Η αναζήτηση εμβολίων για τον κορονοϊό είναι μια διαρκής μάχη με το χρόνο... Ποια ερευνητική ομάδα θα κερδίσει; Μερικοί συγκρίνουν τον αγώνα αυτόν με τον διαστημικό αγώνα στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Αυτή τη φορά, ωστόσο, εμπλέκεται ολόκληρος ο κόσμος.
Και η Μόσχα θέλει πρωτιά... Ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση των διεθνών κλινικών δοκιμών, η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στις 11 Αυγούστου . Από την 1η Ιανουαρίου 2021, το εμβόλιο από το κρατικό ινστιτούτο Gamaleya θα τεθεί σε κυκλοφορία. Στην Κίνα, επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sinovac στο πλαίσιο έγκρισης έκτακτης ανάγκης.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Mainz Biontech δοκιμάζει υποψήφιο εμβόλιο στη Γερμανία. Προφανώς με επιτυχία: το εμβόλιο που αναπτύσσει η Biontech μαζί με τον φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer προσφέρει κατά τα φαινόμενα περισσότερο από 90% προστασία έναντι του Covid-19 - παρόμοιο με αυτό της Moderna .
Ωστόσο, υπάρχουν επίσης εμπόδια στην έρευνα εμβολίων, για παράδειγμα στη βρετανική εταιρεία AstraZeneca : Επειδή ένα άτομο που δοκιμάστηκε είχε επιπλοκές, η εταιρεία έπρεπε να διακόψει προσωρινά την τρίτη φάση δοκιμής στις αρχές Σεπτεμβρίου .Όπως ανέφερε τότε η εταιρεία, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων, τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca ενάντια στον κορονοϊό, του AZD1222, ενεργοποιήθηκε μια τυπική διαδικασία αξιολόγησης με αποτέλεσμα την εκούσια προσωρινή διακοπή του εμβολιασμού σε όλες τις δοκιμές, προκειμένου να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιτροπή να αξιολογήσει τα δεδομένα ασφαλείας ενός μοναδικού συμβάντος ανεξήγητης ασθένειας που παρατηρήθηκε στη δοκιμή Φάσης III στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εκτός από τις Gamaleya, Biontech και AstraZeneca, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 200 άλλες εταιρείες, πανεπιστήμια και ινστιτούτα ερευνούν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Δείτε στο τέλος του κειμένου τον σχετικό πίνακα όπως τον αποτύπωσε το γερμανικό δίκτυο zdf
Ο ρόλος του Γκέιτς
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής AS εάν επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, θα εκπλαγούμε ότι υπάρχει ένα παγκοσμίως γνωστό άτομο πίσω από την παρασκευή του. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Μπιλ Γκέιτς . Το ίδρυμα που έχει με τη σύζυγό του, Belinda Gates , βρίσκεται πίσω από τη συμμαχία της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας (Pfizer) και της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας (BioNTech).
Υπενθυμίζεται πως ο Γκέιτς από τον Σεπτέμβριο είχε προβλέψει πως η Pfizer έχει τις περισσότερες πιθανότητες για επείγουσα έγκριση του εμβολίου εντός του 2020
Τον Φεβρουάριο του 2020, λέει η ισπανική εφημερίδα, η Pfizer έθεσε την πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ιδρύματος Gates, Susan Desmond-Hellman, στο Διοικητικό Συμβούλιο . Αυτή η επιλογή έγινε κατά τη διερεύνηση του COVID-19. Λίγο μετά την άφιξή της στην εταιρεία, η Pfizer ενδιαφέρθηκε για τη BioNTech χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες της.
Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι πως η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας συνεργάζεται με το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates . Τα πρώτα συμβόλαιά τους κράτησαν μέχρι το 2019, όταν υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες για την έρευνα εμβολίων ανοσοθεραπείας για την πρόληψη του HIV και της φυματίωσης .
Όλα αυτά δείχνουν ότι ήταν η ίδια η Desmond-Hellman που έριξε τις γέφυρες ώστε η Pfizer και η BioNTech να πορευτούν μαζί και να δημιουργήσουν ένα από τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια για τον τερματισμό μιας ασθένειας που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 1.327.500 ανθρώπων στο κόσμο.