Υγεία

Κορονοϊός: Πως θα γίνεται η θεραπεία με τα μονοκλωνικά – Η τρίτη δόση δίνει πλήρη ανοσία

Η «μάχη» ανάμεσα στην επιστήμη και τον κορονοϊό για το ποιος θα επικρατήσει τελικά, καλά κρατεί. Η πρώτη εξελίσσεται συνεχώς και με όπλα την τρίτη δόση του εμβολίου και τα μονοκλωνικά αντισώματα, ευελπιστεί να επιφέρει στον συνεχώς μεταλλασσόμενο ιό το ολοκληρωτικό χτύπημα.

Οι επιστήμονες έχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις πως η τρίτη δόση του εμβολίου διατηρεί την ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ίσως με αυτήν να ολοκληρώνεται ο βασικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Από σήμερα (26.11.2021) και στην Ελλάδα, στη φαρέτρα των “όπλων” ενάντια στην Covid-19 εντάσσονται και τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία θα χορηγούνται σε ασθενείς που λόγω σοβαρών ασθενειών δεν κατάφεραν να αναπτύξουν ανοσία μέσω του εμβολιασμού.

Η μετάλλαξη Δέλτα κατάφερε να περιορίσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις. Η τρίτη δόση, λένε τώρα οι γιατροί, επιστρέφει ένα ισχυρό “χτύπημα” στον ιό, αυξάνοντας σημαντικά την προστασία και απέναντι στη λοίμωξη Covid, αλλά και τη σοβαρή νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή και τα μονοκλωνικά αντισώματα -αν και μόνο σε 2.000 δόσεις αρχικά στην Ελλάδα- αναμένεται να προσφέρουν ισχυρή προστασία σε ασθενείς, που έχουν την ατυχία να πάσχουν από ασθένειες ή να διαθέτουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στον επιθυμητό βαθμό στον εμβολιασμό δημιουργώντας δικά του “φυσικά” αντισώματα.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Οι πρώτες δόσεις οι Έλληνες ασθενείς

Τα μονοκλωνικά αντισώματα ξεκινούν να χορηγούνται αρχικά σε 10 πιστοποιημένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, τα οποία στη συνέχεια και με την παραλαβή νέων δόσεων αναμένεται να επεκταθούν.

Εντός της ημέρας θα δοθούν οι πρώτες δόσεις, σε ασθενείς με κορονοϊό που έχουν επιλεγεί από την πενταμελή επιτροπή που όρισε το υπουργείο Υγείας.

Η επιλογή γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, στην οποία γιατροί από όλη την Ελλάδα καταθέτουν σχετικές αιτήσεις για ένταξη στη συγκεκριμένη θεραπεία όσων ασθενών πληρούν τα κριτήρια.

Προτεραιότητα έχουν ασθενείς με διαγνωσμένη -με μοριακό PCR τεστ- νόσο Covid, που είναι άνω των 12 ετών και ανήκουν στην κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων, μεταμοσχευμένων και ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία λόγω νεοπλασιών του αίματος ή συμπαγών οργάνων. Επίσης, έχει προστεθεί και η ομάδα των εγκύων στο 3ο τρίμηνο κύησης.

Πρόκειται για ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, που παρά τον εμβολιασμό τους δεν έχουν αποκτήσει “φυσικά” αντισώματα και ως εκ τούτου δεν έχουν σχεδόν καμία προστασία από τη νόσο Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μονοκλωνικά αντισώματα -που είναι επί της ουσίας τεχνητά αντισώματα- χορηγούνται ενδοφλεβίως στον οργανισμό των ασθενών αυτών, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη διάγνωση και πριν αναπτύξουν ισχυρά συμπτώματα, με σκοπό να τους βοηθήσουν να καταπολεμήσουν τον ιό.

«Έτοιμα» αντισώματα για όσους δεν μπορούν να αναπτύξουν δικά τους

Με την έγχυση του φαρμάκου σε νοσοκομειακό περιβάλλον και σε διάστημα μόλις μισής ώρας, οι ασθενείς αυτοί λαμβάνουν τα “έτοιμα” εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα και μαζί με αυτά μια άμεση παθητική ανοσία, που μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου Covid και τις επιπλοκές της.

Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του.

Σε ποσοστό 50% έως 60% οι ασθενείς που θα λάβουν τη θεραπεία, δεν θα καταλήξουν στη νοσηλεία ή στον θάνατο.

Τα 10 νοσοκομεία στα οποία θα χορηγούνται οι θεραπείες καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές Περιφέρειες της χώρας και είναι, στην Αττική: το Σωτηρία και το Σισμανόγλειο, στη Θεσσαλονίκη: το ΑΧΕΠΑ, και το Παπαγεωργίου, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το νοσοκομείο της Λάρισας, το νοσοκομείο της Λαμίας, το νοσοκομείο των Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό της Πάτρας στο Ρίο και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης.

«Έχουμε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας. Όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε. Οι δόσεις πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένες και πρέπει να προσέχουμε για να προλάβουμε τη νόσο. Είναι πάντα καλύτερα να προλαβαίνουμε από το να θεραπεύουμε», τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την τρίτη δόση;

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία και για τον τομέα της ανοσοποίησης μέσω εμβολίων, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπάρχει η αίσθηση από κλινικές μελέτες και πληθυσμιακά δεδομένα τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο, πως όσο πιο πολύ ανοσία αποκτήσει κανείς από τα εμβόλια, τόσο περισσότερο προστατεύεται, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης τα επίπεδα ανοσίας παραμένουν σταθερά ψηλά, αντίθετα με τη δεύτερη δόση, που μετά τον δεύτερο ή τρίτο μήνα ο τίτλος των αντισωμάτων μειώνεται.

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες από το Ισραήλ -χώρα που έχει ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης από τον Αύγουστο- να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η τρίτη δόση μπορεί στο μέλλον να μην θεωρείται “αναμνηστική”, δηλαδή προαιρετική, αλλά μέρος του βασικού εμβολιασμού. Δηλαδή, να καθιερωθεί ο πρωταρχικός εμβολιασμός κατά της Covid να γίνεται με το σύνολο των τριών δόσεων.

Η παραπάνω υπόθεση επιβεβαιώνεται και στην κλινική πράξη. Είναι εξαιρετικά λίγοι οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις ασθενείς, που έχουν βρεθεί σε νοσοκομείο.

«Μπορεί με το που έχεις πάρει την τρίτη δόση να έχεις ήδη κολλήσει και να μην μετράει», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου ερμηνεύοντας το γεγονός ότι κάποιοι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις μπορεί να καταλήξουν σε νοσηλεία.

Με τον εμβολιασμό των δύο δόσεων αντίθετα, αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ με τους 621 συνολικά ασθενείς, οι 118 (19%) είναι εμβολιασμένοι πλήρως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας σε σύνολο 6.564.600 ολοκληρωμένων με δύο δόσεις εμβολιασμών, τρίτη δόση έχουν λάβει 1.187.150 άνθρωποι, εκ των οποίων 19.370 μόλις χθες Πέμπτη 25/11.

Καθημερινά ανοίγει σταδιακά η πλατφόρμα για όσους πολίτες έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση, ώστε να πραγματοποιήσουν στους 6 μήνες τον εμβολιασμό τους με ένα ακόμη εμβόλιο, το τρίτο, που δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα- να είναι και το τελευταίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ