Υγεία

Κορωνοϊός: Απέτυχε η πρώτη δοκιμή θεραπείας με αντιικά φάρμακα! - ''Καμπανάκι'' επιστημόνων: ''Αφήστε τη χλωροκίνη, θα σας σκοτώσει''


Πρόκειται για την επονομαζόμενη Kaletra, ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων, του lopinavir και του ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τους New York Times, ανέφεραν ότι «κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε» κατά τη δοκιμή της θεραπείας σε 199 ενηλίκους ασθενείς ηλικίας 48 έως 68 ετών σε νοσοκομείο της πόλης Ουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για 14 μέρες οι μισοί από τους Κινέζους ασθενείς έκαναν τη στάνταρντ θεραπεία για πνευμονία, ενώ οι άλλοι μισοί πήραν επιπρόσθετα και την Kaletra. Όπως διαπιστώθηκε η Kaletra δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους στη δεύτερη ομάδα των ασθενών.

Αν και απογοητευτική η δοκιμή, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αποτελεί την τελευταία λέξη, καθώς περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν κατά πόσο τα εν λόγω δύο φάρμακα θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν σε πιο πρώιμο στάδιο της Covid-19 ή αν συνδυασθούν με άλλα φάρμακα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19.

Οι γιατροί ανά τον κόσμο δοκιμάζουν απελπισμένα διάφορα φάρμακα, τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, μήπως κάποιο από αυτά βοηθήσει τελικά τους σοβαρά αρρώστους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποιο φάρμακο να έχει σαφή αποτελεσματικότητα. Μεταξύ άλλων, δοκιμάζεται η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, ενός φθηνού και σχετικά ασφαλούς φαρμάκου κατά της ελονοσίας.

Οι έως τώρα αναφορές από τη δοκιμή της σε ασθενείς στην Κίνα και στη Γαλλία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη για να είναι βέβαιοι οι γιατροί.

Υπό δοκιμή σε νοσοκομεία βρίσκεται και το πειραματικό αντιικό φάρμακο remdesivir της εταιρείας Gilead, καθώς και ένα παλιό ασφαλές αντιυπερτασικό φάρμακο, το losartan, μήπως μπορεί να αποτρέψει τις ήπιες λοιμώξεις της Covid-19 να επιδεινωθούν στην πορεία.

Το εν λόγω φάρμακο μπλοκάρει τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπου, συνεπώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη δράση του SARS-CoV-2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

''Καμπανάκι'' από επιστήμονες 

 

«Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος» λέει εν εξάλλω μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας. Ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες ότι ε εν λόγω ουσία μπορεί να παίξει θεραπευτικό ρόλο στον κορονοϊό, την ώρα που χρησιμοποιείται μόνο για αυτοάνοσα νοσήματα και δεν είναι λίγη αυτοί που σπεύδουν στα φαρμακεία και τη ζητούν όπως ζητούν την... ασπιρίνη.

Ο κ. Κούβελας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φάρμακο γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα. «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Εμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός» επεσήμανε.

Ακόμη ήταν εκ διαμέτρου αντίθετος με τα προληπτικά τεστ στο δρόμο. «Δεν γίνεται. δεν θα βοηθήσει, θέλει εργαστήριο. Αυτοί που μπορεί να τα εφαρμόζουν είναι συστήματα υγείας που μπορούν να τα σηκώσουν. Δεν είναι σοβαρές κινήσεις αυτές. Αυτά τα τεστ δίνουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Πρέπει να τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού για να τα κάνουμε σε όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Για το θέμα που ανέκυψε με την χλωροκίνη, μίλησε κι ο ταμίας του συνδικάτου των φαρμακοποιών, Γιάννης Δαγρές ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή». Τόνισε επίσης ότι θα βγει άμεσα ανακοίνωση σχετικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ