Σε μία μεγάλη μελέτη που λαμβάνει χώρα στην Ελβετία με δείγματα από 36 χώρα και όλες τις Ηπείρους για την πανδημία του νέου κορωνοϊού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αναφορικά με το ενδεχόμενο να παρουσιάσει μεταλλάξεις ο ιός τα επόμενα χρόνια και αν αυτό θα δυσκολέψει το έργο των επιστημόνων για ανάπτυξη εμβολίου, είπε: «Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν» και πρόσθεσε:
«Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάλυση της δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, δείχνει σχετικά έναν βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων σε σχέση με τον ιό της γρίπης, με δεδομένο ότι υπάρχουν 40 διαφορές μεταξύ των πάνω από 29.000 νουκλεοτιδίων του κορωνοϊού. Αυτό προκαλεί αισιοδοξία σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι. Είναι αναγκαία η παρακολούθησή του από τους συνάδελφους επιστήμονες. Σύμφωνα με τους Ελβετούς επιστήμονες, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανό να συνοδεύεται από μακρόχρονη προστασία»..
Επίσης, πρόσθεσε ότι οι Ελβετοί κατόρθωσαν ουσιαστικά να χαρτογραφήσουν τον κορωνοϊό και έτσι πλέον γνωρίζουμε τον «οδικό χάρτη», δηλαδή από ποια χώρα μεταφέρθηκε σε άλλη.
Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις ΗΠΑ όπου ο ιός μεταφέρθηκε τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο όσο και από την Ευρώπη αργότερα, κάτι που δείχνει και τους κινδύνους από την παγκοσμιοποίηση.
«Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας και πώς μια επιδημία στην άκρη της Γης μπορεί να επηρεάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την άλλη άκρη. Επίσης, αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για την διασπορά του και πως θα κινηθεί στο μέλλον αυτός ή ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα», ανέφερε.