Υγεία

Ιός του Δυτικού Νείλου: Απεβίωσε 82χρονη - Νέο κρούσμα στις Σέρρες

Την Τετάρτη βρέθηκε θετική στον ιό του Δυτικού Νείλου μία 87χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών, ενώ κατέληξε 82χρονη που είχε διαγνωστεί στις 23 Ιουλίου.

Ακόμα ένα κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στην Περιφέρεια Σερρών και συγκεκριμένα στο χωριό Γόνιμο, ενώ έχασε τη μάχη γυναίκα που είχε διαγνωστεί στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Νομίατρο Σερρών, Αναστάσιο Αναστασιάδη, που μίλησε στην ΕΡΤ, πρόκειται για μία 87χρονη γυναίκα. Σημειώνεται ότι, χθες έγιναν εξετάσεις σε δύο ύποπτα περιστατικά και τελικά διαπιστώθηκε ότι θετικό ήταν το ένα, μία 87χρονη γυναίκα η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σερρών.

Το νέο κρούσμα είναι το τρίτο στην Π.Ε Σερρών το τελευταίο διάστημα, αφού στις 23 Ιουλίου είχαν εντοπιστεί δύο κρούσματα, σε δύο γυναίκες 42 και 82 ετών, από το Λειβαδοχώρι και την Ηράκλεια. Η 42χρονη νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σερρών και η υγεία της παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, ενώ η 82χρονη κατέληξε.

Οι ψεκασμοί συνεχίζουν στην περιοχή της Ηράκλειας, στο Λιβαδοχώρι και στο Γόνιμο, ενώ έγιναν δύο εναέριοι ψεκασμοί στο Λιβαδοχώρι και σήμερα σε συνεργασία με την Π.Ε Σερρών γίνονται εναέριοι ψεκασμοί και στο Γόνιμο Σερρών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεταφορά του ιού γίνεται μόνο από τα κουνούπια και το 80% των νοσούντων είναι ασυμπτωματικοί, το 19% εμφανίζει ήπια συμπτώματα και το 1% σοβαρά συμπτώματα σύμφωνα με τον Νομίατρο Σερρών.

Τα συμπτώματα


Οι φορείς του ιού με ήπια συμπτώματα συνήθως εκδηλώνουν: πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Παράλληλα, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Στην περίπτωση που οι ασθενείς εκδηλώσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (λιγότερο του 1%) προσβάλλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία και διαταραχές όρασης.

Σημειώνεται ότι έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού που είναι μολυσμένο τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως έπειτα από δύο έως 14 μέρες.

Συμβουλές για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου


Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας μόλυνσης. 

Συγκεκριμένα προτείνεται η αποφυγή του τσιμπήματος από κουνούπια με τους εξής τρόπους:

Φοράμε κατάλληλα ενδύματα που καλύπτουν όσο το δυνατόν το σώμα.
Ψεκαζόμαστε με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
Προσέχουμε τις ώρες που συνήθως τσιμπούν τα κουνούπια. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα και τσιμπούν κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
Κάνουμε συχνά μπάνιο για την απομάκρυνση του ιδρώτα. 

Όσον αφορά την αποφυγή κουνουπιών στο σπίτι ο ΕΟΔΥ προτείνει: Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών), xρήση κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου, xρήση εντομοκτόνων στον αέρα, χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καλό κούρεμα γρασιδιού, απομάκρυνση του στάσιμου νερού και πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ