 10 και 19 ετών. Αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν αύξηση περίπου πέντε μονάδων λόγω της ρύπανσης, που είναι ένα υψηλό ποσοστό. Είναι σημαντικό να γίνει περισσότερη έρευνα και να αναλάβουμε δράση για την προστασία των παιδιών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ