Υγεία

Κορονοϊός: Τριπλάσια πιθανότητα θανάτου για τις εγκύους – 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ

Δυσάρεστα στοιχεία και που όμως αντιστοιχούν στο τι πραγματικά σημαίνει λοίμωξη με νόσο Covid19 στην εγκυμοσύνη, παρέθεσε ο πρόεδρος Ένωσης Μαιευτήρων – Γυναικολόγων Ελλάδας, Λουκάς Κλέντζερης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που θα απειλήσει την ζωή όχι μόνο της μητέρας αλλά και του εμβρύου ή και των δύο μαζί. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες που απορρέει από μελέτες για εγκύους που νοσούν κορονοϊό. Πρώτον, η νόσος είναι πολύ πιο βαριά, η γυναίκα υποφέρει πολύ περισσότερο με τα συμπτώματα να είναι πολύ πιο έντονα σε σύγκριση με τις μη έγκυες. Επίσης η έγκυος που νοσεί, έχει μέχρι και 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθεί σε ΜΕΘ και να διασωληνωθεί με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διασωλήνωση για την ίδια και το έμβρυο. Τρίτον, έχει 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και δεν τελειώνουμε εκεί. Ο κ. Κλέντζερης, πρόσθεσε πως υπάρχουν επιπλοκές που αφορούν το έμβρυο, όπως ο πρόωρος τοκετός. Επιπλέον, αν η κατάσταση της εγκύου είναι τόσο σοβαρή και πρέπει να της δοθεί άλλου είδους θεραπεία μπορεί η απόφαση να είναι να της πάρουν το μωρό, ανεξάρτητα της φάσης της εγκυμοσύνης, για να μπορέσουν να βοηθήσουν την μητέρα. Επίσης, υπάρχει και ο πρόωρος τοκετός, ο οποίος στις 4-5 εβδομάδες πριν την τελειόμηνη εγκυμοσύνη δεν είναι τόσο κρίσιμος, αλλά για παράδειγμα στις 26-27 εβδομάδες κύησης, μπορεί να υπάρξουν πολύ άσχημες επιπτώσεις για το νεογνό.

Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα γέννησης ελλιποβαρούς νεογνού, καθώς το έμβρυο δεν αναπτύσσεται καλά μέσα στην μήτρα και ο λόγος είναι ότι ο πλακούντας εμφανίζει θρομβώσεις, οι οποίες καταλήγουν στην μειωμένη αιμάτωση του εμβρύου, με αποτέλεσμα να μην θρέφεται καλά και να μην μεγαλώνει καλά. Τέλος μπορεί να γεννηθεί ένα θνησιγενές νεογνό, όχι μόνο στο πρώτο δίμηνο της ζωής του, αλλά ακόμα και στον 5ο και 6ο μήνα.

«Με όλα αυτά, είναι δυνατόν να αμφισβητήσουμε την αξία του εμβολίου στην εγκυμοσύνη; Το οποίο εμβόλιο δεν έχει καμία επίδραση τερατογενή, δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη, γι’ αυτό και οι έγκυες πρέπει να το κάνουν, σύμφωνα και με δεδομένα από τις πιο πρόσφατες  μελέτες, ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο, καθώς δεν αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής», υπογράμμισε ο κ. Κλέντζερης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από τις 100άδες χιλιάδες γυναικών που έχουν εμβολιαστεί κατά την εγκυμοσύνη, έχουμε δει ότι ούτε η εγκυμοσύνη επηρεάζεται, ούτε το έμβρυο. Η έγκυος γυναίκα δεν κινδυνεύει από το εμβόλιο, κινδυνεύει από την νόσο. Αν κάποιοι γυναικολόγοι λένε το αντίθετο, αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Έχουμε βγάλει κατευθυντήριες οδηγίες οι 2 εταιρείες γυναικολόγων, το Βασιλικό Κολέγιο της Αγγλίας, το Αμερικανικό Κολέγιο, δεν υπάρχει κανείς λόγος να συμβουλεύει κάποιος γυναικολόγος μια γυναίκα να μην κάνει το εμβόλιο», υποστήριξε.

Πάντως ο κ. Κλέντζερης τονίζει ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε εγκύους δεν σημαίνουν απαραίτητα πως είναι ανεμβολίαστες, γιατί πολλές έχουν κάνει το εμβόλιο πριν την εγκυμοσύνη τους.

Τέλος, τόνισε πως τα εμβόλια mRNA μπορούν να γίνουν πριν την εγκυμοσύνη, στην διάρκεια και μετά, στην λοχεία και τον θηλασμό, σε οποιαδήποτε στιγμή είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. «Ο μόνος τρόπος που έχει μια μητέρα να προστατεύσει τον εαυτό της και το μωρό που έχει στην μήτρα της, είναι να εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ