Υγεία

Κορονοϊός: Από 7,7% έως και 49% η συχνότητα θρόμβωσης στους ασθενείς

Ο κίνδυνος του λεγόμενου συνδρόμου VIPIT ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού με εμβόλιο τεχνολογίας αδενοϊού είναι ελάχιστος σε σχέση με τον κίνδυνο κάποιου θρομβωτικού επεισοδίου ως αποτέλεσμα της νόσησης από τον ιό.

Μιλώντας στο 11ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος, Γεωργία Καϊάφα, αιματολόγος στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με εξειδείκευση στις θρομβοεμβολικές παθήσεις, αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα. Όπως είπε, η συχνότητα των θρομβωτικών επεισοδίων στη λοίμωξη από COVID-19 κυμαίνεται από 7,7% ως και 49%, ενώ τα θρομβωτικά επεισόδια σε αυτή την κατηγορία των ασθενών είναι πολύ πιο συχνά σε σχέση με άτομα τα οποία δεν είναι προσβεβλημένα από τον κοροναϊό. Μάλιστα, η μέση συχνότητά τους είναι 11,5% για όσους είναι κορωνοθετικοί αλλά δεν νοσηλεύονται σε εντατικές μονάδες, ενώ υπερδιπλασιάζεται φτάνοντας το 29,5% όταν οι ασθενείς αυτοί εισάγονται στις ΜΕΘ. Σε ό,τι αφορά τη θνητότητα των ασθενών με κοροναϊό και θρομβωτικά επεισόδια, κυμαίνεται από το 8% ως και το 26%, σύμφωνα με πληροφορίες από το iatronet.gr.

Οι τύποι των θρομβωτικών εκδηλώσεων στους κορoνοθετικούς ασθενείς είναι δύο: οι φλεβικές και οι αρτηριακές θρομβώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι φλεβικές είναι 7 φορές συχνότερες σε σχέση με τις αρτηριακές. Παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στο αντρικό φύλο, σε ασθενείς οι οποίοι έχουν συννοσηρότητες, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μάλιστα άτομα τα οποία έχουν προηγούμενο ιστορικό φλεβοθρόμβωσης, σε ένα ποσοστό 3% με 5%», είπε η κ. Καϊάφα.

Οι πιο συχνές φλεβικές θρομβωτικές εκδηλώσεις είναι η πνευμονική εμβολή, οι εν τω βάθει φλεβικές θρομβώσεις, οι θρομβώσεις των καθετήρων και οι θρομβώσεις που παρατηρούνται σε άτομα που είναι σε αιμοκάθαρση. Ένα 71% κορωνοθετικών ασθενών οι οποίοι νοσούν και τελικά δεν επιβιώνουν πληρούν τα κριτήρια της διάχυτης ενδαγγειακής πήξης.

Οι φλεβικές θρομβώσεις σε COVID θετικούς ασθενείς αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου 3 φορές περισσότερο

Σε ασθενείς με COVID-19 είναι λιγότερο συχνά σε σχέση με τις φλεβικές θρομβώσεις τα αρτηριακά επεισόδια, όπως είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική αρτηριακή εμβολή, τα σπληνικά έμφρακτα και η αορτική θρόμβωση.

«Οι φλεβικές θρομβώσεις σε COVID θετικούς ασθενείς αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου 3 φορές περισσότερο, ενώ όλως παραδόξως τα αιμορραγικά επεισόδια είναι πολύ πιο χαμηλά, σε ένα ποσοστό 2% με 3%», ανέφερε η κ. Καϊάφα.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, με δεδομένο ότι όλοι οι ασθενείς που μολύνονται από τον κορωνοϊό έχουν αυξημένο θρομβωτικό κίνδυνο, δίνεται θρομβοπροφύλαξη σε όλους τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό ασθενείς, εκτός από εκείνους που έχουν υψηλό αιμορραγικό κίνδυνο. Η δοσολογία της αντιπηκτικής αγωγής είναι ανάλογη με την βαρύτητα της κλινικής εικόνας των ασθενών, καθώς και με το αν είναι υψηλού θρομβοεμβολικού κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αιματολόγος αναφέρθηκε στο λεγόμενο σύνδρομο VIPIT ή VITT, την θρομβωτική εκδήλωση που έχει παρατηρηθεί μετά από κάποιους εμβολιασμούς με αδενοϊό, προκαλώντας αναστάτωση πριν ένα χρόνο και στην Ελλάδα, και αυξάνοντας την επιφύλαξη ενός μέρους των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό.

«Παρατηρείται σε μια ως οκτώ περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς, σε χρονικό διάστημα 4 ως 28 ημερών μετά το εμβόλιο, κυρίως σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών. Έχουμε θρομβοπενία και θρόμβωση, ιδιαίτερα σε ασυνήθιστες θέσεις, όπως είναι οι φλεβώδεις κόλποι του εγκεφάλου και οι σπλαχνικές θρομβώσεις. Είναι σπάνιο, πολύ σπάνιο και σε καμία περίπτωση δεν επισκιάζει το όφελος το οποίο έχουμε από τα εμβόλια έναντι του κοροναϊού», επισήμανε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ