Υγεία

Πλεύρης: Το ΕΣΥ οχυρώνεται λόγω Όμικρον για να μην καταρρεύσει – Τα δύο μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις γιορτες

Δύο νέες συμφωνίες φαίνεται πως κλειδώνουν μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών κλινικάρχων και οι οποίες θα ισχύσουν μετά τις γιορτές και απώτερο στόχο θα έχουν να ενισχύσουν επιπλέον το ΕΣΥ, την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών συμφωνήθηκε να διατεθούν από 3 Ιανουαρίου επιπλέον 300 κλίνες για Covid περιστατικά προκειμένου να είναι έτοιμο το σύστημα σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη πίεση μετά τις γιορτές.

Σχέδιο να διατεθούν και γιατροί από ιδιωτικές κλινικές

Εκτός από τις επιπλέον κλίνες covid, στη συνάντηση συζητήθηκε και η επιπλέον συνδρομή ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, το ΕΣΥ πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο και γι΄αυτό υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να χρειαστεί η ένταξη επιπλέον πνευμονολόγων  και αναισθησιολόγων.

Στο δεύτερο μέτρο δεν προσδιορίστηκε ο αριθμός των γιατρών που θα χρειαστεί να συνδράμουν, ωστόσο οι κλινικάρχες ανταποκρίθηκαν θετικά και στα δύο αιτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός ΕΣΥ όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί μέχρι 31 Μαρτίου

Την ίδια ώρα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει έως και έξοδο από το ΕΣΥ για υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού, έως τις 31 Μαρτίου, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο OPEN:

«Είμαστε κοντά στο να αποφασίσουμε να γίνει μόνιμη διαδικασία ο εμβολιασμός για κοροναϊό στους υγειονομικούς. Αν υπάρξει αυτό το πρωτόκολλο αυτό σημαίνει ότι για να μείνεις σε αυτή την υπηρεσία πρέπει να είσαι εμβολιασμένος».

«Καλώ όσους είναι σε αναστολή έως τις 31 Μαρτίου να εμβολιαστούν καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να πούμε ή μένετε στο σύστημα υγείας εμβολιασμένοι ή βρίσκεστε εκτός ΕΣΥ» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης αυτό θα γίνει «με νομοθετική ρύθμιση» προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μας συνοδεύει ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό οπότε οι θέσεις που είναι σε αναστολή δεν μπορεί να παραμένουν κενές επ’ αόριστον. Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές θα υπάρξουν προκηρύξεις για την κάλυψή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών λέγοντας ότι «συνδέεται με την πορεία των εμβολιασμών».

«Αν εξεταστεί περαιτέρω δεν θα έχει χαρακτηριστικά κατηγοριών αλλά ποιοι επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα υγείας αλλά θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί γιατί κινούμαστε με ρυθμούς άνοιξης όσον αφορά τους εμβολιασμούς», ανέφερε.

«Μαύρη» πρόβλεψη Μαγιορκίνη –  Πιθανόν να φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα τη μέρα μετά τις γιορτές

Έκκληση στους ανεμβολίαστους, ειδικά τους ηλικιωμένους, να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, γιατί η Όμικρον «δεν θα είναι ήπια για αυτούς», απηύθυνε ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτιμώντας ότι επίκειται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές.

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε  τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει» ανέφερε στον Σκάι, ο καθηγητής και εξήγησε, για το Όμικρον, ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τα επιπρόσθετα μέτρα

Παράλληλα για την επιπρόσθετη λήψη μέτρων, εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα μετά την πρωτοχρονιά και η Επιτροπή θα συζητήσει για αυτά στις 27 Δεκεμβρίου:

«Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις  3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα. Την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση».

Όσον αφορά στα σχολεία δήλωσε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο τέστινγκ. Επεσήμανε ο ίδιος ότι σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας ωστόσο το θέμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα ξανασυζητηθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ