Υγεία

Σίδηρος: Όλες οι χρήσεις, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο, που χρειάζεται το σώμα για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και να σας κρατά σε καλή υγεία.

Σίδηρος: Χρήσεις – Πώς λαμβάνεται το συμπλήρωμα σιδήρου από το στόμα

Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος, ή πάρτε το σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Λαμβάνετε το συμπλήρωμα σιδήρου τακτικά για να έχετε το μέγιστο όφελος από αυτό. Για να σας βοηθήσει να θυμάστε, πάρτε το την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μην πάρετε μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Γενικά:

  • Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα με άδειο στομάχι (συνήθως εάν λαμβάνεται 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά τα γεύματα).
  • Εάν παρουσιαστεί στομαχική διαταραχή, μπορείτε να παίρνετε το συμπλήρωμα σιδήρου μαζί με το φαγητό.
  • Αποφύγετε τη λήψη αντιόξινων, γαλακτοκομικών προϊόντων, τσαγιού, ή καφέ εντός 2 ωρών πριν ή μετά από αυτό το συμπλήρωμα σιδήρου, γιατί θα μειώσουν την αποτελεσματικότητά του.
  • Πάρτε δισκία, ή κάψουλες με ένα γεμάτο ποτήρι νερό (240 ml), εκτός εάν σας υποδείξει διαφορετικά ο γιατρός σας.
  • Μην ξαπλώνετε για τουλάχιστον 10 λεπτά μετά την λήψη του συμπληρώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δισκία/κάψουλες παρατεταμένης αποδέσμευσης σιδήρου:

  • Καταπιείτε ολόκληρες τις κάψουλες παρατεταμένης αποδέσμευσης.
  • Μην συνθλίβετε και μην μασάτε τέτοιες κάψουλες ή δισκία. Κάτι τέτοιο μπορεί να απελευθερώσει όλο το φάρμακο ταυτόχρονα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών.
  • Μην χωρίζετε τα δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης, εκτός εάν έχουν γραμμή βαθμολογίας και σας το πει ο γιατρός, ή ο φαρμακοποιός σας να το κάνετε.
  • Εάν παίρνετε μασώμενα δισκία, μασήστε τα καλά προτού καταπιείτε.

Σίδηρος σε υγρή μορφή:

  • Εάν παίρνετε μια υγρή μορφή εναιωρήματος σιδήρου, ανακινήστε καλά τη φιάλη πριν από κάθε δόση.
  • Εάν παίρνετε την υγρή μορφή για ενήλικες, μετρήστε προσεκτικά τη δόση χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή μέτρησης/κουτάλι.
  • Μην χρησιμοποιείτε οικιακό κουτάλι για να μετρήσετε τη δόση, επειδή μπορεί να μην πάρετε τη σωστή δόση.
  • Ανακατέψτε τη δόση σε ένα ποτήρι νερό, ή χυμό και πιείτε το μείγμα μέσα από ένα καλαμάκι, για να αποφύγετε τον λεκέ στα δόντια.

Συμπλήρωμα σιδήρου σε βρέφος ή παιδί:

  • Εάν δίνετε τις σταγόνες υγρού σε βρέφος ή παιδί, χρησιμοποιήστε το σταγονόμετρο που παρέχεται για να μετρήσετε προσεκτικά τη δόση.
  • Η δόση μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στο στόμα (προς το πίσω μέρος της γλώσσας) ή μπορεί να αναμιχθεί σε φόρμουλα (όχι γάλα), χυμό φρούτων, δημητριακά, ή άλλη τροφή σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Είναι καλύτερο να δίνετε αυτό το φάρμακο αμέσως μετά το γεύμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος για την επωνυμία που χρησιμοποιείτε.

Σίδηρος: Παρενέργειες

Μπορεί να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα, διάρροια, κράμπες στο στομάχι, ή στομαχικές διαταραχές. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως προσωρινές και μπορεί να εξαφανιστούν καθώς ο οργανισμός σας προσαρμόζεται στο συμπλήρωμα σιδήρου. Εάν κάποια από αυτές τις επιδράσεις επιμένει, ή επιδεινωθεί, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Ο σίδηρος μπορεί να κάνει τα κόπρανα σας να μαυρίσουν, μια επίδραση που δεν είναι επιβλαβής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει συμπλήρωμα σιδήρου, να θυμάστε ότι έχει κρίνει ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο των όποιων ανεπιθύμητων ενεργειών. Ο σίδηρος δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στους περισσότερους χρήστες.

Μια πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση στον σίδηρο είναι σπάνια. Ωστόσο, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως:

  • εξάνθημα
  • κνησμός/πρήξιμο (ειδικά σε πρόσωπο, γλώσσα, λαιμό)
  • σοβαρή ζάλη
  • δυσκολία στην αναπνοή

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα πιθανών παρενεργειών. Εάν παρατηρήσετε άλλες επιδράσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

Σίδηρος: Προφυλάξεις – Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν συμπλήρωμα σιδήρου

Πριν πάρετε σίδηρο ενημερώστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας, εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό, ή εάν έχετε άλλες αλλεργίες. Το συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να περιέχει ανενεργά συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ή άλλα προβλήματα. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πριν πάρετε σίδηρο, ενημερώστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό, ειδικά για:

  • διαταραχή υπερφόρτωσης σιδήρου (π.χ., αιμοχρωμάτωση, αιμοσιδήρωση)
  • χρήση/κατάχρηση αλκοόλ
  • ηπατικά προβλήματα
  • προβλήματα στομάχου/εντέρου (π.χ. έλκος, κολίτιδα)

Εάν το συμπλήρωμα σιδήρου της μάρκας που επιλέξατε περιέχει επίσης φολικό οξύ, φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 (κακοήθης αναιμία) πριν το πάρετε. Το φολικό οξύ μπορεί να βελτιώσει λανθασμένα ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 χωρίς να θεραπεύσει πραγματικά αυτήν την αναιμία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά νευρικά προβλήματα, όπως συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας (μούδιασμα/πόνος/μυρμήγκιασμα). Συμβουλευτείτε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας για λεπτομέρειες.

Ο σίδηρος σε μασώμενα δισκία μπορεί να περιέχει και ασπαρτάμη. Εάν έχετε φαινυλκετονουρία, ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση που απαιτεί να περιορίσετε την πρόσληψη ασπαρτάμης (ή φαινυλαλανίνης), συμβουλευτείτε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την ασφαλή χρήση του συμπληρώματος σιδήρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα υγρά συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να περιέχουν ζάχαρη ή/και αλκοόλη. Συνιστάται προσοχή εάν έχετε διαβήτη, εξάρτηση από το αλκοόλ, ή ηπατική νόσο. Ρωτήστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την ασφαλή χρήση αυτού του προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο σίδηρος πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν είναι σαφώς απαραίτητο. Μιλήστε για τους σχετικούς κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό σας.

Επίσης, ο σίδηρος περνά στο μητρικό γάλα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από το θηλασμό.

Σίδηρος: Πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά λειτουργούν, ή να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες. Εδώ δεν αναφέρονται όλες οι πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με τα συμπληρώματα σιδήρου. Κρατήστε μια λίστα με όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων/μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φυτικών προϊόντων) και δώστε τη στον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Μην ξεκινήσετε, σταματήσετε, ή αλλάξετε ΠΟΤΕ τη δοσολογία οποιωνδήποτε φαρμάκων χωρίς την έγκριση του γιατρού σας!

Ο σίδηρος, ως συμπλήρωμα, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση άλλων φαρμάκων όπως:

  • διφωσφονικά (για παράδειγμα, αλενδρονάτη)
  • λεβοντόπα
  • πενικιλλαμίνη
  • αντιβιοτικά κινολόνης (για παράδειγμα, σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη)
  • φάρμακα για τον θυρεοειδή (για παράδειγμα, λεβοθυροξίνη)
  • αντιβιοτικά τετρακυκλίνης (για παράδειγμα, δοξυκυκλίνη, μινοκυκλίνη)

Διαχωρίστε τις δόσεις αυτών των φαρμάκων όσο το δυνατόν περισσότερο από τις δόσεις του συμπληρώματος σιδήρου. Ρωτήστε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας για το πόσες ώρες θα πρέπει να περιμένετε μεταξύ των δόσεων. Βρείτε ένα δοσολογικό πρόγραμμα που θα λειτουργεί με όλα τα φάρμακά σας.

Αποφύγετε τη λήψη σιδήρου ταυτόχρονα με αντιόξινα φάρμακα. Περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες μεταξύ της λήψης σιδήρου και ενός αντιόξινου.

Εάν το συμπλήρωμα σιδήρου που επιλέξατε περιέχει φολικό οξύ, ενημερώστε οπωσδήποτε τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας, εάν παίρνετε ορισμένα αντισπασμωδικά φάρμακα (για παράδειγμα, υδαντοΐνες όπως η φαινυτοΐνη).

Αυτό το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. εξετάσεις αίματος στα κόπρανα), προκαλώντας πιθανώς ψευδή αποτελέσματα των εξετάσεων. Βεβαιωθείτε ότι το εργαστηριακό προσωπικό και όλοι οι γιατροί σας γνωρίζουν, ότι παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ