Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTEch.
Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορoνοϊού στα άτομα 65 ετών και άνω και στις ευπαθείς ομάδες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.
Πάντως αρκετοί γιατροί δεν είναι θετικοί στο εμβόλιο και έχουν τους προβληματισμούς τους. Το ποσοστό των υγειονομικών που θέλει να κάνει το εμβόλιο διαφοροποιείται με βάση την ειδικότητα.
Κατά μέσο όρο στα νοσοκομεία όλης της χώρας το ποσοστό των γιατρών που θέλει να εμβολιαστεί κινείται κοντά στο 50%, ενώ χαμηλότερο είναι αυτό των νοσηλευτών και κινείται στο 35 με 40%. Πολύ χαμηλότερο είναι το ποσοστό όσων θέλουν να εμβολιασθούν κα ανήκουν σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι περίπου 6 στους 10 νοσηλευτές είναι άκρως επιφυλακτικοί και δηλώνουν αρνητικοί στο να κάνουν το εμβόλιο, αναφέρερει το ethnos.gr.
Στα νοσοκομεία της Αθήνας, το ιατρικό προσωπικό στις μεγαλύτερες Μονάδες Υγείας κινείται στο 50% ενώ στους νοσηλευτές το ποσοστό αγγίζει το 46%. Μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν δηλώσει όσοι εργάζονται σε ΜΕΘ και σε κλινικές covid.
Πως θα φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα
Με δεδομένο ότι η ταυτόχρονη παραλαβή των πρώτων δόσεων θα γίνει την επομένη των Χριστουγέννων, στην Ελλάδα οι προετοιμασίες για την «υποδοχή» του πολύτιμου φορτίου είναι πυρετώδεις. Πολυπληθής ομάδα από τα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, με έδρα το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι, θα αναλάβει να υλοποιήσει το περίπλοκο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα της διαδικασίας του εμβολιασμού έτσι ώστε να θωρακιστούν το συντομότερο δυνατόν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Στο επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργεί το Μητρώο Εμβολίων στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας για τους αποθηκευτικούς χώρους και τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας. Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από όλες τις χώρες προκειμένου να διαμορφώνεται με ευκρίνεια η εικόνα για τον ρυθμό ανταπόκρισης του πληθυσμού στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας θα αναλάβουν από σήμερα, κατά το πρότυπο των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με στελέχη του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αεροπορικών εταιρειών, με διαμεταφορείς και διεθνείς εταιρίες ταχυμεταφορών έχουν εκπονήσει πολλά και εναλλακτικά σχέδια ώστε τίποτα να μην πάει στραβά σε μία διαδικασία που ενέχει μεγάλες προκλήσεις για όλη την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα.
Φορτηγά διεθνών μεταφορών μπορούν να καλύψουν τα 2.800 χλμ. από το Πούουρς ως την Αθήνα σε λιγότερο από δύο 24ωρα. Τα τρένα πιθανώς ακόμη πιο γρήγορα, ενώ τα αεροπλάνα μπορούν φέρουν το εμβόλιο στην Ελλάδα μέσα σε μόλις 3-4 ώρες. Η τελική απόφαση για το μέσον μεταφοράς που θα επιλέγεται κάθε φορά εναπόκειται όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση – ή σε άλλη κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας- αλλά και στην Pfizer, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο το πολύτιμο φορτίο.