Οι άνθρωποι που σχεδόν επί δύο χρόνια δίνουν μάχη για να σώσουν ζωές, βλέπουν τις μονάδες κορονοϊού να γεμίζουν σταδιακά, κυρίως από ανεμβολίαστους, που πλέον στο κατώφλι ακόμη και του θανάτου μετανιώνουν για όσα επικίνδυνα πρέσβευαν.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ οι κλινικές Covid που είχαν κλείσει τον Ιούνιο ανοίγουν ξανά.
«Ο καθένας με τα μυαλά του που λένε. Υπάρχουν και άνθρωποι που ό,τι και να τους πει δεν καταλαβαίνουν», σημειώνει η Μερόπη Μανταίου, διευθύντρια 10ης κλινικής πνευμονολογίας νοσοκομείου Σωτηρία.
Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.604 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με τα 1.066 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).
Εν τω μεταξύ, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Πέμπτης, 22.07.2021 (σ.σ. κατά την οποία ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μέτρα της Μυκόνου και στις αλλαγές με τα τεστ κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους) λέγοντας πως οι νέοι πλέον επιστρέφοντας από τις διακοπές μεταδίδουν τον ιό στους μεγαλύτερους, κάνοντας ειδική μνεία στους ανθρώπους 40 έως 60 ετών που είναι ακόμη ανεμβολίαστοι.
Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα
Η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα άλλα και το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται στις πλατείες δεν είναι εμβολιασμένοι, μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.
«Αυτό που είχαμε συνηθίσει να λέμε για τους ανοιχτούς χώρους τώρα πια δεν υφίσταται. Οι συγκεντρώσεις αυτές οδηγούν, και χωρίς μάσκες, σε μεγαλύτερες συρροές κρουσμάτων», επισημαίνει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ.
Στο ερώτημα πώς μπορεί η επιστήμη να πείσει αυτούς τους ανθρώπους για την αξία του εμβολιασμού, ο Γιάννης Καλομενίδης, πνευμονολόγος στον Ευαγγελισμό, δεν έχει απάντηση. «Το κομμάτι αυτό δυστυχώς είναι και το πιο δύσκολο», λέει.
Με δεδομένη την επιμονή των αρνητών στις απίστευτες ιστορίες συνωμοσιολογίας, θεωρείται πλέον πιθανό οι όποιες προσπάθειες γίνονται από το κράτος αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να μην αρκούν για να χτιστεί έγκαιρα το τείχος ανοσίας που θα ανακόψει την επέλαση του ιού.
Κορονοϊός: Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Καμπανάκι κινδύνου
Την πίεση των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού έχει αρχίσει να δέχεται το σύστημα υγείας. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των εισαγωγών πενταπλασιάστηκε, με τα νοσοκομεία στήνουν και πάλι τις κλινικές Covid.
Σοκάρει η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται το ινδικό στέλεχος στη χώρα, καθώς τις τελευταίες δέκα μέρες καταγράφηκαν περισσότερα από 17.000 κρούσματα, με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί.
«Καταρχάς να ξέρουμε ότι πλέον είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, είχαμε ανακοινώσει περίπου το 60% των καινούργιων στελεχών, ανεβαίνει γοργά, θα φτάσει γρήγορα το 70%», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας: «έχουμε πλέον μια πανδημία ανεμβολίαστων, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν».
Πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές
Xθες, από τις 30 εισαγωγές στο νοσοκομείο Σωτηρία, οι 14 αφορούσαν σε νέους ηλικίας 20 έως 30 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ πάνω από το 90% όσων νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα δεν έχουν κάνει εμβόλιο.
Μέσα σε μία βδομάδα οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό πανελλαδικά σε νοσοκομεία πενταπλασιάστηκαν. Χθες Τετάρτη, έγιναν περίπου 200 εισαγωγές ασθενών όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 40.
Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται καθημερινά, με αποτέλεσμα να γεμίζουν και πάλι οι κλινικές κορονοϊού.
Στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας οι εφημερίες αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αττικόν. Πλέον, νοσηλεύονται 43 ασθενείς, ενώ πριν από 15 ημέρες μόλις 8 άτομα νοσηλευόταν στην κλινική Covid.
Ο εμβολιασμός των πολιτών μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικός για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες.