Η παχυσαρκία και η ακολούθηση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έστω και για λίγες μέρες, μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών και τριχόπτωση, προειδοποιούν Ιάπωνες επιστήμονες.
Σε μελέτη στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός της παχυσαρκίας με τα αυξημένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των μαλλιών μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες. Και αυτό, διότι προκαλεί μείωση των βλαστοκυττάρων που βρίσκονται στους θυλάκους των τριχών, εμποδίζοντας την αναγέννησή τους.
«Τα μαλλιά αναπτύσσονται από τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στους θύλακες των τριχών», εξηγεί ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου. «Τα βλαστοκύτταρα αυτο-ανανεώνονται σε κάθε κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου, επιτρέποντας έτσι σε κάθε τρίχα να εξακολουθήσει να μεγαλώνει. Η γήρανση εμποδίζει την αναγέννηση των βλαστοκυττάρων, οδηγώντας σε περιορισμό του αριθμού τους και επομένως σε αραίωση των μαλλιών».
Το ίδιο ως φαίνεται συμβαίνει και με την παχυσαρκία. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, η παχυσαρκία είναι μία παγκόσμια επιδημία που προδιαθέτει στην ανάπτυξη πολλών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία. Ωστόσο οι ακριβείς επιπτώσεις της στην δυσλειτουργία των οργάνων και των ιστών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.
Η νέα έρευνα
Η ιατρική έρευνα παρείχε έως σήμερα λιγοστά δεδομένα για το εάν η παχυσαρκία επιταχύνει την τριχόπτωση, με ποιον τρόπο και υπό ποιους μηχανισμούς. Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν επιστήμονες από το Ιατρικό & Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα της Ιαπωνίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν πως μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά και η γενετικώς επαγόμενη παχυσαρκία μπορούν να επηρεάσουν την λέπτυνση και απώλεια των μαλλιών. Όπως διαπίστωσαν, στα παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονταν με πολλά λιπαρά τα βλαστοκύτταρα άλλαζαν την διαφοροποίησή τους και εξελίσσονταν σε διαφορετικό είδος κυττάρων από το φυσιολογικό.
Αυτό συνέβαινε μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες σίτισης με πολλά λιπαρά και προκαλούσε οξειδωτικό στρες στα εναπομείναντα βλαστοκύτταρα. Το επακόλουθο ήταν ταχύτερη απώλεια του τριχώματος, συρρίκνωση των τριχοθυλακίων και απώλεια των βλαστοκυττάρων.
Τα ευρήματα αυτά διευρύνουν τις γνώσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παχυσαρκία και η καθημερινή διατροφή στον οργανισμό.
Αναστολή της τριχόπτωσης
«Δεδομένης της παγκόσμιας αύξησης των ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία… τα ευρήματα των Ιαπώνων ερευνητών θα μπορούσαν δυνητικά να μας δείξουν τον δρόμο για την αναστολή της τριχόπτωσης και αραίωσης των μαλλιών ή παράτασής της για πολλά χρόνια αργότερα», εκτιμά ο δρ Στάμου.
«Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βοηθήσει την ψυχολογία ανδρών και γυναικών που χάνουν τα μαλλιά τους, απαλλάσσοντάς τους από τα υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης», συνεχίζει.
Η τριχόπτωση οφείλεται τόσο σε περιβαλλοντικούς και τροποποιήσιμους παράγοντες, όσο και σε γενετικούς για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι προσωρινή και σταματά με τις κατάλληλες παρεμβάσεις όταν οφείλεται σε παράγοντες όπως:
- Απώλεια βάρους
- Στρες
- Έλλειψη σιδήρου ή πρωτεϊνών
- Νόσους ή καταστάσεις που προκαλούν ορμονικές αλλαγές
- Θεραπεία κατά του καρκίνου
Οι παρεμβάσεις που προτείνονται σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν ως στόχο:
- Ισορρόπηση των θρεπτικών συστατικών που λείπουν ή υπάρχουν σε μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ποσότητες στον οργανισμό
- Έλεγχο του στρες
- Διαχείριση της εκάστοτε νόσου που ευθύνεται (π.χ. υποθυρεοειδισμός)
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν προτείνεται κάποια παρέμβαση, διότι η τριχόπτωση αποκαθίσταται όταν εκλείψει η αιτία της. Αυτό συμβαίνει λ.χ. όταν τελειώσει η χημειοθεραπεία για καρκίνο.
Οι υπάρχουσες θεραπείες
Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες αιτίες απώλειας των μαλλιών που χρήζουν ειδικής ιατρικής παρέμβασης. Μάλιστα, όσο πιο σύντομα αρχίσει η θεραπεία τόσο μικρότερη θα είναι η τριχόπτωση. Υπάρχουν:
- Θεραπείες με φάρμακα σε μορφή χαπιού
- Τοπικά εφαρμοζόμενα σκευάσματα
- Ειδικά λέιζερ
- Θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP)
Στην τελευταία γίνεται χρήση αιμοπεταλίων τα οποία αναπτύσσουν τριχοθύλακες, διεγείροντας τόσο τα βλαστοκύτταρα όσο και άλλα κύτταρα μέσα σε αυτούς. Καίριας σημασίας για την επιτυχία αυτής της θεραπείας είναι η ποιότητα των φιαλιδίων που θα απομονώσουν τον παράγοντα 9 των αιμοπεταλίων.
Ως επιβοηθητική ή θεραπεία συντήρησης συνιστώνται σαμπουάν για τον έλεγχο δερματοπαθειών που συνυπάρχουν συνήθως με την τριχόπτωση.
«Η βάση για το σχήμα της θεραπείας που θα ακολουθηθεί είναι η διενέργεια ενός ψηφιακού τριχοριζογράμματος υψηλής ανάλυσης. Η εξέταση αυτή παρέχει πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των τριχοθυλακίων και των τριχών που υπάρχουν, με σκοπό την ποσοτική και ποιοτική μέτρηση της προσδοκώμενης βελτίωσης της τριχοφυΐας», λέει ο δρ Στάμου.
Τα σύγχρονα συστήματα ανάλυσης των μαλλιών συγκεντρώνουν και άλλες σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται ο ιατρός. Παρέχουν λ.χ. πληροφορίες για την πυκνότητα των μαλλιών, τις τελικές τρίχες κ.λπ.
«Αν και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε θαύματα, έχοντας αυτά τα όπλα στη διάθεσή μας η επιθυμία για βελτίωση της εμφάνισης και κατά συνέπεια της αυτοπεποίθησης είναι κάτι περισσότερο από εφικτή», καταλήγει ο δρ Στάμου.