Υγεία

Κορονοϊός: Οδηγίες συμβίωσης με τις νέες μεταλλάξεις

Tο μεταλλαγμένο στέλεχος ΒΑ.5 του κορονοϊού πυροδότησε για ακόμα μία φορά έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για την πιο μεταδοτική εκδοχή του ιού έως σήμερα, η οποία μάλιστα προκαλεί εύκολα επαναλοίμωξη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει μία ή δύο φορές, ακόμα και αν αυτό συνέβη πρόσφατα.

Οι λίγοι που κατάφεραν να μην κολλήσουν τα τελευταία δυόμισι χρόνια ανακαλύπτουν ότι το ΒΑ.5 ξεπερνά εύκολα τις γραμμές άμυνάς τους, βάζοντας «στον πάγο» την προσδοκία τους για επιστροφή στην κανονικότητα. Πώς μπορεί κανείς να παραμείνει ασφαλής με τη διαρκή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, ελαχιστοποιώντας τη διατάραξη της καθημερινότητάς του;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Kατ’ αρχάς, είναι σημαντική η ολοκλήρωση του εμβολιασμού και με τις αναμνηστικές δόσεις. Τα εμβόλια είναι η καλύτερη προστασία κατά της βαριάς νόσου. Το φθινόπωρο αναμένεται η διάθεση νέων σκευασμάτων, που θα είναι εξειδικευμένα για τη μετάλλαξη «Ομικρον», αλλά μέχρι τότε δεν πρέπει να παραμείνει κάποιος ακάλυπτος, ιδίως αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Είναι επίσης καλό να ενημερωθούμε αν οι οικείοι και οι φίλοι μας είχαν πρόσφατα νοσήσει ή έρθει σε επαφή με κρούσμα. Αυτό έχει περισσότερο νόημα από τη γνώση του γενικότερου κινδύνου λοίμωξης στη γειτονιά ή στην πόλη. Αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στον στενό περίγυρο, αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα των βαρέων «όπλων», όπως οι μάσκες και η αποφυγή συναθροίσεων. Στους δημόσιους χώρους φοράμε πάντα μάσκα υψηλής προστασίας, ανεξαρτήτως του αν έχουμε νοσήσει.

Κάθε επαναλοίμωξη συνοδεύεται από τον κίνδυνο της «μακράς COVID». Οπως τονίζει η δρ Κέιτλιν Ρίβερς, επιδημιολόγος στο Κέντρο Υγειονομικής Ασφάλειας του Τζονς Χόπκινς, «για εμένα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Φοράω πάντα μάσκα όταν είμαι σε κλειστό χώρο και προσπαθώ να κάνω τις περισσότερες δραστηριότητες σε ανοικτό». Οι ανοικτοί χώροι είναι ασφαλέστεροι όταν δεν φοράμε μάσκα εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός.

Το φθινόπωρο αναμένεται η διάθεση νέων σκευασμάτων, εξειδικευμένων για τη μετάλλαξη «Ομικρον», αλλά μέχρι τότε δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Αν οργανώσουμε κάποια συγκέντρωση, σώφρον είναι να περιορίσουμε τους καλεσμένους και να ελέγξουμε ότι είναι εμβολιασμένοι και έχουν κάνει πρόσφατα αρνητικό τεστ. Στις μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως οι γάμοι ή οι συναυλίες, όπου διατηρούμε μικρότερο έλεγχο, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, όπως και η επαγρύπνηση για συμπτώματα τις επόμενες ημέρες.

Συχνά τεστ

Ας μην περιφρονούμε τα οικιακά rapid tests. Είναι λάθος να καταφεύγουμε σε αυτά μόνον όταν φοβόμαστε ότι εκτεθήκαμε στον κορωνοϊό. Καλό είναι να κάνουμε τεστ δύο ή τρεις ημέρες έπειτα από μια μεγάλη εκδήλωση. Ακόμα και με αρνητικό τεστ, ενδέχεται να νοσούμε από COVID. Αν νιώθουμε ότι αρρωστήσαμε, οφείλουμε να απομονωθούμε και να επαναλάβουμε το τεστ δύο ή τρεις ημέρες αργότερα.

Τέλος, αν πρόκειται να ταξιδέψουμε, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο λοίμωξης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι πιστωτικές κάρτες πρέπει να έχουν περιθώριο για την περίπτωση ανάγκης, ενώ φέρουμε επάνω μας όλες τις πληροφορίες που ενδέχεται να φανούν χρήσιμες στους ειδικούς, όπως πότε εμβολιασθήκαμε, το ιατρικό ιστορικό μας, τα φάρμακα που λαμβάνουμε κ.ο.κ.

Η ΒΑ.5 συνιστά, τελικά, μια θαυμάσια υπενθύμιση ότι πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ της επιστροφής στην κανονικότητα και της διατήρησής μας σε καλή υγεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...