Υγεία

Eφιαλτικές προβλέψεις επιστημόνων: ''Το 2021 θα επανέλθουμε στην κανονικότητα''! - ''Οι πιο κρίσιμες μέρες δεν έχουν έρθει''

Την εκτίμηση πως ο πλανήτης δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα νωρίτερα από το 2021, όσον αφορά τον κορωνοιό, εξέφρασε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Ζέφρι Σέιμαν.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας του καθηγητή, σε κάθε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα αντιστοιχούν έντεκα ασυμπτωματικά ενώ όπως προκύπτει ειδικότερα από τα συγκεκριμένα ευρήματα  η ανάπτυξη του ιού οφείλεται στους ανθρώπους με ήπια συμπτώματα που μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιο. 

Όπως ανέλυσε ο κος Σέιμαν συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, στις τελευταίες έρευνες, βασισμένες στα στοιχεία που έχουμε δει στη χώρα όπου δεν έχουν υπάρξει αρκετά τεστ, υπολογίζεται ότι μόνο ένας στους έντεκα ανθρώπους έχουν εντοπιστεί ως κρούσματα που κουβαλούν τον ιό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κίνα, πριν επιβάλλουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, πριν τις 23 Ιανουρίου ήταν ένας στους επτά.

"Εξαρτάται από το πόσοι θα αναζητήσουν νοσοκομειακή περίθαλψη και από το πόσα τεστ θα είναι διαθέσιμα, θα γίνουν και θα ανακοινωθούν." τόνισε προσθέτοντας πως αφότου η Κίνα επέβαλε τους ταξιδιωτικούς περιρισμούς και τα περιοριστικά μέτρα, άρχισαν να τεστάρουν τους ανθρώπους πολύ πιο επιθετικά, και τότε ήταν που ξεκίνησαν να καταχωρούν την πλειονότητα των μολύνσεων, αφού βγήκαν έξω στην "κοινότητα", ιχνηλάτησαν και εξέτασαν ραγδαία. 

«Αυτό που βρήκαμε είναι πως η πλειοψηφία αυτών που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ισχυρά συμπτώματα και δεν είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν κάποια θεραπεία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν προφανώς κάποια ήπια συμπτώματα, κάτι σαν αυτό που εσείς κι εγώ θα νιώθαμε τον Χειμώνα εάν είχαμε ένα κρύωμα, θα είχαμε έναν ξηρό λαιμό, ή πόνους στο σώμα, όμως δεν είναι αρκετά σκληρά τα συμπτώματα ώστε να σταματήσουμε την καθημερινή μας ρουτίνα, να πηγαίνουμε στη δουλειά μας, να χρησιμοποιούμε την δημόσια συγκοινωνία, ή να πηγαίνουμε για ψώνια» εξήγησε ο καθηγητής καταλήγοντας πως ως αποτέλεσμα αυτά τα άτομα είναι έξω στην "κοινότητα" και διασπείρουν τον ιό σε άλλες περιοχές, τον μεταδίδουν σε άλλους ανθρώπους, πηγαίνουν σε ταξίδια εργασίας, ή διακοπές. 

«Και μπαίνουν σε αεροπλάνα και το μεταδίδουν σε άλλες περιοχές. Και αυτό είναι που τελικά βοήθησε την γρήγορη εξάπλωση αυτού του ιού, στη Κίνα και παγκοσμίως αφού μεταφέρθηκε από ένα μέρος σε ένα άλλο.» επεσήμανε.

Βαθύ 21

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι για το καλοκαίρι του 2021 εφόσον όλα προχωρήσουν  πολύ καλά, γρήγορα και με επάρκεια. Για αυτό το λόγο εκτιμά ότι όχι μόνο δεν θα έχουμε απαλλαγεί  τον κορωνοιό, νωρίτερα από το 2021, αλλά υπολογίζεται και θεωρεί ότι η κανονικότητα θα έχει επανέλθει στο βάθος του 2021. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ξέρετε προφανώς θα μπορούσε αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί ή να αργήσει. Αλλά θέλουμε να αντέξουμε ώστε να παραγάγουμε ένα εμβόλιο που θα προστατεύσει ευρέως τον πληθυσμό. Η εναλλακτική ξέρετε είναι να μολυνθεί με αργό ρυθμό ο πληθυσμός και αρκετοί άνθρωποι να έχουν νοσήσει ώστε σε κάποιο χρονικό σημείο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα της οικονομίας μας και της δραστηριότητας γιατί οι άνθρωποι θα έχουν νοσήσει και οι περισσότεροι θα νοσήσουμε με ελαφρά συμπτώματα πιθανότατα.", δηλώνει.
 

 

Τι αναφέρουν Έλληνες ειδικοί

 

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, καθηγητή γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης,   ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια. η μετάλλαξη μακροπρόθεσμα του ιού δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τις κοινωνικές συνέπειες που έχει αυτή τη στιγμή. Τώρα, όποιος εκτίθεται κινδυνεύει να νοσήσει και μάλιστα πολύ σοβαρά, αλλά όταν θα «χτιστεί» η ανοσία η διαχείρισή του θα γίνει σαφώς ευκολότερη, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης. «Αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ιταλία μπορεί να το δούμε να γίνεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και ανάλογα με την κλίμακα του πληθυσμού.

Κληθείς να σχολιάσει το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορονοϊό ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «κανείς δεν ξέρει καθώς το εμβόλιο είναι κάτι δύσκολο και δεν βγαίνει έτσι απλά στην αγορά όπως βγαίνουν άλλα εμβόλια. Είναι ένα καινούργιο εμβόλιο που αφορά έναν καινούργιο ιό και πρέπει να δοκιμαστεί. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ο ευρωπαϊκος οργανισμός να το δεχτεί. Εάν αυτό γίνει γρήγορα τότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε απελπιστική κατάσταση γιατί θα είναι διατεθειμένοι να πάρουν ένα ρίσκο λόγω της επικρατούσας κατάστασης" κατέληξε ο καθηγητής γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης. 

 

Ελληνίδα γιατρός στο Παρίσι: Μένουμε σπίτι για να μην φτάσουμε στη διαλογή   

 

Είναι καλύτερα να μένεις μόνος στο σπίτι, παρά να φεύγεις ολομόναχος από αυτή τη ζωή, σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, μακριά απο τους δικούς σου ανθρώπους», αναφέρει η Χρυσούλα Παπαγεωργίου αναισθησιολόγος- εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι. Μετά από μία εξουθενωτική εφημερία και την υπερένταση των ημερών, δέχτηκε να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις δραματικές ώρες που εκτυλίσσονται σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, στην πόλη του Φωτός.

«Ουσιαστικά στην ανατολική Γαλλία που έχει πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών έχει ξεκινήσει η επιλογή ασθενών που θα πάρουν ένα κρεβάτι με αναπνευστήρα». Υπάρχουν άνθρωποι, λέει η κ. Παπαγεωργίου, που με βάση την ηλικία, τα συνοδά νοσήματα και τη βαρύτητα της νόσου, έχουν πολύ μικρότερη προοπτική να καταφέρουν να βγουν από τη μονάδα εντατικής, από ασθενείς που είναι μικρότεροι ή από ασθενείς με λιγότερα προβλήματα υγείας.

«Έχουν συσταθεί συμβουλευτικές επιτροπές βιοηθικής από το υπουργείο Υγείας, ώστε να μας βοηθήσουν να πάρουμε απόφαση για το πως θα γίνεται η επιλογή των ασθενών. Οι οδηγίες του triage (διαλογής) είναι οι στάνταρ οδηγίες που δίνονται σε έκτακτες καταστάσεις, καταστροφές, πολεμικές συρράξεις». Φροντίζουμε να φεύγουν από τη ζωή χωρίς αίσθημα έλλειψης οξυγόνου. Το ερώτημα για το πώς αντιμετωπίζονται οι βαριά πάσχοντες που δεν δικαιούνται ένα κρεβάτι εντατικής, εύλογο: «Φροντίζουμε να μην υποφέρουν και να φεύγουν από τη ζωή χωρίς πόνο, χωρίς δυσφορία, και χωρίς αίσθημα έλλειψης οξυγόνου» απαντά η εντατικολόγος.

«Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την ιστορία είναι ότι αυτοί οι ασθενείς "φεύγουν" ολομόναχοι μέσα στους θαλάμους, γιατί απαγορεύεται η είσοδος των συγγενών. Είναι τραγικό. Είναι πάρα πολύ σκληρό, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και μετά τον θάνατο τους μπορούν μόνο τρία άτομα από την οικογένεια τους, να τους συνοδεύσουν στην τελευταία τους κατοικία» τονίζει. 

 

Τζων Ιωαννίδης: Έως και 50.000 κρούσματα κορονοϊού σήμερα στην Ελλάδα  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μεταξύ το βράδυ της Παρασκευής ο καθηγητής επιδημιολογίας του Στάμφορντ Τζων Ιωαννίδης προχώρησε σε μία πρόβλεψη - βόμβα. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως "ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να ανέρχεται από 1.500 έως και 50.000". Παράλληλα ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε την άποψη ότι στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε χρειάζεται να υπάρχουν δεδομένα και όχι πανικός.

"Πιστεύω ότι είναι χειρότερη η κατάσταση των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αλλά αυτό θα σημαίνει ότι είναι καλύτερη η πιθανότητα κάποιος που μολύνεται να έχει άσχημη έκβαση. Με το να ελέγχουμε μόνο λίγους από τους ασθενείς είναι βέβαιο ότι έχουμε πολύ μεγάλη καταγραφή του αριθμού των πραγματικών κρουσμάτων. Για παράδειγμα στην Ελλάδα που έχουμε 500 καταγεγραμμένα κρούσματα, είναι πιθανόν ο πραγματικός αριθμός να ανέρχεται από 1.500 έως και 50.000. Ο αριθμός των δοκιμισιών που κάνουμε είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Όσο περισσότερα κρούσματα τόσο το καλύτερο διότι η πιθανότητα κάποιος να πεθάνει είναι σαφώς μικρότερη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το μέγεθος των κρουσμάτων είναι απαραίτητο επειγόντως να γίνει κάποια ανάλυση ενός αντιπροσωπευτικού τυχαίου δείγματος  από τον ελληνικό πληθυσμό. Σε κάποια μέρη όπως στην Ιταλία έγινε αυτή η ανάλυση και βρέθηκε ότι το 3% ήταν μολυσμένο. Είναι πολύ πιθανό οι Ιταλοί να έχουν πολλά εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού. Επίσης η Ισλανδία ελέγχει εθελοντικά κάθε μέρα 1.000 άτομα. Από αυτή την έρευνα το 1% έχει μολυνθεί. Στην Ελλάδα πρέπει να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία για να καταλάβουμε ποια είναι τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Εάν ο αριθμός είναι μικρός τότε πρέπει να γίνει εντατική προσπάθεια για να βρούμε το κάθε νέο κρούσμα καθώς και να βρούμε ποια ήταν τα άτομα που ήρθαν σε επαφή. Αυτή είναι η ενδεικνυόμενη μέθοδος" πρόσθεσε.

"Ωστόσο εάν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος τότε είναι τελείως διαφορετική η κατάσταση. Το να κλείνουμε τα πάντα περιλαμβάνει ένα τεράστιο κόστος καθώς μπορεί να προκύψουν άλλες παρενέργειες σε πολλά επίπεδα. Δεν μπορούμε να βαδίσουμε στα τυφλά. Το να πούμε κλείνουμε την Ελλάδα για 18 μήνες είναι τελείως εξωπραγματικό. Σε αυτή την κατάσταση χρειαζόμαστε δεδομένα και όχι πανικό. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος είναι πολύ μικρότερη απ΄ ότι θεωρούσαμε αρχικά, ωστόσο είναι ένα συχνό πρόβλημα και χρειαζόμαστε δεδομένα για να το αντιμετωπίσουμε ορθολογικά" κατέληξε o κ. Ιωαννίδης.  

 

Σύψας: Το πειραματικό φάρμακο Remdesivir έλαβαν ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα  

 

Έλληνες ασθενείς με κορωνοιό έχουν λάβει σε μικρές ποσότητες το πειραματικό φάρμακο Remdesivir σε νοσοκομεία της Πάτρας αλλά και της Αθήνα όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Όπως επιβεβαίωσε ο κος Σύψας, η δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοιού, στο οποίο και εναποθέτουμε όλοι τις ελπίδες μας, πράγματι αργεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα υπάρχοντα φάρμακα κανένα δεν δείχνει να είναι δραστικό, ίσως ένα εξ αυτών να μπορεί να έχει μια κάποια δραστικότητα ωστόσο χρειάζονται μεγάλες μελέτες προκειμένου αυτό να επιβεβαιωθεί, ξεκαθάρισε.

Το Remdesivir βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες δοκιμές ( Φάση 3)  σε Κίνα και Αμερική και όπως αναφέρει ο καθηγητής, καθώς τυγχάνει να γνωρίζει πως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών είναι καλά ίσως στα τέλη Απριλίου να έχουμε ένα φάρμακο για τον κορονοιό.

Ανέφερε παράλληλα ότι το εν λόγω σκεύασμα εάν όλες οι δοκιμές είναι πετυχημένες αναμένεται να κυκλοφορήσει περί τα τέλη του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση, ο κος Σύψας τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα καθώς χρειάζεται να γίνουν αφενός επιπρόσθετες μελέτες και αφετέρου το φάρμακο να ληφθεί από περισσότερους ασθενείς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...