Οι τροφές που καταναλώνει μια έγκυος παίζουν σημαντικό μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία του μωρού. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχει τη διατροφή της και να δώσει στο βρέφος όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί καλά. Κυρίως χρειάζεται προσοχή επειδή μικρόβια ή λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω της τροφής και να έχουν σοβαρές συνέπειες.
Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι σίγουρα θα έχουν δώσει πληροφορίες και οδηγίες για την διατροφή της εγκύου και είναι σίγουρα οι πιο κατάλληλοι για να λύσουν οποιαδήποτε απορία σας.
Ας δούμε όμως κι εδώ ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άλλες είναι πασίγνωστες και άλλες λιγότερο γνωστές.
Ορισμένα τυριά: τα μαλακά γαλλικά τυριά (Camembert, Brie, κ.λπ.) πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να προκαλέσουν λιστερίωση. Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγονται οι φλούδες τυριού, πως και τα έτοιμα τριμμένα τυριά που κυκλοφορούν συσκευασμένα στο εμπόριο.
Τα ωμά αυγά και ωμά προϊόντα αυγών.
Το φουα γκρα και τα κάθε είδους πατέ που μπορεί να περιέχουν το βακτήριο Listeria και να προκαλέσουν λιστερίωση.
Τα καπνιστά, μαριναρισμένα ή αποξηραμένα κρέατα: Εάν είναι ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα, τα κρέατα αυτά μπορεί να μολυνθούν με τοξοπλάσμωση. Το μαγείρεμα είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι θα σκοτώσετε αυτό το παράσιτο.
Το ωμό, μαριναρισμένο ή καπνιστό ψάρι: Ξεχάστε το σούσι, το ταρτάρ ψαριού ή τα καπνιστά ψάρια για να αποφύγετε τον κίνδυνο λιστερίωσης
Τα οστρακοειδή: Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες τροφές για τροφική δηλητηρίαση και πρέπει να αποφεύγονται τελείως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σόγια, σε όλες τις μορφές της.
Φύτρα και βλαστάρια: Είναι σούπερ τροφές που μας χαρίζουν καλή υγεία και ευεξία, αλλά για να είμαστε απολύτως σίγουροι, καλό θα είναι να τις αποφεύγουμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Υπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγονται το αλκοόλ, το κάπνισμα επειδή επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης του βρέφους και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και στο αναπνευστικό του.
Τι είναι η λιστερίωση
Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι έγκυες έχουν 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από λιστερίωση σε σχέση με τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες. Γι’ αυτό και πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι τροφές υψηλού κινδύνου είναι οι παρακάτω:
Καπνιστά, βραστά και αλλαντικά αέρος
Μαλακά τυριά (όπως κατίκι, ανθότυρο) και ημίσκληρα τυριά από νωπό γάλα
Μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτό
Ωμά θαλασσινά, σούς ή καπνιστό σολωμό
Προπαρασκευασμένες ωμές σαλάτες
Προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, που μπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα
Διάφορα πατέ
Μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
Ωμά βλαστάρια
Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση έτοιμου φαγητού και γευμάτων από fastfood.