Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο ηλικιωμένοι είναι οι άνθρωποι, τόσο μικρότερος είναι ο ρυθμός της σπειραματικής διήθησης, δηλαδή του ρυθμού φιλτραρίσματος του αίματος στους νεφρούς.
Σύμφωνα με το Onmed.gr, η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας παρουσιάζει διακύμανση από άνθρωπο σε άνθρωπο, άγνωστο γιατί. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως η καλή γενική υγεία δεν εγγυάται καλή νεφρική λειτουργία.
Πώς θα βοηθήσετε λοιπόν τους νεφρούς σας να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό;
Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν:
- Προστασία από την ανάπτυξη παθήσεων που βλάπτουν τους νεφρούς, δηλαδή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. Είναι απαραίτητο να προσέχετε τη διατροφή σας, να γυμνάζεστε τακτικά, να αποφεύγετε το κάπνισμα και να διατηρείτε υγιές σωματικό βάρος.
- Καταναλώνετε αλάτι και σάκχαρα με μέτρο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάζετε ελάχιστο έως καθόλου πρόσθετο αλάτι στο φαγητό και στις σαλάτες, διότι τα περισσότερα έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι. Συνολικά στη διάρκεια της ημέρας δεν πρέπει να υπερβαίνετε τα 2.300 mg νάτριο (ή 2,3 γραμμάρια). Όσον αφορά τα σάκχαρα, επιλέγετε τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή άφθονα ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και όσπρια, και λογικές ποσότητες από δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς σε μεγάλες ποσότητες τα οινοπνευματώδη ποτά βλάπτουν τη νεφρική λειτουργία.
- Να κάνετε τακτικά τσεκάπ ούρων, ώστε να γίνει εγκαίρως αντιληπτή τυχόν έναρξη της νεφρικής νόσου και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα. Αν εκδηλώσετε ύποπτα συμπτώματα από το ουροποιητικό, όπως αίσθημα καύσου (κάψιμο) κατά την ούρηση, συχνουρία κλπ., συμβουλευτείτε ειδικό.
- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα φάρμακα που λαμβάνετε συστηματικά, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να επιβαρύνουν τη νεφρική λειτουργία.