Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από ειδικά όργανα, κύτταρα και χημικές ουσίες που καταπολεμούν τις μολύνσεις (μικρόβια).
Τα κύρια μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι:
- λευκά αιμοσφαίρια
- αντισώματα
- συμπληρωματικό σύστημα
- λεμφικό σύστημα
- σπλήνα
- θύμος αδένας και
- μυελός των οστών
Αυτά είναι τα μέρη του ανοσοποιητικού σας συστήματος που καταπολεμούν ενεργά κάθε μόλυνση.
Το ανοσοποιητικό σύστημα κρατά ένα “αρχείο” κάθε μικροβίου που έχει νικήσει ποτέ, σε τύπους λευκών αιμοσφαιρίων (Β- και Τ-λεμφοκύτταρα) γνωστά ως “κύτταρα μνήμης”. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναγνωρίσει και να καταστρέψει το μικρόβιο γρήγορα εάν εισέλθει ξανά στο σώμα, προτού να πολλαπλασιαστεί και σας ρίξει πάλι στην ίδια ασθένεια.
Ορισμένες λοιμώξεις, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, πρέπει να καταπολεμηθούν πολλές φορές, επειδή μεταλλάσσονται σε πολλά διαφορετικά στελέχη του ίδιου τύπου ιού και μπορούν να σας προκαλέσουν τις ίδιες ασθένειες. Το να κολλήσετε και να καταπολεμήσετε έναν τύπο ιού, που προκαλεί κρυολόγημα ή γρίπη, δεν σας δίνει ανοσία έναντι μελλοντικών τύπων του ίδιου ιού.
Τι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα
1. Έλλειψη ύπνου
Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε ιούς και μικρόβια. Και μπορεί επίσης να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε από κάποια ασθένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει τόσα κύτταρα και πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις (αντισώματα) και τα οποία βοηθούν στην άμυνα ενάντια σε ασθένειες. Το σώμα σας απελευθερώνει ορισμένες πρωτεΐνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα (κυτοκίνες) μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
2. Άγχος
Το άγχος και η ανησυχία μπορούν να αποδυναμώσουν την ανοσολογική σου απόκριση σε μόλις 30 λεπτά. Το συνεχές άγχος είναι ακόμα χειρότερο καθιστά δυσκολότερη την αποφυγή της γρίπης, του έρπητα, του έρπητα ζωστήρα και άλλων ιών. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν δεν μπορείτε να μειώσετε το καθημερινό σας άγχος ή εάν αυτό εμποδίζει την κανονική σας ζωή.
3. Χαμηλή βιταμίνη D
Μπορεί να γνωρίζετε ότι την χρειάζεστε για ισχυρά οστά και υγιή κύτταρα του αίματος. Αλλά η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μπορείτε να την πάρετε από αυγά, λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως γάλα και δημητριακά. Το φως του ήλιου είναι μια άλλη βασική πηγή. Το καλοκαίρι, μόνο 5-15 λεπτά ηλιακής ακτινοβολίας στα χέρια και το πρόσωπο, 2-3 φορές την εβδομάδα, συνήθως αρκούν. Τον χειμώνα, χρειάζεστε περισσότερη έκθεση στον ήλιο.
4. Ορισμένα φάρμακα
Παραδείγματα είναι τα φάρμακα για τη θεραπεία αλλεργιών, αρθρίτιδας, λύκου και συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Τα κορτικοστεροειδή είναι ένα παράδειγμα, όπως και οι αναστολείς του TNF για τη φλεγμονή και η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο. Συζητήστε με το γιατρό σας προτού κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή σε συνταγογραφούμενο φάρμακο.
5. Λίγα φρούτα και λαχανικά
Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν το σώμα να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις. Τα φρέσκα προϊόντα και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν πολύ ψευδάργυρο, βήτα-καροτένιο, βιταμίνες Α, C και Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για ένα υγιές σώμα. Τα φυτικά τρόφιμα σας γεμίζουν επίσης με φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική σας απόκριση.
6. Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Τα λάδια μπορούν να εμποδίσουν τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τα μικρόβια. Και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ανοσοαπόκριση. Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μαζί με άπαχη πρωτεΐνη, όπως θαλασσινά, γαλοπούλα και κοτόπουλο, ή άπαχα κομμάτια βοείου κρέατος με ορατό λίπος. Επίσης, η παχυσαρκία σας κάνει πιο ευάλωτους στη γρίπη και άλλες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία.
7. Περιορισμένος χρόνος στην φύση
Το φως του ήλιου μπορεί να ενεργοποιήσει ειδικά κύτταρα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που ονομάζονται Τ-κύτταρα και τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αλλά το να είστε έξω στην φύση φέρνει και άλλα οφέλη. Πολλά φυτά και δέντρα δημιουργούν φυτοκτόνα και άλλες ουσίες τα οποία εισπνέετε και που φαίνεται να ενισχύουν την ανοσολογική σας λειτουργία.
8. Κάπνισμα
Η νικοτίνη αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τα μικρόβια. Ναι, το άτμισμα κάνεις επίσης κακό σε αυτό τον τομέα. Και δεν είναι μόνο η νικοτίνη. Άλλες χημικές ουσίες στα ηλεκτρονικά υγρά φαίνεται να καταστέλλουν την ανοσολογική σας απόκριση, ειδικά όταν τα εισπνέετε μέσω ατμών.
9. Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τα μικρόβια έως και 24 ώρες. Με την πάροδο του χρόνου, το να πίνετε πάρα πολύ αμβλύνει την ικανότητα του σώματός σας να επιδιορθωθεί. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του λόγου που είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ασθένειες όπως ηπατική νόσο, πνευμονία, φυματίωση και ορισμένους καρκίνους. Εάν πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε τουλάχιστον να το κρατήσετε σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άνδρες.
10. Έλλειψη άσκησης
Η τακτική αερόβια άσκηση βοηθά το σώμα να καταπολεμά ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή βοηθάει το αίμα να μετακινείται πιο αποτελεσματικά στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι ουσίες που καταπολεμούν τα μικρόβια φτάνουν εκεί που πρέπει να πάνε. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν ακριβώς τον τρόπο που η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
11. Έλλειψη… σεξ
Η εβδομαδιαία σεξουαλική συνεύρεση βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Το σεξ αυξάνει τα επίπεδα μιας μικροβιακής ουσίας που ονομάζεται Immunoglobulin A ή IgA. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όσο περισσότερο σεξ κάνετε, τόσο καλύτερα. Έρευνα έδειξε ότι ζευγάρια που έκαναν σεξ περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα IgA από εκείνα που δεν έκαναν καθόλου σεξ!