Υγεία

Κάνναβη: Αυξάνεται η χρήση από τους νέους - Ποιοι είναι οι λόγοι;

Η χρήση κάνναβης βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ανάμεσα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα εθνική έρευνα, τους πρώτους μήνες της πανδημίας οι νεαροί κατανάλωναν περισσότερη κάνναβη παρά αλκοόλ, σύμφωνα με το Wikihealth.

Η έρευνα, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών (NIDA), παρακολουθεί την χρήση ναρκωτικών ανάμεσα στους φοιτητές και τον νεαρό πληθυσμό από το 1975 και διαπίστωσε ότι η καραντίνα και οι αλλαγές που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στην εργασία και στο σχολείο αυξήσαν σημαντικά τα ποσοστά κατάχρησης ουσιών.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του NIDA, Nora Volkow, πλέον οι νέοι χρησιμοποιούν την κάνναβη και μόνοι τους στο σπίτι, δημιουργώντας έτσι ένα νέο μοναχικό πρότυπο κατανάλωσης ναρκωτικών, το οποίο άλλοτε ήταν πιο κοινωνικό και σ΄ αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η έλλειψη κοινωνικής ζωής που επιβλήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Volkow, προειδοποιεί ότι η άγνοια σε ότι αφορά τις παρενέργειες της κάνναβης μπορεί να οδηγήσει στην λανθασμένη αντίληψη ότι η εν λόγω ουσία είναι εντελώς ακίνδυνη. Η κάνναβη όμως, είτε χρησιμοποιείται για τις ψυχοδραστικές της επιδράσεις, είτε για τα θεραπευτικά της οφέλη, όπως η ανακούφιση του στρες και του πόνου, εγκυμονεί κινδύνους, τους οποίους πρέπει οι χρήστες και οι γύρω τους να γνωρίζουν.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η χρήση κάνναβης;

Μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση κάνναβης με κινδύνους όπως η ψύχωση, οι αυτοκτονίες, το σύνδρομο κυκλικού εμετού και οι καρδιακές προσβολές.

  • Ψύχωση: Η ψύχωση είναι ένας από τους πρώτους κινδύνους που εντοπίστηκαν από τη χρήση κάνναβης σύμφωνα με την Volkow. Η καθημερινή χρήση κάνναβης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχωτικής διαταραχής.
  • Σύνδρομο κυκλικού εμετού: Το σύνδρομο κυκλικού εμετού είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο χρήστης δεν μπορεί να σταματήσει να κάνει εμετό και παρόλο που είναι σπάνιο στους χρήστες κάνναβης, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η χρήση είναι συστηματική.
  • Καρδιακές προσβολές: Για άτομα που έχουν υποκείμενα καρδιακά προβλήματα, το κάπνισμα κάνναβης επηρεάζει τον τρόπο ροής του οξυγόνου στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Να υπενθυμίσουμε ότι ο καπνός κάνναβης περιέχει πολλές όμοιες ουσίες με το κανονικό τσιγάρο και ως εκ τούτου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
  • Αυτοκτονίες: Αναφορικά με τις αυτοκτονίες, είναι δύσκολο να θεωρηθεί η κάνναβη υπεύθυνη για την αύξησή τους ανάμεσα στους χρήστες, διότι όπως εξήγησε, «μπορεί κάποιος να έχει ήδη αυτοκτονικούς ιδεασμούς και να χρησιμοποιεί την κάνναβη ως ένα τρόπο αυτοθεραπείας».

Η τάση προς την κάνναβη θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι η κάνναβη θεωρείται νόμιμη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά σε εθνικό επίπεδο είναι παράνομη.

Με βάση τα στοιχεία, οι νόμιμες αγορές κάνναβης κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2019 έως το 2020, μια αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό 46%, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας BDSA που είναι υπεύθυνη για την ανάλυση των κανναβινοειδών. Να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά αυτά μπορεί να διαφοροποιούνται για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την BDSA, μεταξύ του 2021 και του 2026, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, η οποία θα ανέλθει σε πολλά ακόμη δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό γιατί το 2022 οι ΗΠΑ θα νομιμοποιήσουν την κάνναβη σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, ενας άλλος λόγος που θεωρείται δεδομένο σχεδόν ότι η χρήση κάνναβης θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια είναι το άγχος που προκαλεί η ίδια η πανδημία. Όσο περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και το άγχος, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να στρέφεται περισσότερο προς την κάνναβη για τις ψυχοδραστικές της ιδιότητες στην προσπάθεια του να ανακουφίσει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ