Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Πρασσάς: Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να «ξεγλιστρήσει» από τα εμβόλια

«Η Όμικρον φέρνει κάτι που μας αλλάζει ποιοτικά τη διαχείριση της πανδημίας. Τα δίκτυα μετάδοσης στην κοινότητα βασίζοταν αποκλειστικά σε ανεμβολίαστους, πλέον οι διπλά εμβολιασμένοι θα συμμετέχουν στις αλυσίδες μετάδοσης. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ξαφνικά ο ιός θα βρίσκει διάχυτα πατήματα στην κοινότητα και θα φτάσουμε σε πολύ ισχυρά δίκτυα μετάδοσης που θα φτάσει τη δεξαμενή των ευάλωτων συμπολιτών μας που δεν έχουν φτιάξει την ανοσία.

Δυστυχώς, το μέγεθος της δεξαμενής είναι αρκετά μεγάλο, ώστε αν ταυτόχρονα ο ιός χτυπήσει την πόρτα σε πολλούς από αυτούς, το εξτρά φορτίο νοσηλειών που θα φέρει αυτή η ταυτόχρονη μόλυνση πολλών ευάλωτων ανοσιακών συμπολιτών θα προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερα, τόνισε πως ο τριπλός εμβολιασμός, ιδίως των ηλικιωμένων, είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει προκειμένου να προστατευτούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο ειδών προστασίες: η μία αφορά την πιθανότητα μόλυνσης, η οποία καθορίζεται από τα αντισώματα που έχουμε στο αίμα και προσπαθούν να πιάσουν τον ιό προτού μολύνει τα κύτταρά μας, και την προστασία έναντι της βαριάς νοσηλείας.

Τα εμβόλια, ιδίως μετά την αναμνηστική δόση, είναι αποτελεσματικά στο να μας προστατεύουν από την Όμικρον και στο να μη καταλήξουμε σε ΜΕΘ εάν νοσήσουμε.

Ο κ. Πρασσάς εκτιμάει ότι η Όμικρον θα φέρει άνοδο κρουσμάτων στην Ελλάδα. Τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει αν ζυγίσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, όμως από υγειονομική σκοπιά εκείνο που προέχει είναι να κοπούν οι ανθρώπινες διαπροσωπικές επαφές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας δεν υπάρχει περιθώριο να σηκώσουμε εύκολα το νέο κύμα νοσηλειών.

«Θα πρέπει, όσο αντέχουμε, να προσπαθήσουμε πρώτα οικειοθελώς να μειώσουμε τις ανθρώπινες επαφές στο μέτρο που είναι δυνατόν», είπε ο κ, Πρασσάς.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ