Υγεία

Πέρασα κορονοϊό: Χρειάζεται να κάνω το εμβόλιο;

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι «ναι». Το ερώτημα σε πρώτη φάση αφορά τους κατοίκους των ΗΠΑ δεδομένου ότι περισσότεροι από 15 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί από τον Sars-CoV-2 και μετά και την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου της Phizer πολλοί διερωτώνται αν πρέπει να το κάνουν.

«Θα τους ζητηθεί να μπουν στη διαδικασία να εμβολιάσουν επίσης», δήλωσε ο Δρ William Schaffner, καθηγητής προληπτική ιατρικής του τμήματος πολιτικής υγείας στη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου Vanderbilt . «Δεν θα γίνουν διακρίσεις, εν μέρει επειδή πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες, και επίσης επειδή η προστασία από το εμβόλιο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μεγαλύτερης διάρκειας συγκριτικά με την ανοσία της φυσικής μόλυνσης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι κορωνοϊοί είναι γνωστό ότι προκαλούν μια ελλιπή ανοσοαπόκριση στον άνθρωπο, σύμφωνα με τους ειδικούς λοιμωδών νόσων.

Αυτή τους η ιδιότητα θεωρείται και ο λόγος για τον οποίο η επιστήμη δεν έχει ακόμη βρει μια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα.

«Αυτό που βλέπουμε με τους τέσσερις εποχικούς β- κορωνοϊούς που κυκλοφορούν και προκαλούν τις περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι ότι οι άνθρωποι χάνουν την ανοσία σε λίγους μήνες έως το πολύ ένα με δυο χρόνια», δήλωσε ο  Δρ. Gregory Poland διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Εμβολίου στην Κλινική Mayo και συνεχίζει: «Γι’ αυτό οι άνθρωποι παθαίνουν συνεχώς κοινά κρυολογήματα. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί μια σχετικά απλή στρατηγική για την καταπολέμηση των κορωνοϊών του κοινού κρυολογήματος και η στρατηγική αυτή δεν φαίνεται να δημιουργεί μόνιμο αποτύπωμα στη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος».

Υπάρχει πιθανότητα τα άτομα που ήταν ασυμπτωματικά ή είχαν ήπια συμπτώματα  COVID-19 να μην έχουν μακρά ανοσία. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη ασαφές σε αυτό το σημείο τι είδους ανοσία έχουν τα σοβαρά έως και απειλητικά για τη ζωή περιστατικά Covid-19.

«Ενώ η φυσική λοίμωξη παρέχει αντισώματα για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρά είναι αυτά σε μεμονωμένες περιπτώσεις» δήλωσε ο Δρ Amesh Adalja από το Κέντρο Ασφαλούς Ιατρικής του Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

Ωστόσο, μια πρόσφατη λοίμωξη  COVID-19 μάλλον θα απαιτούσε την καθυστέρηση του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον Δρ. Adalja «όσοι είχαν πρόσφατη λοίμωξη – εντός 90 ημερών – θα έπρεπε να βρίσκονται πίσω από αυτούς που δεν έχουν νοσήσει όσον αφορά τον εμβολιασμό τους».

Οι πλέον απειλητικοί κορωνοϊοί όπως ο ιός SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και  MERS-CoV (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής) φαίνεται ότι ανέπτυσσαν ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά τα δεδομένα είναι περιορισμένα επειδή και οι δύο ιοί είχαν μολύνει πολύ λιγότερα άτομα συγκριτικά με τον Sars-CoV-2  αναφέρουν οι ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δρ. Adalja υποστηρίζει ότι σε όσους ανάρρωσαν από την Covid-19 το εμβόλιο θα ενισχύσει τη φυσική ανοσία και θα καταστεί πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της διασποράς της νόσου.

Εν καιρώ θα υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία για τα οφέλη του εμβολιασμού σε αναρρώσαντες του ιού καθώς τόσο για το εμβόλιο της  Pfizer-BioNTech  όσο και για της Moderna οι δοκιμές συμπεριέλαβαν και άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί.

Επομένως σύντομα θα υπάρχουν και διαθέσιμα στοιχεία για την επίδραση του εμβολίου στην φυσική ανοσία του οργανισμού καθώς σύμφωνα με τον Δρ. Adalja,το 10% των συμμετεχόντων στις κλινικές μελέτες είχαν μολυνθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ