Καθώς οι Έλληνες είμαστε γενικά...φωνακλάδες, ίσως είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να φορούν μάσκες για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού και «να μειώσουμε την καμπύλη».
Μικρά σωματίδια που διαφεύγουν από το στόμα ενός ατόμου όταν μιλά δυνατά - που μπορεί να περιέχουν τον κορονοϊό - μπορούν να παραμείνουν στον αέρα από 8 έως και 14 λεπτά, σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του να φοράτε ιατρικές μάσκες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων που ανήκουν στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια που βγαίνουν από το στόμα ενός ατόμου όταν μιλά δυνατά μοιάζουν με εκείνα όταν βήχουν ή φτερνίζονται.
Οι ερευνητές έκαναν τους ανθρώπους να επαναλαμβάνουν τις φράσεις δυνατά και να παρακολουθούν τα σταγονίδια που πετάγονταν από το στόμα τους καθώς αποσυντέθηκαν στον αέρα χρησιμοποιώντας ευαίσθητα λέιζερ. Έφτασαν στο συμπέρασμα ότι «ένα λεπτό δυνατής ομιλίας δημιουργεί τουλάχιστον 1.000 σταγονίδια που περιέχουν ιούς», σύμφωνα με το MIT Technology Review.
Τα ίδια σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για πάνω από οκτώ λεπτά και έως και 14 λεπτά. Αυτό παρουσιάζει σοβαρές συνέπειες για το πόσο εύκολο είναι για έναν ασθενή να απελευθερώσει μικρόβια στο άμεσο περιβάλλον του: απλά μιλώντας. Οι ερευνητές ισχυρίζονται επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες του ιού και μπορούν στη συνέχεια να απελευθερώσουν 10 φορές περισσότερο στον αέρα από άλλους, μιλώντας δυνατά.
Το περιοδικό επεσήμανε, ωστόσο, ότι η μελέτη υπέθεσε ότι η επαφή με έναν ιό προκαλεί αναγκαστικά μόλυνση, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι αμφισβητήσιμο.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η μελέτη ήταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, δεν έλαβε υπόψη διαφορετικούς παράγοντες που υπάρχουν σε ένα κανονικό περιβάλλον, όπως ο άνεμος και η θερμοκρασία.