Υγεία

Εμβολιασμοί: Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ξεκινούν για τους 60-64 και 75-79

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τις ηλικίες 60-64 και 75 έως 79, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών.

Ανοίγει η πλατφόρμα «το ραντεβού» – Πώς θα λειτουργήσουν τα δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών
Την ανάπτυξη δύο παραλλήλων συστήματα εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι ξεκινούν τα ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 60-64 και 75-79.

Αναλυτικότερα:

Η πλατφόρμα «το ραντεβού» για την ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ανοίξει την Τετάρτη 10/02 και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα διενεργηθούν τη Δευτέρα 15/02.


Η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών θα ανοίξει την Παρασκευή 12/02 και οι πρώτοι εμβολιασμοί για αυτήν την κατηγορία αρχίζουν από τη Δευτέρα 15/02 με την ενεργοποίηση εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και «ως εκ τούτου αυξάνουμε τον αριθμό των ραντεβού» σημείωσε.


Οι δύο παραπάνω ηλικιακές ομάδες (αντιστοιχούν σε περίπου 1 εκατ. πολίτες), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, θα έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά μέχρι το τέλος Μαρτίου.


Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν, καθώς ανοίγουν τμήματα στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών και σε συμπληρωματική που αφορούσε τη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μ. Θεοδωρίδου: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca – Σύντομα θα κριθεί εάν θα χορηγηθεί και στους άνω των 65 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν το εμβόλιο της AstraZeneca αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, θα μπορεί να γίνεται και σ’ αυτούς, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι αποτελεσματικό και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά οι μελέτες που έγιναν, περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους σε αυτές τις ομάδες».

Σύντομα όπως είπε, θα έχουμε αποτελέσματα και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε αν είναι θετικά, το εμβόλιο θα μπορεί να ενταχθεί στον προγραμματισμό και για τον δικό τους εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές, που παράγει αντισώματα και είναι αποτελεσματικό.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπενθύμισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, την απόφαση της επιτροπής, να γίνεται ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση, στις ηλικίες των 18 έως 64 ετών στη χώρα μας, και από την πρώτη μέχρι την δεύτερη δόση να μεσολαβούν 12 εβδομάδες. «Όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το επίπεδο αντισωμάτων που αναπτύσσονται με τον εμβολιασμό», επισήμανε. Αναφερόμενη σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά την γονιμότητα, είπε ότι αυτή δεν επηρεάζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από τον εμβολιασμό, και είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε σχέση με την παραπληροφόρηση που υπάρχει.

Η ίδια μίλησε για δύο επιδημίες: αυτήν της COVID-19 και την «επιδημία της υπερπληροφόρησης», όπως είπε, η οποία δημιουργεί φόβο, άγχος και ανασφάλεια. «Η πρώτη επιθυμία θα αντιμετωπιστεί με τον εμβολιασμό. Για τη δεύτερη, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας το ‘παν μέτρον άριστον’». Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης στον υπάρχοντα εμβολιασμό. είπε ότι προς το παρόν αυτά είναι σενάρια. Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παρακολουθούν οι επιστήμονες την ανοσία, κι αν δουν ότι μειώνονται τα αντισώματα, ίσως χρειαστεί μία επαναληπτική δόση στο μέλλον όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο περιλαμβάνει τα νέα στελέχη του ιού κάθε χρόνο».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε πως το ενδεχόμενο αυτό έχει αρχίσει να απασχολεί ήδη αρκετές χώρες. Μάλιστα, οι σκανδιναβικές, όπως εξήγησε, βρίσκονται στον σχεδιασμό ενός τέτοιου πιστοποιητικού.

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, είναι ένα ζήτημα το οποίο παρακολουθούμε» είπε, αλλά ξεκαθάρισε ότι «τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά στη χώρα μας και δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τις αποκλίσεις στις αποφάσεις ορισμένων χωρών για το εμβόλιο της AstraZeneca (καθώς κάποιες, όπως και η χώρα μας, θα το χορηγούν στους κάτω των 64 ετών, ενώ άλλες αποφάσισαν να το χορηγούν σε πληθυσμό κάτω των 55 ετών κι άλλες στους κάτω των 70 ετών) τόνισε ότι η κάθε χώρα κάνει τον δικό της σχεδιασμό, ανάλογα με τον πληθυσμό της και άλλα δεδομένα. «Οι διαφοροποιήσεις είναι αποδεκτές από όλες τις χώρες» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ