Ένας «ακήρυχτος» πόλεμος μαίνεται προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα. Οι κυβερνήσεις επιδίδονται σε έναν παγκόσμιο κατασκοπευτικό πόλεμο προκειμένου οι χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού να εντοπίσουν τo πολύτιμο και απαραιτήτως αναγκαίο υγειονομικό υλικό,όπως αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο newpost.gr
Στη Γαλλία μέρος παρτίδας μασκών από την Κίνα που προορίζονταν για την γαλλική επαρχία Γκραντ Εστ βρέθηκε να ταξιδεύει αεροπορικώς για τις ΗΠΑ. Όπως κατήγγειλε πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου το αεροπλάνο με την παραγγελία ήταν έτοιμο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Σανγκάης όταν Αμερικανοί αγοραστές με μετρητά στο χέρι προσέφεραν τρεις φορές περισσότερα χρήματα και αναχώρησαν με μέρος της παραγγελίας. «Πραγματικά αυτό που συμβαίνει με τους Αμερικανούς είναι απαράδεκτο. Αγοράζουν ολόκληρα φορτία πληρώνοντας μετρητά οπότε αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι από εκεί που η μπλούζα μίας χρήσης που χρησιμοποιούν οι γιατροί κόστιζε 30 σεντς τώρα έχει φτάσει στην αγορά να είναι μεταξύ 3-6 δολαρίων», είπε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της επαρχίας Γκραντ Εστ, Ζαν Ροτνέρ.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ «κατάσχεσαν» μάσκες προστασίας που είχε παραγγείλει η αστυνομία του Βερολίνου από την Κίνα. Μάλιστα έκανε λόγο για «σύγχρονου τύπου πειρατεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία είχε παραγγείλει και προπληρώσει 400.000 μάσκες τύπου FFP-2 στην αμερικανική εταιρία 3Μ, στην Κίνα, αλλά παρενέβησαν, όπως καταγγέλλουν, οι αμερικανικές αρχές και τις κατηύθυναν στις ΗΠΑ.
Αντίστοιχες πληροφορίες έρχονται και από τον Καναδά με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζάστιν Τριντό να τις χαρακτηρίζει ανησυχητικές. Ο υπουργός Εμπορίου της Βραζιλίας υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Κίνα 23 αεροσκάφη τροφοδοσίας που διαθέτουν για να συγκεντρώσουν το υλικό όπου έχουν προμηθευτεί με αποτέλεσμα η χώρα του να μην μπορεί να λάβει προμήθειες. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, μάσκες που έπρεπε να φτάσουν σε Βέλγιο και Ιταλία από την Τουρκία δεν έφτασαν ποτέ. Τελικά δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Ιταλία αφού μεσολάβησε τηλεφώνημα του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Το «απόρρητο» σχέδιο της κυβέρνησης
Ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από τον Πρωθυπουργό πριν από λίγες εβδομάδες με απόλυτη μυστικότητα, με τη συνένωση δυνάμεων από τον δημόσιο και την ιδιωτικό τομέα, αποδίδει καρπούς με κάθε πτήση Cargo που προσγειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στην «κοιλιά» των αεροσκαφών που φτάνουν τις τελευταίες στο αεροδρομιο της πρωτεύουσας κρύβονται εκατομμύρια ιατρικές μάσκες μαζί με αναπνευστήρες, γάντια, διαγνωστικά test και άλλο υγειονομικό υλικό. Ο εξοπλισμός και τα υλικά αυτά αποτελούν αντικείμενο σκληρότατου διεθνούς ανταγωνισμού μεταξύ των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη που σπεύδουν να τα προμηθευτούν εν μέσω της πανδημίας του κορvνοϊού.
«Θα είμαστε σίγουροι μόνον όταν προσγειωθεί το αεροσκάφος». Αυτό ήταν σύμφωνα με πληροφορίες το «μότο» του Πρωθυπουργού όταν σχεδίαζε με τους στενούς του συνεργάτες τις πρώτες πτήσεις από την Κίνα. Ο λόγος; Η ζήτηση για τα υλικά αυτά ήταν τεράστια, οι διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους δύσκολες, ενώ οι πτήσεις των ειδικά διαμορφωμένων Airbus της Aegean εκτελούνταν με ενδιάμεσους σταθμούς τρίτες χώρες, π.χ. το Καζακστάν, για ανεφοδιασμό). Χώρες που όπως κάθε χώρα στον κόσμο αναζητούσαν κι αυτές ανάλογες προμήθειες.
Την ώρα που στην παγκόσμια αγορά μαίνεται πόλεμος παραγγελιών και μεγάλες χώρες (όπως οι ΗΠΑ), η Ελλάδα υλοποίησε εγκαίρως και με απόλυτη μυστικότητα ένα πολυεπίπεδο σχέδιο βάσει του οποίου επιστρατεύτηκαν γιγαντιαία μεταγωγικά αεροπλάνα (όπως το Antonov 124-100) αλλά και ειδικά διαμορφωμένα Airbus της Aegean για να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα απολύτως χρήσιμα και δυσεύρετα «πολεμοφόδια» στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, την μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, ο Πρόεδρος Τραμπ ενεργοποίησε νόμο που χρονολογείται από τον Πόλεμο της Κορέας ώστε να αναγκάσει την αυτοκινητοβιομηχανία General Motors να παράγει με απόλυτη προτεραιότητα ιατρικά μηχανήματα, λόγω των μεγάλων αναγκών. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξασφαλίσει προτεραιότητα στην μαζική παραγωγή μηχανημάτων και αναλώσιμων σε συμφέρουσες τιμές, υλοποιεί προγράμματα κοινών διαγωνισμών προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων κρατών. Προγράμματα που δεν έχουν αποδώσει αφού ο κανόνας είναι “το κάθε κράτος φροντίζει τον εαυτό του” και οι ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση υγειονομικου εξοπλισμού.
Για να υλοποιηθεί το σχέδιο του πρωθυπουργού και να καταστεί εφικτή π.χ. η προσγείωση του Jumbo 747 που μετέφερε από την Κίνα μέσω Αζερμπαϊτζάν 8,34 από τα 13,5 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, είχε προηγηθεί μια παρασκηνιακή προσπάθεια δύο τουλάχιστον εβδομάδων με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, του ΥΠΕΞ και των Ελλήνων διπλωματών, και ασφαλώς του Ιδρύματος Ωνάση που κατέβαλε ακαριαία το τίμημα. Συγκεκριμένα, στα μέσα Μαρτίου το Πρωθυπουργικό Γραφείο ενημέρωσε το Ίδρυμα Ωνάση ότι είχαν βρεθεί 13,5 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες από την Κίνα. Ήταν ώρα για δράση. Το χρονικό περιθώριο για την εξασφάλιση της παραγγελίας (πιο απλά για να μην πάρει κάποιος άλλος από τους πολυάριθμους ενδιαφερόμενους) ήταν μόλις 48 ώρες.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και οι όροι δύσκολο να εκπληρωθούν, καθώς αυτός που πουλάει ένα προϊόν με τεράστια ζήτηση που προσφέρεται σε περιορισμένα «κομμάτια» έχει σε αυτές τις περιπτώσεις το πάνω χέρι. Η κρατική εταιρεία προμηθειών της Κίνας CNBM International κατέστησε σαφές ότι αν δεν αποταμιεύονταν άμεσα τα χρήματα η παραγγελία θα χάνονταν. Τα χρήματα μπήκαν, η παραγγελία κλείδωσε. Το κόστος: 7,75 εκατ. ευρώ.
Πέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, ο σκληρός πυρήνας της ομάδα κρούσης που εργάζεται για να θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας αποτελείται από τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη (τον συντονιστή εκ μέρους του Μαξίμου), τον Γενικό Γραμματέα Εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο. Οι πτήσεις αυτές δεν έχουν το χαρακτήρα μιας απλής πτήσης cargo. Οι πιλότοι και το προσωπικο φορούν ειδικό εξοπλισμό. Και μεγάλη σημασία έχει ο ενδιάμεσος σταθμός. Ο κίνδυνος μια χώρα της Ευρώπης να διακρατήσει τα υλικά (όπως έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα) οδήγησε στην απόφαση οι ενδιάμεσοι σταθμοί της αερομεταφοράς να είναι χώρες εκτός Ευρώπης.
Οι πτήσεις της αερογέφυρας:
- Η αρχή έγινε με δωρειά της Κινεζικής κυβέρνησης ενώ παράλληλα ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη παραγγελία. Στις 21 Μαρτίου ένα Airbus A330 της Air China μετέφερε στην Ελλάδα από την Κίνα 1.200.000 προστατευτικές μάσκες και υγειονομικό υλικό.
- Στις 26 Μαρτίου το βράδυ, ένα Boeing 787 Dreamliner της Etihad Airways μετέφερε 11 τόνους υγειονομικού υλικού, δωρεά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
- Στις 30 Μαρτίου ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Airbus Α320 της Aegean μετέφερε από την Κίνα 1,7 εκατομμύρια μάσκες δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση. Η μεταφορά του υλικού έγινε από την πόλη Τιεντσίν της Κίνας με ενδιάμεσο σταθμό το Καζακστάν.
- Στις 31 Μαρτίου, ένα Jumbo 747 της cargo αεροπορικής εταιρείας Silk Way Airlines μετέφερε τον κύριο όγκο της μεγάλης παραγγελίας από την Κίνα (μέσω Καζακστάν): 8,34 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες από την Κίνα.
- Tην 1η Απριλίου ένα γιγάντιο αεροσκάφος cargo Αntonov 124-100 έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την πόλη Τιεντσίν μεταφέροντας στην Ελλάδα φορτίο 80 τόνων υγειονομικού υλικού: το φορτίο αποτελείτο από 200 χιλ. ειδικές μάσκες FPP2 και FPP3, 100 χιλ. στολές Tyvek, καθώς και χειρουργικές μάσκες, ασπίδες προσώπου και ποδονάρια.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει την παραλαβή πέντε τόνων χλωροκίνης από την Ινδία, προκειμένου να εξοπλιστεί επαρκώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αναπνευστήρες από τους εφοπλιστές
Παράλληλα, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προχώρησε στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων, των ιατρών και των νοσηλευτών που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μέσω του συλλογικού της φορέα κοινωνικής προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», η ΕΕΕ έχει προσφέρει για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας 335 αναπνευστήρες ΜΕΘ, 20 φορητούς αναπνευστήρες, 100 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων και 100 νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων.