Υγεία

Πέντε “καυτές” ερωτήσεις για το νέο εμβόλιο του COVID

Το Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άρχισε να χορηγεί εμβόλια Pfizer-BioNTech ενάντια στον κορονοϊό.

Η πρώτη που εμβολιάστηκε ήταν, η 90χρονη Ιρλανδικής καταγωγής Margaret Keenan. Η Keenan έλαβε το εμβόλιο σε νοσοκομείο στο Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία, ενώ την ακολούθησε ο 81χρονος -με το συμβολικό όνομα-Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε περίπου 70 νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρώτοι είναι οι άνω των 80 και μερικοί από το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εξασφαλίσει 800.000 δόσεις μέχρι σήμερα. Η συνολική παραγγελία είναι 40 εκατομμύρια δόσεις, ικανοποιητική για 20 εκατομμύρια άτομα. Η πλειονότητα των εμβολίων δεν θα χορηγηθεί μέχρι το επόμενο έτος, αν και αναμένονται επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2020.

Ειδικοί θέτουν τα πέντε μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με αυτό το εμβόλιο, την αποτελεσματικότητά του, την ασφάλειά του και αν θα αναγκαστούμε να το χρησιμοποιήσουμε ή όχι.

 

1. Λειτουργεί;

Είναι σαφές ότι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι λειτουργεί και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να την πιστεύει. Ο Guardian, όσον αφορά στην κάλυψη του εμβολίου, ισχυρίζεται ότι έχει βαθμολογία αποτελεσματικότητας 95%, αλλά δεν παρέχει καμία πηγή από που προκύπτει αυτό ή οποιοδήποτε είδος άλλων δεδομένων. Ευτυχώς, δημοσιογράφοι και ερευνητές γράφουν για το περιοδικό British Medical Journal, και συγκεκριμένα ο Peter Doshi αναφέρει σχετικά:

Για να εξηγήσουμε από πού προέρχεται αυτή η αξίωση του "95%": Η δοκιμή εμβολίων Pfizer περιελάμβανε περίπου 44.000 άτομα. Οι μισοί έλαβαν το εμβόλιο τους, οι μισοί ένα εικονικό φάρμακο. Συνολικά, από τα 44.000 άτομα, 170 καταγράφηκαν αργότερα ως «μολυσμένα με το Covid19». 162 από αυτούς ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 8 από αυτούς στην ομάδα εμβολίων. Συνεπώς, το εμβόλιο πιστώνεται ότι αποτρέπει 154 περιπτώσεις Covid19… ή 95%.

Δεν χρειάζεται να είστε ιατρικός ερευνητής ή ιολόγος για να δείτε πόσο δυνητικά είναι ελαττωματικός αυτός ο συλλογισμός. Ολόκληρη η δοκιμή 44.000 ατόμων θεωρείται επιτυχία με βάση το πιθανώς πολλαπλών παραλλαγών αποτέλεσμα σε σχέση με το 4% των συμμετεχόντων.

Οι λεπτομέρειες είναι δύσκολο να βρεθούν, ενώ παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα όπως: Ήταν μια κλινική διάγνωση με βάση τα συμπτώματα; Ή δοκιμή PCR; Εν ολίγοις, η απάντηση στο "Λειτουργεί;" είναι «δεν έχουμε ιδέα».

 

2. Είναι ασφαλές;

Πιθανώς πιο σημαντικό από το ζήτημα της αποτελεσματικότητας είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Κανένας, ούτε καν οι πιο ένθερμοι υπερασπιστές, δεν αρνείται ότι αυτή η διαδικασία εμβολίου μοιάζει βεβιασμένη καθώς τα εμβόλια συνήθως χρειάζονται χρόνια για να παραχθούν, ενώ αυτό προωθήθκε στην αγορά σε λιγότερο από εννέα μήνες. 'Εχουν παραλείψει σημαντικά στάδια στις δοκιμές συνολικά;

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι οι βραχυπρόθεσμες δοκιμές δεν έχουν δείξει παρενέργειες, απλά δεν υπήρχε χρόνος για τη διεξαγωγή μακροπρόθεσμων μελετών αποτελεσμάτων η πιθανότητα επιπλοκών, μήνες ή χρόνια μετά, σίγουρα υπάρχει.

Επιπλέον, το εμβόλιο βασίζεται σε νέα τεχνολογία - ένα εμβόλιο mRNA, το οποίο εγχέει ιικό γενετικό υλικό για τη δημιουργία ανοσοαπόκρισης. Η τεχνολογία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, αλλά αυτό θα ήταν το πρώτο εμβόλιο mRNA που πραγματικά χρησιμοποιήθηκε.

Λοιπόν, πάλι, η σύντομη απάντηση στο "είναι ασφαλές;" είναι "δεν ξέρουμε".

Ωστόσο, οι προωθητές και οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν σαφώς αμφιβολίες για την ασφάλειά του, καθώς δεν έχουν εγγυηθεί πλήρη αποζημίωση από τη δίωξη ή αστικές αγωγές σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αναρωτηθείτε: εάν μια μεγάλη εταιρεία αυτοκινήτων κυκλοφορούσε έναν νέο τύπο αυτοκινήτου βασισμένο στην "τεχνολογία αιχμής", αλλά πριν το αγοράσετε θα πρέπει να υπογράψετε μια παραίτηση λέγοντας ότι δεν μπορείτε να μηνύσετε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε περίπτωση που εκραγεί...

 

3. Τι έχει μέσα;

Αυτό είναι απλό. Δεν ξέρουμε, δεν θα πουν. Τουλάχιστον τίποτα εκτός από τους αόριστους όρους.

 

4. Ποιος θα το πάρει;

Πρώτοι στη βάση είναι οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι του συστήματος υγείας. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα αποκλειστεί. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα αποκλείστηκαν από τη μελέτη αποτελεσματικότητας, επομένως, πιθανώς, θα αποκλειστούν επίσης από τη λήψη του εμβολίου.

Ο βρετανικός στρατός ήδη δημιουργεί «κέντρα μαζικού εμβολιασμού». Τελικά, φυσικά, σχεδόν όλοι θα αναμένεται να εμβολιαστούν εάν θέλουν να συμμετάσχουν στην κοινωνία με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό μας οδηγεί στην ερώτηση πέντε…

 

5. Θα είναι υποχρεωτικό;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, διευκρινίστηκε πως δεν θα είναι. Αλλά προφανώς η σωστή απάντηση θα ήταν για ζήτημα των «υποχρεωτικών εμβολίων» πως δεν θα είναι “νομικά υποχρεωτικά”. Αν όμως δεν μπορείς να πας πουθενά ανεμβολίαστος; Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για "διαβατήρια ασυλίας", που σημαίνει ψηφιακά έγγραφα που δείχνουν την κατάσταση εμβολιασμού. Στο μέλλον, δεν είναι δύσκολο να δούμε αυτά τα έγγραφα (είτε φυσικά είτε ψηφιακά) να είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα των ατόμων να εργάζονται, να κοινωνικοποιούνται, να ταξιδεύουν, να λαμβάνουν δάνεια, να υποβάλλουν αίτηση για κρατικές παροχές ή ακόμη και να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...