Υγεία

Κορονοϊός: Με μικρά βήματα συνεχίζει η χώρα την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα- Μειώνονται θάνατοι και εισαγωγές

Με μικρά βήματα συνεχίζει η χώρα την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα αίροντας σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην εκπνοή του περασμένου έτους για την αναχαίτιση του κύματος της Omicron. Μια πορεία που όπως περιγράφηκε χθες από τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία κορωνοιού αλλά και τον υπουργό Υγείας σε δηλώσεις του, θα διαρκέσει για τις επόμενες έξι εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μέχρι τον Απρίλιο θα απελευθερώνονται συνεχώς δραστηριότητες για τους εμβολιασμένους πολίτες και παράλληλα θα δίδεται έμφαση στη θωράκιση των πολιτών που παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοιού μέσα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή ελπίζεται να υπάρξει θετικό αποτελεσμα με την εισαγωγή και πρωτεϊνικών εμβολίων στη χώρα μας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται 474.000 δόσεις του εμβόλιου της Novavax και τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου το εμβόλιο της Sanofi. "Είναι πρωτεϊνικά εμβόλια, για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA" επεσήμανε χαρακτηριστικά χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, καλώντας τους πολίτες να προστατευτούν έναντι της λοίμωξης covid-19 με τον εμβολιασμό. Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίστηκε πως οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να μην έχουν δυνατότητα δεύτερου πιστοποιητικού νόσησης, με τον εμβολιασμό να είναι μονόδρομος για την προστασία τους. Πλέον μόνο εμβολιασμένοι με δύο δόσεις που νοσούν για δεύτερη φορά πριν κάνουν την αναμνηστική δόση θα έχουν δυνατότητα να εκδώσουν δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η λογική όλων των χωρών ήταν ότι μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχει γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων, πάντοτε σε συνάρτηση με την πίεση την οποία δέχεται το σύστημα υγείας της κάθε χώρας”, ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξή του (Σκάι) ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλοντας μεγαλύτερη χαλάρωση το επόμενο διάστημα. Τόνισε, όμως, ότι “αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός καθώς όλοι οι ειδικοί στην Ευρώπη επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι, ειδικά από το φθινόπωρο και μετά, διότι δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι καθηγητές Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιούν την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, εξέφρασαν αισιοδοξία από την εξέλιξη της επιδημίας και υπογραμμισαν πως εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό θα μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα στην επιστροφή στην κανονικότητα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυρία Παπαευαγγέλου για το σύστημα υγείας και τον κορωνοϊό, οι νέες μολύνσεις παρουσιάζουν σταθεροποίηση, με τα ημερήσια κρούσματα πλέον να κυμαίνονται μεταξύ 17.000 - 18.000. Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η επιδημία φτάνει στο τέλος της, καθώς τα ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να είναι περίπου 120.000. Το θετικό, όμως, σε αυτή τη φάση που επισήμανε η ειδικός είναι ότι "υπάρχει σαφής αποσύζευξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών, κάτι που βλέπαμε τις προηγούμενες εβδομάδες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Έτσι, παρά τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων του προηγούμενου διαστήματος, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση κατά 20% στους θανάτους και κατά 13% στις νέες εισαγωγές και στο φορτίο του ΕΣΥ κατά περίπου 5%. Ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων εισαγωγών της εβδομάδας ήταν 400 ασθενείς ανά ημέρα. Το 90% των εισαγωγών αφορούν στη μετάλλαξη Omicron. Το ΕΣΥ έχει αποσυμπιεστεί με το 53% των απλών κλινών του κατειλημμένες από περιστατικά covid όπως και με το 73% στις ΜΕΘ covid.

Με αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου ήταν θετική στην απελευθέρωση επιπλέον δραστηριοτήτων που θεωρούνται “μέτριου κινδύνου”, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν χαλαρότερη μέτρα για τη δια ζώσης εργασία, τους θεατές στα γήπεδα, τους όρθιους θαμώνες σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. “Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφραστεί η χαλάρωςη των μέτρων ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας”, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι το κύμα της Ομικρον συρρικνώνεται παγκοσμίως και εάν η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίσει με αυτό το ρυθμό “είναι λογικό να θεωρούμε ότι θα ακολουθήσει η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας”, όπως είπε.

Η άρση των μέτρων στην Ευρώπη

Η Δανία άνοιξε πρώτη τον δρόμο για την άρση των μέτρων στηριζόμενη στη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και τη μειωμένη νοσηρότητα της μετάλλαξης Omicron.

Στη Γερμανία η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά έως τις 20 Μαρτίου, που ορίστηκε ως Ημέρα Ελευθερίας. Θα επιτραπούν και πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων και θα καταργηθούν οι περιορισμοί για την πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα. Θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, με τη σύσταση για αυξημένης προστασίας FFP-2.

Σε δύο εβδομάδες αίρει τα μέτρα για τον κορωνοιό η Αυστρία. Η είσοδος σε εστίαση και λοιπούς κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες αλλά και σε όσους διαθέτουν αρνητικό τεστ. Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα ειναι υποχρεωτική στους χώρους εργασίας, τα σούπερ μάρκετ, τα ιατρεία, τα νοσοκομεία κακό τους οίκους ευγηρίας.

Η μείωση των νέων μολύνσεων και στη Γαλλία οδηγεί σε χαλάρωση των περιορισμών. Όπως ανακοινώθηκε καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους κλειστούς δημόσιους χώρους εφοςον απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε αυτούς. Οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην Ιταλία επαναλειτουργούν οι χώροι διασκέδασης και δεν είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους. Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους μένει σε ισχύ μέχρι τέλος Μαρτίου.

Την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ανακοινωσε και η Ισπανία, εκτός αν υπάρχει συγχρωτισμός και συναθροίσεις. Επίσης, δεν χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης.

Η Ολλανδία δρομολογεί την άρση των περιορισμών από τις 25 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί σε ισχύ το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης που ίσχυε πριν από την πανδημία και θα καταργηθεί η υποχρέωση της χρήσης προστατευτικής μάσκας, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αεροδρόμια.

Στην Ελβετία τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικοί χώροι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ