Υγεία

Κορονοϊός: Μεγάλη πιθανότητα για εκτεταμένη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στις εορτές

Την δυσοίωνη εκτίμηση ότι αν υπάρξει διασπορά της «Όμικρον» στην κοινότητα τα ημερήσια κρούσματα θα εκτοξευτούν, έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Περιμένω έκρηξη και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να είναι και μέσα στις γιορτές» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι πραγματικές μολύνσεις από την «Όμικρον» είναι δεκαπλάσιες από αυτές που διαπιστώνονται εργαστηριακά και ανακοινώνονται και πως δεν έχουν εντοπιστεί οι υπόλοιπες.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή βλέπουμε μικρούς αριθμούς κρουσμάτων «Όμικρον» ακόμη, γιατί μπορεί να είναι μεγαλύτεροι. Όπως εξήγησε, αναφερόμενος στην περίπτωση της Κρήτης, όπου ο έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων είναι καλύτερος, στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ελέγχεται το 30% των θετικών δειγμάτων της Κρήτης και το 50% των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. «Αν από το 30% έχουμε 10 κρούσματα «Όμικρον», μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι κατ’ αναλογία το υπόλοιπο 70% που δεν ελέγχεται μπορεί να δώσει άλλα 20 – 30» ανέφερε.
Αν επιβεβαιωθεί διασπορά και εφόσον κάνουμε καλό testing, πρόσθεσε «θα δούμε τα κρούσματα να εκτοξεύονται σε 15.000 – 20.000». Σε επίπεδο Κρήτης, αν έχουμε σήμερα 200 μπορούμε να δούμε 800 – 1.000″.

Νοσηλείες

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το τι θα προκαλέσει η «Όμικρον» σε επίπεδο νοσηλειών. «Αν επιβεβαιωθεί ότι οι νοσηλείες είναι στο ένα τρίτο αυτών της Δέλτα, τότε μπορούμε να πούμε ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα θα ισοφαριστεί από τη μειωμένη νοσηρότητα και θα έχουμε μια πίεση παρόμοια με αυτή του τωρινού κύματος. Αυτό όμως δεν το ξέρουμε ακόμη. Ποντάρω στο ότι στην Κρήτη οι άνω των 60 είναι εμβολιασμένοι σε μεγάλο ποσοστό, ίσως να προσεγγίζει το 85% ή το 90%, που θα μπορούσαμε να το είχαμε από τον Σεπτέμβριο και αυτό θα είχε μεγάλη σημασία. Ενδεχομένως εμείς να μην έχουμε την πίεση άλλων γεωγραφικών περιοχών, όπου αυτό το εμβολιαστικό ποσοστό είναι κάτω του 65%» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μέχρι τον Μάρτιο, οπότε προγραμματίζεται η έναρξη της τουριστικής σεζόν στο νησί, «θα έχουν δοθεί λύσεις από την επιστήμη, αλλά και ο ίδιος ο ιός θα έχει «εμβολιάσει» και εκείνους που χωρίς ευθυκρισία και λογική δεν έχουν εμβολιαστεί».

“Να εμβολιαστούμε για να καθυστερήσει η έλευση της “Όμικρον

Ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει πάνω σε μια άλλη παραλλαγή, τη Δέλτα, και αμφότερες διαφεύγουν ως ένα βαθμό των εμβολίων, αναφορικά τουλάχιστον με την μόλυνση. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, δεν υπάρχει η περυσινή αποσυμπίεση του συστήματος. «Φέτος έχουμε μια σημαντική υποστροφή των κρουσμάτων, χωρίς όμως οι υπόλοιποι πανδημικοί δείκτες να έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Αν έρθει ένα νέο κύμα από την Όμικρον θα πατήσει πάνω σε ένα ήδη επιβαρυμένο επιδημιολογικό περιβάλλον και φοβάμαι ότι το υγειονομικό σύστημα θα πιεστεί πραγματικά, χειρότερα από κάθε άλλη φορά. Γι’ αυτό πρέπει να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε την έλευσή της και αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Να εμβολιαστούμε και να θωρακιστούμε» τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη: «Πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές στο απολύτως αναγκαίο, να τις κάνουμε μετά από αυτόβουλη διενέργεια τεστ και όσοι θα επισκεφθούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχουν αρνητικό τεστ 48ώρου. Έτσι θα αποτρέψουμε υπερμεταδοτικά γεγονότα, που αν τύχει και είναι από Όμικρον θα είναι πραγματικά γιγαντιαία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...