Σε μία πρωτοποριακή και πραγματικά ρηξικέλευθη για την ιατρική μέθοδο, ομάδα γιατρών κατάφερε να αποκαταστήσει μερικώς την όραση ασθενούς χρησιμοποιώντας τη γενετική. Ο ασθενής, ο οποίος πήρε μέρος στην έρευνα, είχε αμφιβληστροειδίτιδα, μία νευροεκφυλιστική ασθένεια του οφθαλμού όπου η απώλεια των φωτοϋποδοχέων μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Μετά τη θεραπεία, ο 58χρονος ασθενής μπορούσε να αντιληφθεί, εντοπίσει, μετρήσει και αγγίξει διαφορετικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας στο μάτι το οποίο υποβλήθηκε σε αγωγή, μόνο γυαλιά, σύμφωνα με τους γιατρούς. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι πολυκαναλικές ηλεκτροεγκεφαλογραφικές εγγραφές αποκάλυψαν δραστηριότητα που σχετίζεται με αντικείμενα πάνω από τον οπτικό φλοιό.
Ο ασθενής, ο οποίος είχε διαγνωστεί πριν χρόνια με αμφιβληστροειδίτιδα, δεν μπορούσε να ανιχνεύσει με την όραση αντικείμενα πριν από την ένεση με ή χωρίς γυαλιά ούτε μετά την ένεση με γυαλιά. Ο συνδυασμός και των δύο φαίνεται να οδήγησε σε μία σημαντική ανακάλυψη στον τομέα.
Όσο φορούσε τα γυαλιά, ο ασθενής μπορούσε να εντοπίσει και να αγγίξει ένα σημειωματάριο στο τραπέζι στο 92% των περιπτώσεων, αποκάλυψε η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine.
Σύμφωνα με την έρευνα πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση μερικής λειτουργικής αποκατάστασης σε νευροεκφυλιστική νόσο μετά από οφθαλμογενετική θεραπεία.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης αν ο ασθενής μπορούσε να αναγνωρίσει σχέδια στον δρόμο.
«Στη διεγερμένη μονοφθαλμική κατάσταση αλλά όχι στη φυσική διοφθαλμική κατάσταση, ο ασθενής ανέφερε αυθόρμητα την αναγνώριση διασταυρώσεων και μπορούσε να μετρήσει τον αριθμό των λευκών λωρίδων στη διαγράμμιση μίας διάβασης. Στη συνέχεια, ο ασθενής ανέφερε σημαντική βελτίωση στις καθημερινές οπτικές δραστηριότητες, όπως ανίχνευση μιας πλάκας, κούπας ή τηλεφώνου, εύρεση ενός επίπλου σε ένα δωμάτιο ή ανίχνευση μιας πόρτας σε ένα διάδρομο, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιεί τα γυαλιά».
Παρότι οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι η όραση του ασθενούς δεν αναμένεται να επανέλθει σε σημείο που να μπορεί να διαβάζει ή να αναγνωρίζει πρόσωπα, η μελέτη είναι υποσχόμενη καθώς η βελτίωση του άνδρα «είναι πιθανό να έχει ουσιαστικό όφελος στην καθημερινότητα».