Υγεία

Novavax: Οι πρώτες 168.000 δόσεις στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα

Με πρώτο αυτό της Novavax (Nuvaxovid), οι πρώτες ποσότητες του οποίου αναμένονται στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού και το εμβόλιο της Sanofi.

Στα πρωτεϊνικά εμβόλια στηρίζουν τις ελπίδες τους οι επιστήμονες, αλλά και οι υγειονομικές αρχές, ώστε να πειστούν και οι τελευταίοι πολίτες που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Πρόκειται για πολίτες που δεν εμπιστεύονται τη νέα τεχνολογία των mRNA εμβολίων, οπότε με τα πρωτεϊνικά εμβόλια ενδέχεται να προχωρήσουν πιο εύκολα στο βήμα του εμβολιασμού.

Για τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Novavax μίλησε στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

“Είναι πρωτεϊνικά εμβόλια- για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA- που βέβαια έχουν πλήρη έγκριση από το FDA. Περιμένουμε 474.000 δόσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα καινούριο όπλο στη φαρέτρα μας, γιατί έχουμε σιγά–σιγά μία ήπια απελευθέρωση των μέτρων, αλλά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προστατευμένοι”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι πρώτες 168.000 δόσεις αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, μέχρι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία παράδοσης από την παρασκευάστρια εταιρεία, δεν θα ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού. Το σύνολο των 474.000 δόσεων θα παραδοθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί ωστόσο πως το Novavax θα χορηγείται μόνο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και δεν θα χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση.

Έγκριση από τον ΕΜΑ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και για το εμβόλιο της Sanofi, οι πρώτες δόσεις του οποίου αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου.

Εμβόλιο Novavax

Τρόπος χορήγησης

Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω και σε δύο δόσεις. Χορηγείται με ένεση σε υγρή μορφή και μπορεί να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί σε συνήθεις θερμοκρασίες ψυγείου (1,7°C έως 7,5°C), χωρίς να απαιτείται βαθιά κατάψυξη. Η δεύτερη δόση συνιστάται 3 εβδομάδες μετά από την πρώτη.

Ασφάλεια και ανεπιθύμητες ενέργειες

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του σε παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτές εμφανίζονται ως «ήπιες» με κυρίαρχες, τις εξής: μυαλγία (51%), κεφαλαλγία (50%), κακουχία (41%), αρθραλγία (24%), ναυτία ή εμετό (15%), ερυθρότητα στη θέση της ένεσης, οίδημα, πυρεξία, ρίγη και πόνος στα άκρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως από ήπιας έως μέτριας βαρύτητας με διάμεση διάρκεια μικρότερη ή ίση με 2 ημέρες για τα τοπικά συμβάντα και μικρότερη ή ίση με 1 ημέρα για τα συστηματικά συμβάντα μετά από τον εμβολιασμό.

Η κλινική αποτελεσματικότητα

Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 3 PREVENT-19 στην οποία συμμετείχαν 29.960 ενήλικες εθελοντές σε ΗΠΑ και Μεξικό έδειξαν ότι το ερευνητικό εμβόλιο της Novavax είχε 90,4% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της Covid.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το νέο εμβόλιο έδειξε 100% προστασία από νόσο μέτριας και σοβαρής βαρύτητας. Σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών (άτομα 65 ετών και άνω και άτομα κάτω των 65 ετών με  συννοσηρότητες), το εμβόλιο έδειξε 91% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου Covid, όπως τονίζουν σε ανασκόπηση της κλινικής μελέτης επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Η μελέτη PREVENT-19 σχεδιάστηκε, όπως λένε, για να αξιολογήσει εάν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη νόσο, επτά ή περισσότερες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Κατά την περίοδο πραγματοποίησης της μελέτης τα κυρίαρχα στελέχη σε αυτές τις χώρες ήταν το Άλφα, το Βήτα και το Δέλτα. Τα δεδομένα για την ακριβή αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον συλλέγονται τώρα σε πραγματικό χρόνο.

Κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να συλλεχθούν δεδομένα ασφάλειας και ανοσογονικότητας για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Συνδυασμός με άλλα εμβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εμβόλιο Novavax μπορεί να συνδυαστεί με άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, αν και η διαδικασία συλλογής δεδομένων για την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Προκαταρκτικά δεδομένα, όπως λένε, έχουν δείξει ότι η χορήγηση του εμβολίου της Novavax μετά από μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca οδηγεί στην παραγωγή υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ιδιαίτερα ισχυρής Τ-ανοσιακής απόκρισης, η οποία υπερτερεί του συνδυασμού δύο δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς και τα δύο εμβόλια διατηρούνται στη ψύξη και όχι στην κατάψυξη και επομένως είναι ευκολότερη η ευρεία διάθεσή τους χωρίς την ανάγκη ειδικών υποδομών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ