Οι έρευνες και οι επιστημονικές μελέτες με αυστηρά πρότυπα ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να μάθει περισσότερα για το SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου τρόπου για την καταπολέμησή του. Όμως, ενώ οι αναφορές για μελέτες έχουν γίνει σχετικά κοινές, πολλοί αναγνώστες πιθανώς δεν συνειδητοποιούν ότι οι μέθοδοι στις οποίες βασίζονται οι μελέτες για τις οποίες διαβάζουν δεν είναι όλες εξίσου αξιόπιστες.
Για παράδειγμα, τις προάλλες μια μελέτη από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονα με διδακτορικό κοινωνικής ψυχολογίας στο Whitman College, μια μικρή σχολή στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, ισχυρίστηκε ότι το αν θα αποδεχτούν ή αντισταθούν σε συστάσεις για τη δημόσια υγεία, υποδηλώνει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων.
Χρησιμοποιώντας μια προφανώς μη επιστημονική προϋπόθεση, η μελέτη προσπάθησε να διερευνήσει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των λεγόμενων χαρακτηριστικών «Dark Triad» που υποτίθεται ότι (σύμφωνα με την αποδεκτή θεωρία) υποδηλώνουν το επίπεδο ψυχοπάθειας ενός ατόμου. Παραδόξως, η μελέτη είχε αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές και πρόκειται να δημοσιευτεί στην "Κοινωνική Ψυχολογική και Επιστήμη της Προσωπικότητας".
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα τέλη Μαρτίου, καθιστώντας τα ως επί το πλείστον άσχετα με την τρέχουσα συζήτηση για τις μάσκες που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως.
Τελικά, οι ερευνητές σχεδίασαν πέντε ψεύτικα «μηνύματα δημόσιας υγείας» και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες στα χαρακτηριστικά «Dark Triad» ανταποκρίθηκαν καλύτερα όταν το μήνυμα διαμορφώθηκε ως προς την προσωπική ασφάλεια. Αλλά καμία από τις "συσχετίσεις" δεν φαινόταν ιδιαίτερα υψηλή. Αλλά ακόμη πιο απογοητευτικό ήταν η μεθοδολογία. Οι ερωτηθέντες αντιμετώπισαν 5 διαφορετικά σενάρια για τα "Μηνύματα Δημόσιας Υγείας", καθένα γραμμένο για να απευθυνθεί σε έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας. Η μελέτη συνεχίστηκε μέσω της υπηρεσίας Mechanical Turk της Amazon, η οποία περιορίζει την ομάδα στους τυπικούς εργαζόμενους Mechanical Turk, όχι ακριβώς μια αξιόπιστη διατομή της ανθρωπότητας.
Ως έμπνευση, η ομάδα ανέφερε αρκετές μελέτες με σκοπό να αποδείξει ότι συσχετίζεται μεταξύ χαρακτηριστικών προσωπικότητας όπως ψυχοπάθεια και απερισκεψία. Ο παραλληλισμός μεταξύ αυτού, και μιας σχέσης μεταξύ ψυχοπάθειας και μάσκας, φαινόταν μάλλον ασαφής. Ακόμη και οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι θα ήταν "πολύ καλύτερο" να δοκιμαστεί η ατομική συμπεριφορά, αντί να βασίζονται σε απαντήσεις σε πέντε φανταστικά σενάρια που ονειρεύτηκε η ερευνητική ομάδα.
Σε ένα σημείο, οι ερευνητές έγραψαν ότι "διακριτικά ανταγωνιστικά άτομα" μπορεί να έχουν ενεργήσει αντίθετα με τις εκκλήσεις για δημόσια υγεία. Λίγες μόνο προτάσεις αργότερα, οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι δεν εννοούσαν ότι μόνο «ανεύθυνοι και ανυπόφοροι» άνθρωποι διαδίδουν τον ιό. Πράγματι, μέχρι στιγμής η έρευνα υποδηλώνει ότι αυτό είναι το πιο απομακρυσμένο πράγμα από την αλήθεια, με εξαίρεση κάποιες εκδηλώσεις «σούπερ-διάδοσης». Όπως επισήμανε πρόσφατα ένας επιστήμονας του ΠΟΥ, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι μέλη της οικογένειας ή διαφορετικά ζουν πολύ κοντά στους μολυσμένους και ότι η ασυμπτωματική μόλυνση είναι στην πραγματικότητα αρκετά σπάνια. Αν και ένας άλλος επιστήμονας του ΠΟΥ διευκρίνισε την επόμενη μέρα ότι οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι μπορούν ακόμα να εξαπλώσουν τον ιό.