Υγεία

Τα «μαζεύει» η Sanofi για το εμβόλιο – Θα φτάσει ταυτόχρονα σε όλους

Η εταιρεία Sanofi θα φροντίσει ώστε ένα πιθανό εμβόλιο κατά της ασθένειας Covid-19, εφόσον εγκριθεί, να φτάσει ταυτόχρονα σε κάθε περιοχή του κόσμου, υποσχέθηκε απόψε ο πρόεδρος της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Δεν θα υπάρξει καμία ιδιαίτερη προτίμηση προς καμία χώρα», τόνισε ο Σερζ Ουάινμπεργκ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2. «Είμαστε οργανωμένοι με πολλές μονάδες παραγωγής. Κάποιες από αυτές είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά ακόμη περισσότερες βρίσκονται στην Ευρώπη και τη Γαλλία», εξήγησε.

Η Sanofi διαθέτει 73 μονάδες σε 32 χώρες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για την ασθένεια Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Χάντσον δήλωσε νωρίτερα ότι είναι ζωτικής σημασίας να φτάσει το πιθανό εμβόλιο σε κάθε γωνιά του κόσμου, αφού προηγουμένως προκάλεσε εκνευρισμό στη γαλλική κυβέρνηση, όταν είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ΗΠΑ.

«Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου μας παραποιήθηκαν. Θεωρούμε τα εμβόλια κοινό αγαθό», είπε ο Ουάινμπεργκ.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση Μακρόν


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά ότι ένα πιθανό εμβόλιο εναντίον της νόσου Covid-19 δεν πρέπει να υπόκειται «στους νόμους της αγοράς», αφού ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος Sanofi ανακοίνωσε ότι θα εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα τις ΗΠΑ, εάν αναπτύξει ένα, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Οι δηλώσεις του ομίλου «προβλημάτισαν όλους εκείνους που εργάζονται (στη μάχη εναντίον του ιού), μεταξύ αυτών τον πρόεδρο», που αναμένεται να κάνει δεκτά ηγετικά στελέχη της Sanofi στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, συμπληρώνει το προεδρικό μέγαρο.

«Οι προσπάθειες που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι είναι αναγκαίο αυτό το εμβόλιο να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και να μην υπόκειται στους νόμους της αγοράς» υπογραμμίζει η ίδια πηγή, επιμένοντας στη σημασία να συνεχιστούν οι «πολλαπλές, σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη, με τη συμμετοχή πολυμερών παραγόντων, μιας συλλογικής και συντονισμένης απάντησης» στην πανδημία.

Το Ελιζέ διευκρίνισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει το θέμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τους υπεύθυνους της φαρμακευτικής εταιρείας, τονίζοντας ότι είναι «σημαντικό να συνεχίσουμε να προχωράμε με τη Sanofi».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, που συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Sanofi Σερζ Ουάινμπεργκ, τόνισε ότι «η ίση πρόσβαση σε όλους σε ένα εμβόλιο δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ