Υγεία

Κορονοϊός: Πότε έφτασε στην Ελλάδα; - Τι αναφέρει επιδημιολόγος

Την εκτίμηση ότι ο κορονοϊός ενδέχεται να έχει φτάσει στην Ελλάδα νωρίτερα από τα πρώτα διεγνωσμένα κρούσματα, εκφράζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός ενδέχεται να έφτασε στη χώρα μας με τη μορφή μεμονωμένων περιστατικών, μέσω διεθνών μετακινήσεων, νωρίτερα από τις 26 Φεβρουαρίου, οπότε και διεγνώσθη το πρώτο κρούσμα. 
«Στην Ελλάδα η μετέπειτα πορεία της επιδημίας υποδεικνύει ότι ξεκίνησε λίγο πριν τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος την 26η Φεβρουαρίου», σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, στον απόηχο και της σχετικής δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε πρόσφατα, μετά την είδηση ότι στη Γαλλία υπήρξε κρούσμα του ιού ήδη από τον Δεκέμβριο, νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που εκτιμάται ότι έφτασε ο κορονοϊός στη χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισήμανε ότι κάτι τέτοιο «δεν αποτελεί έκπληξη», καλώντας μάλιστα τις χώρες να ερευνήσουν πιθανές «ύποπτες» περιπτώσεις. 

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτά που θεωρούμε ως ''πρώτα κρούσματα'' αφορούν αυτά που διεγνώσθηκαν μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για ένα νόσημα που προκαλείται από έναν κορονοϊό στην Κίνα. Συνεπώς ο ιός μπορεί να είχε εισαχθεί με τη μορφή μεμονωμένων περιστατικών νωρίτερα από τα πρώτα διεγνωσμένα κρούσματα, ως συνέπεια διεθνών μετακινήσεων. Στην Ελλάδα, η μετέπειτα πορεία της επιδημίας υποδεικνύει ότι ξεκίνησε λίγο πριν τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος την 26η Φεβρουαρίου» αναφέρει ο κ. Παρασκευής για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά την προέλευση του ιού, ο ίδιος παρατηρεί ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι ο κορονοϊός έχει προέλθει από εργαστήριο της Γουχάν. Επίσης, όπως λέει «το γενετικό υλικό του ιού δεν παρουσιάζει σημάδια γενετικής τροποποίησης που υποστηρίζουν ένα παρόμοιο σενάριο».

«Πρόκειται για ιό που έχει μολύνει τον άνθρωπο με πιθανή προέλευση τις νυχτερίδες» αναφέρει. 

«Η συνέχιση της καραντίνας δεν θα αρκούσε, λόγω του κινδύνου εισαγόμενων κρουσμάτων από το εξωτερικό».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας μιλάει και για τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόστηκαν στη χώρας μας, τονίζοντας ότι «η έγκαιρη εφαρμογή των παρεμβάσεων κοινωνικής αποστασιοποίησης και καραντίνας απέτρεψε μεγάλο αριθμό θανάτων».

Όπως σημειώνει «αν η καραντίνα συνεχιζόταν θα είχαμε μηδενισμό των κρουσμάτων, αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό, λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου εισαγόμενων κρουσμάτων από άλλες χώρες. Δηλαδή, δεν θα ήμασταν απόλυτα ασφαλείς ότι δεν θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα από άλλες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για την επαναλειτουργία τους, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το άνοιγμα γίνεται σταδιακά για να διασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια της επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η κατάσταση θα εξετάζεται καθημερινά και για αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». 

Όσο για το σημείο που θα σηματοδοτήσει την εκρίζωση του ιού και την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα; «Ο μηδενισμός του κρουσμάτων ανά την υφήλιο θα σηματοδοτήσει την πλήρη εκρίζωση του ιού» απαντά.
«Η ανάπτυξη προστατευτικού εμβολίου, επίσης, θα αποτελούσε μια εναλλακτική οδό προς την επιστροφή μας στην κανονικότητα, χωρίς τη λήψη παρεμβάσεων κοινωνικής αποστασιοποίησης» σπεύδει να συμπληρώσει, υπενθυμίζοντας ότι εντούτοις, το εμβόλιο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμο σε διάστημα 12-18 μηνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ