Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες με την Ελλάδα να βρίσκεται στη σχετική λίστα των χωρών με κρούσματα έχοντας καταγράψει δύο περιστατικά.
Στην ευλογιά των πιθήκων και την πορεία της αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνεται το σενάριο «εξόδου από την εκθετική αύξηση».
«Αυτό δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού σε καμία περίπτωση, αλλά σαφή ένδειξη περιορισμού των μεταδόσεων και μείωσης του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (Rt)» προσθέτει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην ανάρτησή του δίνει απαντήσεις και για το ενδεχόμενο μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων μέσω του αέρα δηλώνοντας κατηγορηματικά πως «με τα μέχρι τώρα στοιχεία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ καθόλου ενδείξεις για αυτή την οδό σε ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ».
«Σε τεχνητές συνθήκες το γνωρίζουμε ότι μπορεί να μεταδοθεί με αερόλυμα, δεν είναι κάποια νέα γνώση! Η αερομετάδοση σε αυτούς τους ιούς σχετίζεται με βαριές κλινικές εικόνες, τόσο στον μεταδότη όσο και στον λήπτη, που, ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει» καταλήγει στην ανάρτησή του για την ευλογιά των πιθήκων ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσιάζοντας και στο σχετικό διάγραμμα.
Στην Ελλάδα υπάρχει αυξημένη εγρήγορση για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων λόγω της συρροής τουριστών από χώρες της Ευρώπης, όπως Βρετανία, Ισπανία Πορτογαλία και Γερμανία, όπου παρατηρείται μεγάλη συχνότητα στα καταγεγραμμένα κρούσματα.
Γι' αυτό το λόγω ο ΕΟΔΥ ανακοίνσε ότι η ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, θα αυξηθεί σε μια φορά την εβδομάδα από κάθε δεύτερη Πέμπτη.
Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ήταν ένας 59χρονος που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία ενώ το δεύτερο ένας 47χρονος ο οποίος διαγνώστηκε με την νόσο, έχοντα προηγουμένως πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ισπανία.
Ο ΕΟΔΥ τονίζει, πάντως, ότι δεν υπάρχει εγχώρια μετάδοση της νόσου στην Ελλάδα, ενώ ο μέχρι τώρα κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός.