Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Αποσυμφόρηση στο ΕΣΥ-Ανοίγει ο δρόμος για χαλάρωση των μέτρων

Η κάμψη στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες εξελίσσεται με τον βραδύ ρυθμό που έχουν επισημάνει οι ειδικοί. Αν και η εβδομάδα ξεκινά με πολλά κρούσματα(20.361), οι θάνατοι σήμερα -όπως και το περασμένο διήμερο- παραμένουν λιγότεροι των 80, με 78 νέους ενώ 66 και 72 ήταν το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς που «έσπασαν» χθες το φράγμα των 500 και βρέθηκαν στους 499, ανέρχονται πλέον στους 494. 

Σε τροχιά αποσυμφόρησης και οι νέες εισαγωγές με τις νοσηλείες COVID-19, με 4.247 ασθενείς να νοσηλεύονται συνολικά στη χώρα μετά τα εξιτήρια και τους 376 που εισήχθησαν κατά το περασμένο 24ωρο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και επτά στους δέκα πολίτες θωρακισμένους με τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού να ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων -την ερχόμενη Τετάρτη η σχετική συνεδρίαση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων-, ξενίζει ίσως το γεγονός πως το 6,8% των ατόμων που «έληξε» το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους προτιμά να διατηρεί το στάτους των ανεμβολίαστων, χάνοντας «ελευθερίες» που διευρύνονται μάλιστα τις επόμενες ημέρες.

Πέρα από δικαιώματα κανονικότητας, το εμβόλιο εξασφαλίζει και την προστασία σε ευπαθείς ομάδες όπως υπενθύμισε με την ειδική της μνεία στον εμβολιασμό ατόμων με καρκίνο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Με αφορμή τη 4η και 15η Φεβρουαρίου που είναι αφιερωμένες στη μάχη κατά του καρκίνου, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής επεσήμανε τον τριπλάσιο κίνδυνο της COVID-19 για την εν λόγω ομάδα, δηλώνοντας πως θα πρέπει «να υπερβούν τον φόβο και να εμβολιαστούν για κάτι που πραγματικά θα τα προστατεύσει από ένα ορατό κίνδυνο». 

Όπως είχε αναφέρει στα μέσα Δεκεμβρίου το protothema.gr , άτομα με «δύσκολους» καρκίνους, μεταστατικούς ή επιθετικούς, πλήρωσαν δυσανάλογα βαρύ αντίτιμο σε θανάτους από κορωνοϊό.

Επαναλοίμωξη, ανοσολογική προστασία και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» για την περίπτωση της νόσησης με COVID-19 προσδιορίζεται πλέον με ποσοστικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Βάση Δεδομένων του Κατάρου που δημοσιεύονται στο New England General of Medicine, η ανοσολογική προστασία από τη φυσική νόσηση με τα στελέχη του κορωνοϊού Άλφα, Βήτα και Δέλτα μπορεί να αγγίξει το 90%, ενώ στο 60% φτάνει εκείνη από το Όμικρον. Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμενα ότι η προστασία από τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας και κατά την επαναλοίμωξη εξασφαλίζεται ανεξαρτήτως παραλλαγής, διευκρίνισε δε πως ως επαναλοίμωξη ορίζεται ως η επιβεβαιωμένη με εργαστηριακό τεστ λοίμωξη που συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες από την αρχική, ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα χρονίζουσας ή υποτροπιάζουσας COVID-19.

«Aξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα», υπενθύμισε. Η ηλικία, η βαρύτητα της νόσου και τα υποκείμενα νοσήματα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για μειωμένη ανοσοαπόκριση σε περίπτωση νέας επαφής με τον κορωνοϊό. Η υπεροχή του εμβολιασμού, αναδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρέθεσε η Πρόεδρος για τις περιπτώσεις εγκύων, στις οποίες η επαγόμενη από τον εμβολιασμό ανοσία εξασφάλισε αντισώματα σε ποσοστό 58% στα νεογνά, όταν από τη φυσική νόσηση ήταν μόλις 8%.

Για την περίπτωση των επαναλοιμώξεων μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφορικά με τα πιστοποιητικά δεύτερης νόσησης που επί του παρόντος δεν διατίθεται προς έκδοση αφήνοντας «στον αέρα» αναρρώσαντες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν στο μεσοδιάστημα. Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, απάντησε σε σχετικό ερώτημα, θα έχει ανακοινωθεί τι προβλέπεται για τα εν λόγω περιστατικά.

Γιατί όχι ακόμα τέταρτη δόση εμβολίου

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια εμβολιασμού αναμνηστικής («τρίτης») δόσης έναντι χορήγησης μιας τέταρτης, η οποία ως ώρας αφορά μόνο ειδικές περιπτώσεις όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, ανακοίνωσε η κ. Θεοδωρίδου. Άλλωστε, η «τρίτη» δόση προσφέρει μακρά προστασία μέσω της κυτταρικής ανοσίας, αποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προφύλαξη έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού. 

Έπειτα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συντάσσεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς φορείς, που προκρίνουν την κατασκευή νέων εμβολίων για την κάλυψη από νέες μεταλλάξεις έναντι επαναληπτικών δόσεων με εμβόλιο βασισμένο στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Παρ' όλα αυτά, η τέταρτη δόση τέσσερις μήνες από χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, όπως προκύπτει από δεδομένα του Ισραήλ, έδειξε διπλάσια προστασία από τη μόλυνση με το στέλεχος Όμικρον και τριπλάσια από τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ιρανικό ΜΜΕ: (Τούρκοι) Παγίδευσαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Χασάκα της Συρίας (Βίντεο)

Τούρκοι και Σύριοι Τζιχαντιστές απο κοινού θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανικές δυνάμεις για να πάρουν πίσω...