«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου» είχε πει ο Ιπποκράτης ήδη από το 400 π. Χ. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα η ώρα που θα παίρνουμε το «φάρμακό» μας φαίνεται ότι επηρεάζει καθοριστικά και τη διάθεσή μας.
Συμφωνα με το ygeiamou.gr, έρευνα του Νοσοκομείου Brigham and Women’s έδειξε ότι η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων επηρεάζει την ψυχική υγεία συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα διατροφής που προσομοίαζε τους εργαζόμενους σε βάρδιες, οι οποίοι τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, τα καταθλιπτικού τύπου συμπτώματα αυξήθηκαν κατά 26% και τα επίπεδα άγχους κατά 16%. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που έτρωγαν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν αυτή την αύξηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ώρα του γεύματος μπορεί να επηρεάσει την ευαλωτότητα της διάθεσης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την «ρύθμιση» της διάθεσης σε άτομα των οποίων ο βιολογικός ρυθμός αποδιοργανώνεται π.χ. σε εργαζόμενους σε βάρδιες.
Για τις ανάγκες της μελέτης 19 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα πρωτόκολο προσομείωσης νυχτερινής βάρδιας που αποδιοργάνωσε τον κιρκάδιο ρυθμό τους. Χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες: της ημερήσιας και της νυχτερινής κατανάλωσης γευμάτων. Τα άτομα της νυχτερινής ομάδας κατανάλωναν γεύματα τόσο στη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας (όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες), ενώ εκείνα της ημερήσιας ομάδας έτρωγαν μόνο στη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα οι ερευνητές αξιολογούσαν κάθε ώρα τα επίπεδα της διάθεσής τους αναφορικά με συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
Διαπιστώθηκε ότι οι ώρες των γευμάτων επηρέασαν σημαντικά τη διάθεση των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες με τον μεγαλύτερο βαθμό αποδιοργάνωσης του κιρκάδιου ρυθμού είχαν και τις μεγαλύτερες μεταβολές της διάθεσής τους παρουσιάζοντας συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα υγείας αλλά και μέσο αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, εφόσον μελλοντικές έρευνες ρίξουν περισσότερο φως σε αυτό το συσχετισμό με τις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές.