Η μητρότητα εν μέσω πανδημίας τέθηκε από νωρίς στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, ώστε να διαπιστωθεί εάν και με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεάσει μια λοίμωξη με κορωνοϊό την έγκυο και το κύημα. Μολονότι οι έγκυες γυναίκες αποτέλεσαν προτεραιότητα των περισσότερων εμβολιαστικών εκστρατειών ανά τον κόσμο, η πανδημία πρόλαβε να αφήσει το σκληρό της σημάδι.
Συμφωνα με το ygeiamou.gr σχετικά πρόσφατα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) είχε διαπιστώσει ότι οι μισές σχεδόν γυναίκες που απέκτησαν παιδί στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, οπότε και οι περισσότερες χώρες επέβαλαν αυστηρά lockdown, ήρθαν αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη σε ποσοστά υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης (23%), σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL).
Η νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο BMC Research Notes, συμπέρανε ότι τα ποσοστά επιλόχειου κατάθλιψης τριπλασιάστηκαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με μία στις πέντε μητέρες να αναφέρουν επιπλέον σκέψεις αυτοτραυματισμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Clayton Shuman, Επίκουρο Καθηγητή Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη «δεδομένου ότι πριν από την πανδημία, [παλαιότερη μελέτη] διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών σε γυναίκες πριν και μετά τον τοκετό στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ανοδική πορεία».
Τα τελευταία ευρήματα προέκυψαν από τον έλεγχο για κατάθλιψη 670 νέων μητερών, με μία στις τρεις να πληροί τα κριτήρια σύμφωνα με τα διαγνωστικά εργαλεία για την κατάθλιψη και μία στις πέντε (20%) να έχει συμπτώματα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, πριν την πανδημία μία στις οκτώ ημέρες είχαν επιλόχειο κατάθλιψη και μόλις 5-7% είχαν μείζοντα κατάθλιψη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Η μελέτη υπάγεται στο ευρύτερο ερευνητικό εγχείρημα COVID-19 MAMAS σχετικά με την εγκυμοσύνη και τις εμπειρίες μετά τον τοκετό εν καιρώ πανδημίας.
Οι επιβαρυντικοί παράγοντες
Η έρευνα ανέδειξε παράγοντες που σχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά επιλόχειου και μείζονος κατάθλιψης. Ειδικότερα, τον κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης αύξησαν:
- κατά 74% η εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών
- κατά 71% το άγχος μόλυνσης από τον κορωνοϊό
- κατά 92% το γάλα φόρμουλας, το οποίο συνδέθηκε επιπλέον με 73% περισσότερες πιθανότητες για μείζονα κατάθλιψη συγκριτικά με τις μητέρες που θήλασαν ή έδωσαν με μπιμπερό μητρικό γάλα στο βρέφος.
«Η θεραπεία είναι απαραίτητη για την ανάρρωση», σχολίασε ο Δρ Shuman. «Οι πληροφορίες και η ενημέρωση σχετικά με την επιλόχειο κατάθλιψη χρήζουν καλύτερης διανομής και εφαρμογής. Θα πρέπει να διαμοιράζονται στο ευρύ κοινό ώστε να μειωθεί το στίγμα, καθώς και σε παρόχους ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα που πλήττονται κατά την επιλόχειο φάση, όπως οι γονείς και τα μέλη της οικογένειας», κατέληξε.