Οι εργαζόμενοι του ΝΙΜΤΣ υποστηρίζουν ότι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εφημεριών της 1ης ΥΠΕ, εντελώς ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, κάνοντας την κατάσταση επισφαλή, όπως λένε, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το «αποδεκατισμένο» προσωπικό.
Με επιστολή διαμαρτυρίας τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κάνουν αναφορά για την ένταξη του ΝΙΜΤΣ στο σύστημα εφημεριών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), καθώς, όπως υποστηρίζουν, το νοσηλευτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει πολλά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία έχουν διατυπωθεί από τους εργαζόμενους σε σωρεία καταγγελιών προς την Διεύθυνση, το Δ.Σ του νοσοκομείου, το επιστημονικό συμβούλιο και την Ε.Ι.Ν.Α.Π.
ΝΙΜΤΣ: «Αυτά είναι τα προβλήματα του νοσοκομείου»
«Για να μη φτάσουμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις», όπως λένε οι εργαζόμενοι, επισημαίνουν πως έχουν ήδη ενταχθεί δύο φορές – ως μη όφειλαν επειδή είναι στρατιωτικό νοσοκομείο – στις γενικές εφημερίες της 1η ΥΠΕ, βάζοντας πλάτη στην πανδημία, «με ζήλο αλλά και έντονη καταπόνηση του αποδεκατισμένου από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού μας».
Τα έντονα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν, όπως λένε, έχουν γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους εδώ και χρόνια και τα οποία είναι:
-Οι οργανικές θέσεις ιατρών του Ε.Σ.Υ είναι 115 και σήμερα υπηρετούν 46 (40 μόνιμοι και 6 με προσωποπαγή θέση)
-Οι οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι 421 και σήμερα υπηρετούν 207, άρα, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 69 και 214 αντίστοιχα.
Ανάλογες είναι οι ελλείψεις και στους υπόλοιπους κλάδους, ποσοστό άνω του 50% – 60%, που δεν μπορεί να αναπληρωθεί με επικουρικούς.
Επιπροσθέτως, υπάρχει ακόμα ένας αριθμός προσωπικού που τελεί εν αναστολή, λόγω μη εμβολιασμού κατά του covid-19.
Έχουν κλείσει τμήματα λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης – Δεν είναι κατάλληλα τα ΤΕΠ για εφημερίες
Επίσης, όπως τονίζουν, οι ελλείψεις αυτές το τελευταίο διάστημα, έχουν αναγκάσει τη διοίκηση του νοσοκομείου να κλείσει νοσηλευτικές μονάδες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το υπάρχων προσωπικό, στις αυξημένες ανάγκες εφημεριών και στην στελέχωση της κλινικής covid-19 που συντηρεί για τους δικαιούχους του.
«Αναφέρουμε δε πως στο νοσοκομείο μας, δεν υφίσταται κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος Τ.Ε.Π που μπορεί, από άποψη χωροταξίας, να υποδεχτεί τον όγκο των ασθενών που εμφανίζονται στη διάρκεια μιας γενικής εφημερίας (50-60 περιστατικά σε 2 ώρες), με αποτέλεσμα τα πάσης φύσεως περιστατικά (πολυτραυματίες, ορθοπεδικά, παθολογικά, χειρουργικά, περιπατητικοί, κ.λπ.) να συνωστίζονται στο βασικό χώρο του Τ.Ε.Π (5 κρεββάτια παθολογικά και 3 χειρουργικά) μαζί με συνοδούς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, εικόνα απαράδεκτη για τριτοβάθμιο νοσοκομείο», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Ακόμα στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τους ίδιους: Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, υποδομή δεξαμενής οξυγόνου για παροχή 100% σε όλες τις κλίνες ταυτόχρονα (καλύπτει μέχρι 70 κλίνες), επάρκεια αίματος για μεταγγίσεις «υπό την έννοια του επείγοντος», βασικά υλικά και φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν έλλειψη στην παρούσα φάση, κοινωνική υπηρεσία που διαχειρίζεται τους άστεγους και ανασφάλιστους ασθενείς, κ.λπ.
«Χωρίς λοιπόν να υπάρχει κανένας προφανής και ουσιαστικός λόγος, αφού η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, και παρακάμπτοντας ουσιαστικά το Δ.Σ. του νοσοκομείου που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο λήψης αποφάσεων, αφού δεν ερωτήθηκε ποτέ ούτε αυτό ούτε και ο Συντονιστής Διευθυντής του νοσοκομείου, οι συνυπογράφοντες Υπουργοί της Κ.Υ.Α παραχώρησαν το σύνολο του νοσοκομείου στην 1η Υ.Π.Ε».
«Οι εφημερίες αυτής της μορφής δεν υφίστανται σε κανένα νοσοκομείο του κόσμου «εν καιρώ ειρήνης», σημειώνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου, τονίζοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την επισφαλή διαχείριση των ασθενών που προσέρχονται, αφού «παρόλες τις «τιτάνιες» προσπάθειες εκ μέρους του προσωπικού, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τέτοιος φόρτος εργασίας».