Τα αντισώματα στο μητρικό γάλα παραμένουν έως δέκα μήνες μετά τη λοίμωξη μίας γυναίκας με Covid-19. Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που θηλάζουν, και οι οποίες είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, συνεχίζουν να εκκρίνουν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του ιού στο μητρικό γάλα τους για πολλούς μήνες μετά.
Πέρα από τον σημαντικό προστατευτικό για το μωρό ρόλο που μπορούν να έχουν τέτοια αντισώματα, τα οποία περνούν μέσω του γάλακτος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία ανθρώπων με βαριά Covid-19, αποτρέποντας την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους.
Μολονότι τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από σοβαρή Covid-19, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, περίπου το ένα στο δέκα μωρά έως ενός έτους θα χρειαστεί νοσηλεία, εάν μολυνθούν.
«Αυτός είναι ο πληθυσμός που θηλάζει, συνεπώς αποτελεί πολύ σημαντική πληροφορία -και θα συνεχίσει να είναι για καιρό- το να ξέρουμε εάν υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα, πόσο καιρό θα προστατεύουν μετά τη λοίμωξη ή κατά πόσο το εμβόλιο πρόκειται να παράσχει στο μωρό την καλύτερη προστασία αντισωμάτων», δήλωσε στη βρετανική «Γκάρντιαν» η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Πάουελ του Νοσοκομείου του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης.
Τα αντισώματα στο μητρικό γάλα είναι κάπως διαφορετικά από τα αντισώματα IgG που κυριαρχούν στο αίμα και πυροδοτούνται από τον εμβολιασμό, μολονότι μερικά από τα τελευταία επίσης εκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Το βασικό αντίσωμα του μητρικού γάλακτος είναι το IgA, που βοηθά να μπλοκάρει την είσοδο ιών και βακτηρίων στο σώμα του μωρού, ιδίως μέσω της αναπνευστικής και πεπτικής οδού.
Μολονότι άλλοι επιστήμονες είχαν προηγουμένως ανιχνεύσει αντισώματα κατά του κορωνοϊού στο μητρικό γάλα, ήταν έως τώρα σαφές για πόσο καιρό παρέμεναν σε αυτό και ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τον ιό. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από το μητρικό γάλα 75 γυναικών που είχαν αναρρώσει μετά από λοίμωξη Covid-19 και βρήκαν ότι σχεδόν εννέα στα δέκα (88%) περιείχαν αντισώματα IgA, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ικανά να μπλοκάρουν τη λοίμωξη.
Η περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι οι θηλάζουσες γυναίκες απελευθέρωναν τέτοια αντισώματα στο μητρικό γάλα για διάστημα έως δέκα μηνών μετά την αρχική λοίμωξή τους. «Αυτό σημαίνει ότι εάν μία μητέρα συνεχίζει να θηλάζει, θα βγάζει ακόμη αυτά τα αντισώματα στο γάλα της», ανέφερε η δρ Πάουελ, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε επιστημονικό συμπόσιο για τον θηλασμό.
Η ίδια εκτίμησε ότι τα αντισώματα IgA του μητρικού γάλακτος θα μπορούσαν να ωφελήσουν και ενήλικες με σοβαρή Covid-19. «Θα ήταν μία απίστευτη θεραπεία», όπως είπε, «επειδή το εκκρινόμενο IgA εκδηλώνεται στις περιοχές με βλεννογόνο, όπως το επιθήλιο της αναπνευστικής οδού, όπου εκεί επιβιώνει και λειτουργεί πολύ καλά». Πρόσθεσε ότι «εάν (το αντίσωμα) χρησιμοποιηθεί σε μία θεραπεία τύπου νεφελοποιητή, μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στη διάρκεια του χρονικού "παραθύρου", όταν κάποιος έχει αρρωστήσει αρκετά, χωρίς όμως ακόμη να έχει φθάσει σε σημείο να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ».
Εμβόλια και αντισώματα στο μητρικό γάλα
Οι ερευνητές μελέτησαν, επίσης, τη μεταφορά αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού στο μητρικό γάλα 50 γυναικών που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, Moderna ή Johnson & Johnson. Αντισώματα IgG κατά του ιού SARS-CoV-2 εμφάνισαν όλες όσες είχαν κάνει εμβόλιο Moderna, το 87% που έκαναν Pfizer και το 38% όσων έκαναν J&J.
Τα αντίστοιχα ποσοστά γυναικών με τα άλλα αντισώματα IgA στο μητρικό γάλα μετά τον εμβολιασμό ήστν Moderna 71%, Pfizer 51% και J&J 23%, ακόμη μία ένδειξη για την ελαφρώς μεγαλύτερη ανοσιακή ανταπόκριση που προκαλείται με το εμβόλιο της Moderna. Υπό διερεύνηση βρίσκεται η ανοσιακή απόκριση στο μητρικό γάλα μετά από εμβόλιο AstraZeneca.