Υγεία

H επόμενη ημέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας - Επανέρχονται τακτικά ιατρεία – χειρουργεία

Αντιμέτωπο με μια μεγάλη υγειονομική πρόκληση βρίσκεται πλέον το ΕΣΥ, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η τακτική του λειτουργία - είχε ανασταλεί από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου- παράλληλα με την κρίσιμη διαχείριση των περιστατικών κορωνοιού.

Ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε εχθές στο πλαίσιο της ανακοίνωσης όλων των μέτρων της επόμενης φάσης της πανδημίας, την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία από την Δευτέρα 4 Μαΐου.

Το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να προετοιμάζεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες, και από την επόμενη Δευτέρα θα εισέλθει και τυπικά στην δεύτερη φάση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και θα αναλάβει πλήρως τον ρόλο του.

«Οι στόχοι μας είναι δύο: Να είναι σε ετοιμότητα το σύστημα υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το σύστημα σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης μιλώντας για το σύστημα υγείας για το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα το ΕΣΥ απέδειξε, τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, ότι ήταν ικανό να διαχειριστεί τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοιού που καταγράφηκαν και τα εκατοντάδες που χρειάστηκαν νοσηλεία. Η ενίσχυση των δημοσιών νοσοκομείων με προσωπικό και κλίνες με εντατικό ρυθμό τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού από το υπουργείο Υγείας, συνέβαλε σημαντικά στην καλή διαχείριση των περιστατικών κορωνοιού.

Άλλωστε η ενίσχυση και τελικά η αντοχή του συστήματος υγείας αξιολογήθηκαν τόσο από τους επιστήμονες όσο και από την κυβέρνηση ως βασικές παράμετροι ώστε να δρομολογηθεί το πέρασμα της χώρας στην επόμενη φάση. Άλλη παράμετρος κρίσιμη - όσο και μεταβλητή- ειναι η μεταδοτικότητα της λοίμωξης Covid-19, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη R0, ο οποίος πλέον είναι κάτω από το 1 (ένα άτομο μολύνει έναν) και κυμαίνεται στο 0,6.

Επανέρχονται τακτικά ιατρεία – χειρουργεία

Δεδομένου ότι τα τα χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία είχαν ανασταλεί από τα μέσα Μαρτίου, αντιλαμβάνεται κάποιος τον όγκο των περιστατικών που θα κληθούν να διαχειριστούν πλέον οι αρμόδιοι, διοικητικοί και υγειονομικοί, σε κάθε νοσοκομείο. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή Λοιμώξεων σε συνεργασία με ειδική επιτροπή σε κάθε νοσοκομείο θα αξιολογήσει εκ νέου τα περιστατικά που είχαν προγραμματιστεί για χειρουργεία και θα διαμορφώσει τη σειρά προτεραιότητας.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επάνοδος στα χειρουργεία για γιατρούς και ασθενείς θα προσδιοριστεί με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας η οποία αναμένεται να αποτυπώσει τις εισηγήσεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται συγκεκριμένο, περιορισμένο σε σχέση με την περίοδο προ κορωνοιού, αριθμό επεμβάσεων ανά ημέρα και ανά χειρουργική κλίνη. Επίσης, εισηγούνται να γίνεται μοριακός έλεγχος για κορωνοιό στους ασθενείς που προγραμματίζεται να χειρουργηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν νοσούν με Covid – 19.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών έχουν αιτηθεί από τις 21 Απριλίου στο υπουργείο Υγείας την διενέργεια τακτικών χειρουργείων. Μάλιστα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κυρία Ματίνα Παγώνη, εκτιμά πως πρέπει να ξεκινήσει αγώνας δρόμου στα νοσοκομεία ώστε να εξυπηρετηθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο τα περιστατικά που βρίσκονται σε αναμονή από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της έκτακτης συνθήκης της πανδημίας.

Mε κλινικές ετοιμότητας για ασθενείς με κορωνοϊό όλα τα νοσοκομεία

Ωστόσο, σε αυτό το νέο, πρωτόγνωρο και για το σύστημα υγείας, περιβάλλον που οριοθετείται από την πανδημία, όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα διαθέτουν πλέον κλινικές ετοιμότητας για ασθενείς με κορωνοϊό.

Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού θα συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και «ΝΙΜΤΣ» παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορωνοϊό.

Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων θα συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Όσον αφορά στις ΜΕΘ, οι διαθέσιμες κλίνες είναι πλέον 1.015 μαζί με όσες έχουν παραχωρήσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο δημόσιο, ενώ το Μάρτιο ήταν 565. Ειδικά για τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έχουν αναπτυχθεί περιπου 300 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

Τόσο στις ΜΕΘ οσο και στις άλλες κλινικές για περιστατικά κορωνοιού έχουν γίνει σημαντικές προσλήψεις. Συνολικά, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης πως είχαν προβλεφθεί 2.000 προσλήψεις, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3.748 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Κομβικής σημασίας για το ΕΣΥ γενικότερα, και όχι μόνο για την πανδημία, θεωρείται η διαχείριση των δωρεών το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 100 εκατ. Ευρώ.

Οι στρατηγικές κινήσεις του υπουργείου Υγείας

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να συλλέγει υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξημένες ανάγκες λόγω αύξησης κρουσμάτων την επόμενη περίοδο.

Σημαντικές κινήσεις έχουν γίνει για την εξασφάλιση της δυνατότητας διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε σε αυτό το δίκτυο των Εργαστηρίων Αναφοράς και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Στόχος απώτερος να είναι εφικτός και άμεσος ο έλεγχος των πληθυσμιακών ομάδων σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ο αριθμός των μοριακών ελέγχων (τεστ) για τον κορωνοϊό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5.500 την ημέρα.

Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς ενώ τα ταχεία τεστ (rapidtests)ανίχνευσης του ιού αξιολογούνται.

Η επιτροπή Ειδικών (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας) θα συνεχίσει να συνεδριάζει. Κομβικές από επιστημονικής πλευράς θεωρείται το επιδημιολογικό και το ερευνητικό έργο των Ελλήνων επιστημόνων.

Τέλος, οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας θα συνεχίζουν να παρέχονται (πχ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...