Περίπου 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί μετά το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, αλλά τα εκατ. που έχουν εμβολιαστεί και όσοι έχουν νοσήσει έχουν προσφέρει στην κοινότητα μια ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσο, με αποτέλεσμα αυτά τα πολλά κρούσματα να μην μεταφράζονται σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πολλούς θανάτους.
Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι «ευελπιστούμε ότι δεν θα μπορέσει η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 να δώσει σοβαρή έξαρση που θα μας βάλει σε σοβαρούς μπελάδες». Από το Σεπτέμβριο είχαμε 12.000 νεκρούς και πολλούς διασωληνωμένους διευκρίνισε.
«Αναμένεται περαιτέρω αύξηση της μεταδοτικότητας τις επόμενες μέρες θα πάμε σε πάνω από 25.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο» δήλωσε ο πνευμονολόγος, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα δούμε στις ΜΕΘ σταθεροποίηση και πολύ ήπια αποκλιμάκωση, κάτω από 350 διασωληνωμένους, με 300 με 320 διασωληνωμένους προς το τέλος του μήνα. «Είναι μια διαχειρίσιμη φάση» εκτίμησε.
«Εδώ και τρεις εβδομάδες είχαμε πει ότι βρισκόμαστε σε μια περιδίνηση της Ο2 που είναι ‘ξαδέλφη’ της Όμικρον, αλλά 50% πιο μεταδοτική και περιμέναμε, όπως και έγινε, σε όλη την Ευρώπη ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα» τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.
Σε ποιους χρειάζεται τετάρτη δόση
«Η τετάρτη δόση προστατεύει λίγο παραπάνω από τη μόλυνση και τη βαριά νόσο, αλλά όχι τόσο πολύ. Ένας άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή δεν είναι υπερήλικας δεν τη χρειάζεται τέταρτη δόση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» υπογράμμισε ο καθηγητής.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι σε όσους είναι σε οίκους ευγηρίας ίσως πρέπει να αναβαθμιστούν τα πρωτόκολλα, με τέταρτη δόση πιθανότατα από τον τρίτο με τέταρτο μήνα μετά την τρίτη δόση.